Followers Gadget Hilang

Adakah Followers Gadget telah ditamatkan ? Dari tahun lepas lagi, dah tau pasal ura-ura mengenai Followers Gadget yang akan ditamatkan dan diganti sepenuhnya dengan Google Plus. Nampaknya, "operasi pemutihan" untuk menamatkan gadget ini, mungkin dah bermula.





Aku, pada mulanya pun tak perasan sangat pasal gagdet ini, tak silap aku, semalam tengok, okey je, tetapi hari ini, selepas ditanya oleh beberapa blogger mengenai Followers Gadget mereka yang "hilang" secara tiba-tiba, baru aku perasan, rupa-rupanya Followers Gadget dekat blog anastasyea.com pun turut sama hilang.


Untuk memastikan apa yang aku rasa betul, aku dah buat semakan pada beberapa blog blogger terkenal yang mempunyai ramai follower, dan ternyata sangkaan aku .. betul, gadget follower mereka turut juga hilang ! Perkara yang sama turut disuarakan oleh ramai lagi blogger, serata negara di Google Forums.

Widget Google Plus Follower

Patut la dari semalam perasaan, widget follower sebelum nie dengan penggikut 5655, kat blog ni dah hilang. Rupa-rupanya, Google dah aktifkan Widget Google Plus Follower yang baru. So, kena add widget yang baru. Tadi aku check kat beberapa blog lain, ada yang ada lagi widget follower. Mungkin, ambil masa kot, tapi lepas tu, akan hilang secara berperingkat-peringkat.

Widget Google Plus Follower


Jadi kepada yang nak add widget baru nie, anda hanya perlu log in blogger.com > Layout > dan klik pada Add a Gadget, kemudian pilih Google+ Followers, dan seterusnya Add. Macam blog aku nie, banyak sangat edit Template, semalam dan pagi tadi, bila add widget Google+ Followers nie, ianya jadi separuh je macam gambar kat bawah.



Widget Google Plus Follower


Kalau nak ubah, masuk Template > Edit HTML > klik Proceed > klik Expand Widget Templates > dan cari widget id='PlusFollowers1' nak senang guna Find (CTRL+F). Kalau dah jumpa, kat bawah tu ada code macam ni;

<div class='g-plus' data-action='followers' data-height='300' data-source='blogger:blog:followers' expr:data-href='data:profileUrl' expr:data-width='data:width'/>


Nampak data:width tu, dah tukarkan dengan saiz yang anda kehendaki. Macam kat blog nie, saya tukar, 342. Kemudian preview. kalau berpuas hati, terus save. Itu je .. :)

- Kena mula bina follower semula .. ^__^


Adakah blogwalking boleh lariskan blog anda?

Susah nak kata. Tapi sepanjang pengalaman aku buat blogwalking. Benda nie memang bersifat sementara. Kadang² tu boleh dapat banyak trafik. Kadang² .. tak ada langsung. Bergantung .. kat mana anda blogwalking.

Blogwalking work smart

Blog Sampah Boleh Jadi Emas ..

Siapa cakap blog 'sampah' akan kekal sampah sampai bila². Yang penting .. anda kuat berusaha. Insya Allah .. satu hari nanti .. anda pasti akan berjaya juga. Yang penting jangan mudah mengalah. Pasti anda boleh!

Sampah jadi emas .. boleh ke?

Blogroll Tak Berupdate! RSS Feeds Salah Setting!

Semalam .. semasa online Facebook, saya ditegur oleh seorang peminat yang bertanyakan .. kenapa blog anastasyea dah lama tak berupdate?

blogger fariq jalal

Layout Template Blog: Start Dari Mula

Baru je cakap semalam nak tambah widget or apa² item kat bahagian yang kosong. Hari nie widget popular post dan post terkini .. mula buat hal. Tak berfungsi terus. Tak tahu kenapa? Ingatkan ada masalah dengan Yahoo Pipes. Mungkin server down ataupun mengalami masalah² yang sewaktu dengannya. Tapi bila tengok kat blog orang lain .. widget tu OK je. Haahh .. nie mesti ada some thing wrong dengan blog nie.



Tak Tahu Nak Letak Apa?

Kalau korang perasaan kat sidebar saya tu .. banyak yang kosong. Sebenarnya saya tengah confius nie nak letak apa? Korang ada idea tak? Tadi dah try letak dua tiga widget. Widget gengblogger la .. Blog's stats la .. dan macam² lagi. Tapi lepas tu .. rasa macam tak best je. Last sekali .. buang! Tinggal kosong terkontang kanting.

widget blogger


Tutorial Create Recent Post Blogspot

Bagi yang tidak menggunakan Blog Archive seperti saya .. mungkin widget Recent Post ini sesuai digunakan didalam blog anda. Tujuannya sama sahaja iaitu dapat mempermudah pengunjung blog untuk mengetahui post terbaru di blog anda. Selain itu anda juga boleh menentukan seberapa banyak post yang anda ingin paparkan didalam widget ini. Macam dalam blog ini, saya meletakkan hanya 10 post terbaru sahaja dipaparkan.

Cara pemasangan widget ini mudah sahaja. Hanya perlu masukkan code dibawah;

1. Anda perlu Login ke akaun blogger.
2. Pada dashboard klik: Layout > Add a getget > dan pilih "HTML/Javascript"
3. Kemudian copy paste code di bawah ini:

<script language="JavaScript">
imgr = new Array();
imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";


showRandomImg = true;
boxwidth = 220;
cellspacing = 8;
borderColor = "#ffffff";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 10;
thumbheight = 10;
fntsize = 8;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = false;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 8;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 5;
home_page = "http://www.anastasyea.com/";
</script>
<script src="http://anastasyeaproject.googlecode.com/files/recentpost.js" type="text/javascript"></script>

Sila tukar http://www.anastasyea.com/ kepada URL blog anda dan pastikan URL Blog tersebut diakhiri dengan / Sekiranya tidak .. widget ini tidak akan berfungsi. Berikut adalah keterangan mengenai fungsi code diatas;

imgr[0] = Tumbnail post tersebut.
boxwidth = Lebar widget
cellspacing = Jarak antara gambar
borderColor = Warna border (sila ganti dengan warna background template anda)
thumbwidth & thumbheight = Tinggi dan lebar gambar
fntsize = Ukuran text
acolor = Warna text
aBold = Bold text, "true" = bold atau "false" = tidak
numposts = Jumlah post yang ingin anda paparkan

ANaSTaSyeA : Nak menjimatkan space blog ...

Tutorial - Add Widget Komen dalam blogger

Ini adalah tutorial permintaan ~CintaSaktiku~ yang ingin tahu bagaimana caranya untuk add widget komen didalam blogger. Widget ini berfungsi untuk mengenal pasti setiap komen yang baru ditulis dan akan muncul didalam widget seperti gambar dibawah.

 Memudahkan tuan empunya blog untuk memberi komen.


1. Pertama sekali, daftar masuk ke akaun blogger anda.

2. Kemudian pergi ke bahagian Layout & Page Element
 
3. Klik pada bahagian Add a Gadget

4. Klik pada Most Popular dan plih Recent Comments (Kalau tak ada, sila taip pada button searh tu "Recent Comments"

5. Kemudian klik pada gadget tersebut.

6. Set kan Title, Height, Number of Comment dan Summary length tu mengikut kemahuan anda.


dan kemudian klik Save.

itu saja.. senang kan!