Tutorial Create Popular Post Blogspot

Kalau sebelum ini saya menulis mengenai tutorial Recent Post, kali ini saya buatkan satu lagi tutorial iaitu Popular Post pula. Bezanya .. popular post nie dinilai berdasarkan bilangan komen dan berbeza sedikit dari gadget popular post default blogspot. Jadi kalau anda nak cuba .. ikuti je cara² kat bawah nie.

1. Anda perlu Login ke akaun blogger.
2. Pada dashboard klik: Layout > Add a getget > dan pilih "HTML/Javascript"
3. Kemudian copy paste code di bawah ini
<script src="http://anastasyeaproject.googlecode.com/files/popularpost.js" type="text/javascript"></script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
YourBlogUrl=http://www.anastasyea.com
&ShowHowMany=10
&_id=390e906036f48772b2ed4b5d837af4cd
&_callback=getYpipePP
&_render=json"
type="text/javascript"></script>
4. Kemudian save.

Sila tukar http://www.anastasyea.com kepada URL blog anda. Berikut adalah keterangan mengenai fungsi code diatas;

ShowHowMany = Bilangan post

ANaSTaSyeA :  Kalau suka .. cuba la. Tak rugi pun ..

Tutorial Create Recent Post Blogspot

Bagi yang tidak menggunakan Blog Archive seperti saya .. mungkin widget Recent Post ini sesuai digunakan didalam blog anda. Tujuannya sama sahaja iaitu dapat mempermudah pengunjung blog untuk mengetahui post terbaru di blog anda. Selain itu anda juga boleh menentukan seberapa banyak post yang anda ingin paparkan didalam widget ini. Macam dalam blog ini, saya meletakkan hanya 10 post terbaru sahaja dipaparkan.

Cara pemasangan widget ini mudah sahaja. Hanya perlu masukkan code dibawah;

1. Anda perlu Login ke akaun blogger.
2. Pada dashboard klik: Layout > Add a getget > dan pilih "HTML/Javascript"
3. Kemudian copy paste code di bawah ini:

<script language="JavaScript">
imgr = new Array();
imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";


showRandomImg = true;
boxwidth = 220;
cellspacing = 8;
borderColor = "#ffffff";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 10;
thumbheight = 10;
fntsize = 8;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = false;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 8;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 5;
home_page = "http://www.anastasyea.com/";
</script>
<script src="http://anastasyeaproject.googlecode.com/files/recentpost.js" type="text/javascript"></script>

Sila tukar http://www.anastasyea.com/ kepada URL blog anda dan pastikan URL Blog tersebut diakhiri dengan / Sekiranya tidak .. widget ini tidak akan berfungsi. Berikut adalah keterangan mengenai fungsi code diatas;

imgr[0] = Tumbnail post tersebut.
boxwidth = Lebar widget
cellspacing = Jarak antara gambar
borderColor = Warna border (sila ganti dengan warna background template anda)
thumbwidth & thumbheight = Tinggi dan lebar gambar
fntsize = Ukuran text
acolor = Warna text
aBold = Bold text, "true" = bold atau "false" = tidak
numposts = Jumlah post yang ingin anda paparkan

ANaSTaSyeA : Nak menjimatkan space blog ...