Terima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang

24.03.2014 (22 Jamadilawal 1435 H)

 "Memang sekarang saya dah jarang update entry apatah lagi status di FB sebab saya sibuk sangat dengan tugasan hakiki pejabat.. mana nak handle part time bisnes lagi.. hmmm! pasal APC tu.. ...'' Jawab aku yang tak sangka sungguh ada orang kenal aku as a blogger rupanya berbanding sebagai penjawat awam.

Alhamdulillah! Rezeki aku dapat Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) bagi Tahun 2013 di Kementerian aku berkhidmat sekarang. Tak pernah terpikir pun bermimpi jauh sekali .. Namun, ada juga segelintir orang (yang kurang kenal rapat pun ) mempertikaikan kenapa aku yang dipilih sebagai penerima anugerah ini.


anugerah perkhidmatan cemerlang


He! he! he! Baru hari nie aku nak kongsi berita gembira ini dengan anda, anda dan anda semua. Janji Allah itu pasti dan benar kepada hamba-hambaNya jika kita buat kerja atau buat sesuatu dengan niat lillahi ta'ala tanpa mengharap apa-apa balasan atau anugerah penghargaan.
 
Sesungguhnya Anugerah Perkhidmatan Cemerlang yang aku terima ini sebenarnya adalah amanah dan tanggungjawab yang perlu digalas sebaliknya bukan untuk dibangga-banggakan. Inshaallah!

Segala-galanya berkat doa, keikhlasan hati dan kepercayaan daripada sang pencinta diriku, terima kasih sebab spoting dan sangat memahami keadaan kerjaya aku sekarang. Terima kasih juga untuk pegawai atasan aku dan officemates sebab tanpa mereka semua kerja-kerja aku mungkin tak dapat dilaksanakan dengan sempurna.



Majlis Doa Selamat Filem Kapsul

...''Roy!.. Roy!.. hati kau keras! Selalu berkorban untuk orang lain.. hmmm!''


Nie dia lontaran dialog pertama oleh kak Faizah officemate aku sejurus beliau tengok aje gambar aku berdua dengan Faizal Hussein! hehehe! Response, '' MasyaAllah! hensem nyer! ''


Si Aishah my partner sepantas kilat mencelah,''harus lah ensem.. kena la dengan watak dia Azroy hero filem Memburu Impian.. Legend nie!'...

Cer google tahun nie umur beliau berapa? ('',)


Majlis Doa Selamat Filem Kapsul



Keexcitedan officemate bertanya bila mereka nampak aku update status menghadiri Majlis Doa Selamat Filem Kapsul. Jemputan adalah daripada Mak Dara Adza Irdawati pada 14 Januari lepas hari Maulidur Rasul di pejabat Two Tones Sdn Bhd, Cyberjaya. Turut hadir bersama Uncle Gedek dan isteri beliau. Terima Kasih MD jemput saya kesini.


Majlis Doa Selamat Filem Kapsul



Filem Kapsul? filem apa pulak nie? Tapi nak habaq nie jutawan Internet Irfan Khairi pon berlakon sama dalam ini filem tau! Saja jer nie up dulu gambar dengan Hero Filem Kapsul Faizal Hussein. Warm up dulu .. kemudian aku story sikit sekali dengan gambar-gambar yang aku snap sekitar majlis nie nanti ok?!


Setting Blog Kembali Default

Maaf, dah lama tak update entry di blog ini. Sibuk dengan kerja pejabat dan bisnes part time. Tentu ramai yang tertanya-tanya, aku dah stop blogging ke ? Don't worry k. Aku masih blogging dan mengikuti perkembangan blog! Cuma masa je yang tak mengizinkan untuk aku menulis


demam panas



Hari ni, memerap kat rumah saja, tak sihat sama, pening mengadap kerja yang bertimbun semenjak minggu lepas. Semua nak cepat, dan betul ! so hari ni, dah tak larat sangat, ambil MC sehari. Mungkin juga tempias jangkitan dari kawan-kawan setugas yang bawa "penyakit" semalam, dan terkena sama kat aku .. ^__^


googlebot



Dah lama aku tak godek dalam blog ini, tadi siang, ada la godek sikit dekat bahagian Setting, kecewa sikit sebab banyak setting dalam blog dah reset ke default terutama robot.txt. Tak tahu kenapa jadi begitu. Dah la aku tak buat backup, nampaknya minggu depan nak kena set balik.


Disebabkan setting dah jadi default, maka banyak la Google jumpa link 404 dalam blog anastasyea.com. Tadi buka Webmaster Tool pun, Googlebot dah jumpa 209 errors. Banyak tu ! Tak tahu la boleh selesaikan semua masalah tersebut ke tak .. ^__^


Followers Gadget Hilang

Adakah Followers Gadget telah ditamatkan ? Dari tahun lepas lagi, dah tau pasal ura-ura mengenai Followers Gadget yang akan ditamatkan dan diganti sepenuhnya dengan Google Plus. Nampaknya, "operasi pemutihan" untuk menamatkan gadget ini, mungkin dah bermula.





Aku, pada mulanya pun tak perasan sangat pasal gagdet ini, tak silap aku, semalam tengok, okey je, tetapi hari ini, selepas ditanya oleh beberapa blogger mengenai Followers Gadget mereka yang "hilang" secara tiba-tiba, baru aku perasan, rupa-rupanya Followers Gadget dekat blog anastasyea.com pun turut sama hilang.


Untuk memastikan apa yang aku rasa betul, aku dah buat semakan pada beberapa blog blogger terkenal yang mempunyai ramai follower, dan ternyata sangkaan aku .. betul, gadget follower mereka turut juga hilang ! Perkara yang sama turut disuarakan oleh ramai lagi blogger, serata negara di Google Forums.

Bantu Blog Yang Bermasalah

Kenapa aku suka bantu blogger yang blognya mengalami masalah ? Entah la, mungkin nak tambah pengalaman. Satu lagi, boleh la godek-godek template mereka, kenali kelemahan dan kekuatan. YE KE ! Hehehe .. tak la, aku acah je. Aku bantu ikhlas tau! Bukan minta upah beratus ringgit pun.


Blog Yang Bermasalah



Ilmu yang aku ada nie, kalau tak digunakan, lama-lama .. mesti satu masa, aku akan lupa jugak. Daripada hilang macam tu je, baik aku bantu, boleh kenali masalah baru. Lagipun platform blogspot ni, memang dah banyak berubah dari dulu, kalau tak godek-godek, memang tak perasan.


Oh ya, untuk blogger yang menggunakan blogspot saja tau. Kalau wordpress, minta maaf banyak-banyak, memang aku tak reti.


Blogger Yang Bermasalah



Untuk bulan ni je, ahamdulillah dah dapat bantu 2 blogger, iaitu bonikacak dan diary-kecilku, terima kasih la kerana memberi kepercayaan 100 peratus kepada aku untuk mengatasi masalah blog mereka secara direct.


Masalah yang diajukan oleh bonikacak, adalah masalah sitemap error. Pada mulanya pening juga aku memikirkannya. Aku ingatkan salah setting sitemap, tapi lepas check satu-satu, baru aku dapat kesan, masalah tersebut yang berpunca dari robots.txt.


Bila ditanya, dari mana dia dapat format robots.txt tu, katanya dari pereka template asal. Lepas remove code yang aku syak "bermasalah" dalam robot.txt dan apply, masalah masih ada, jadi kena tunggu 2-3 hari dulu untuk robot crawl sitemaps semula. Lepas robot dah crawl sitemaps 2-3 hari lepas tu, test semula .. baru error tu settle .. ^__^


bloglist tak update



Masalah diary-kecilku pula berpunca dari masalah bloglist tak update, lebih kurang sama masalah dengan blogger Umi Qi dan Anis, Masalah Entry Tak Terindeks Lagi, cuma kat sini, lain sikit. Feedburner tak create lagi. Lepas create akaun Feedburner, setting apa yang patut, baru okey walaupun bukan sepenuhnya, kena tunggu jugak 1-2 hari lepas tu, baru masalah selesai.


- Memang lega bila dapat bantu selesaikan masalah blog orang lain .. ^__^



Memahami Google Keyword Planner

Minggu ni, banyak luangkan masa memahami fungsi Google Keyword Planner, kalau dulu, selalu guna Google Keyword Tool untuk search keyword, dan penggunaannya memang mudah ! Tetapi semenjak dinaiktaraf menjadi, Google Keyword Planner, nak tak nak, kena la study balik.


Memahami Google Keyword Planner



Sumber rujukan aku, biasa la, banyak melalui Google dan Youtube. Nak lagi senang, tengok Youtube. Tau-tau je la, nak baca ni, memang slow sikit nak faham ... ^__^


Dari review yang aku baca, banyak yang menyatakan program Google Keyword Planner adalah lebih baik dari Google Keyword Tool. Aku pulak, entah la, memang nampak ada fungsi yang lebih baik, tetapi mungkin intraface je kot, agak berlainan. So kekok sikit nak guna (mungkin sebab tak biasa lagi)


Anda pulak macam mana ? Dah try ke Google Keyword Planner ?

Kemaskini Webmaster Tools

Jam dah pukul 2 pagi, masih tak mengantuk lagi, sambil-sambil tu kemaskini Webmaster Tools blog aku ni. Selalunya bila free macam ni je aku check, tu pun sekejap je. Tengok apa masalah yang ada ! Kalau ada error 404, atau 503, selalunya aku buat cleaning, remove ataupun betulkan link tersebut. Tu biasa la!


Kemaskini Webmaster Tools



Tapi kalau bahagian Html Improvement ni, memang ambil masa sikit nak betulkan. Kalau anda nak tau, dulu lagi banyak error kat sini, tapi dah diperbetulkan satu demi satu.


Tadi pun dah jumpa satu penyelesaian untuk Duplicate Meta Tags secara tak sengaja. Selalu aku search tak jumpa. Tadi entah macam mana, terjumpa pulak, dan aku yakin boleh selesaikan satu-satunya masalah Duplicate Meta Tags dalam blog aku ni.


Bila dah jumpa penyelesaian masalah tu, lagi la segar bugar mata aku ni, apa-apa pun terus apply dulu, harap-harap menjadi la!


Nak tahu menjadi ke tak tu, biasa ambil masa sikit. Mungkin 1-3 hari, bergantung kepada crawling Googlebots.



Bila Tak Ada Pembaca Yang Nak Komen!

Ada ke aku kesah, Bila Tak Ada Pembaca Yang Nak Komen! Hehehe .. Ye .. aku memang kisah ! Kenapa la tak ada yang sudi komen kat entry aku. Bukannya satu, malahan aku perasan .. ada berpuluh-puluh entry yang tak ada komen. Rasa memang sedih, sunyi dan tak dihargai .. huhuhu .. macam tu la aku rasa ! :(


Adi Putra Teduhan Kasih
Bila la Adi Putra, pelakon Teduhan Kasih nak komen kat sini .. ^__^


Hehehe .. acah je la ! Jangan korang terpedaya. Aku okey je !


Pasal ada komen atau tak, yang tu .. aku memang tak kisah sangat! Ya .. aku pentingkan keikhlasan. Sama la seperti kalau nak buat Jobdirumah, kena ikhlas dan minat. Kalau ada yang sudi komen, walaupun hanya berkata "Hi" .. itu dah cukup bagus ! Thank, banyak-banyak ye !


Tadi pun ada sorang blogger baru, tanya pasal kenapa entry blognya tak ada orang komen dalam Blogger Famous Follower Puluh Ribu Malas Nak Komen Blogger Lain, Kenapa?. Sedih aku tengok !


Menara Berkembar PETRONAS
Menara Berkembar PETRONAS, ambil masa 5 tahun untk siap


Dik, nak bina bangunan tinggi, tak mungkin siap dalam masa yang singkat, begitu juga dengan blog. Kena ada perancangan rapi, mengapa, kenapa dan sebab apa ? Cuba tengok blog-blog yang telah berjaya, tengok dari gaya tulisan, font, layout, dll lagi. Tu semua memainkan peranan penting utk pembaca membaca dan komen.


Wahhh .. cakap macam la aku nie expert sangat, padahal .. ada jugak entry blog aku, yang tak ada langsung komen. Dah la .. tak nak bebel lagi, nanti korang pun meluat nak baca. Okey la, nak sambung buat kerja pejabat pulak .. ^^,

Tutorial Aktifkan Google Plus Comments Blogger

As salam, Okey nie Tutorial Aktifkan Google Plus Comments Blogger yang aku janjikan dalam post sebelum ini, Pro And Cons Aktifkan Google Plus Comments Blogger. Untuk mengaktifkan Google Plus Comments, anda perlu log in Blogger.com terlebih dahulu. Di Dashboard blogger, klik pada bahagian Google+. Kemudian tick "Use Google+ Comments on the blog". Untuk rujukkan, boleh lihat gambar sini, Aktifkan Google Plus Comments Blogger.


template code google plus comments



Kemudian, klik pada bahagian Template. Di sini aku sarankan agar anda download dan backup dulu, Template sebelum ini, agar sekiranya berlaku Error, anda boleh restore semula Template tersebut. Untuk tujuan tersebut, anda boleh klik pada Backup/Restore.


VERSI 1


Sekiranya sudah Backup, klik pada Edit HTML dan search code dibawah ini,


<b:include data='post' name='post'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:include data='post' name='threaded_comments'/>
<b:else/>

Kemudian apply code dibawah,


<div class='cmt_iframe_holder' 
expr:data-href='data:post.canonicalUrl' 
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>


menjadi sebegini,

<b:include data='post' name='post'/>
<div class='cmt_iframe_holder' 
expr:data-href='data:post.canonicalUrl' 
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:include data='post' name='threaded_comments'/>
<b:else/>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
</b:if>



Kemudian klik pada Preview, kalau tak ada error, klik save.


VERSI 2
* Untuk veri 2 nie, kekemasan lebih bagus sebab tiada kotak komen jenis lama dibawahnya.


Klik pada Edit HTML dan search code dibawah ini,


<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>



Dibawahya, ada boleh lihat code ini,


<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:include data='post' name='threaded_comments'/>
<b:else/>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
</b:if>



Kemudian copy code dibawah ini,


<div class='cmt_iframe_holder' 
expr:data-href='data:post.canonicalUrl' 
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>



menjadi ini;


<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<div class='cmt_iframe_holder' 
expr:data-href='data:post.canonicalUrl' 
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>
</b:if>



Kemudian cuba klik privew, kalau tak ada error, boleh la save. Itu saja, selamat mencuba !


Pro And Cons Aktifkan Google Plus Comments Blogger

As salam, akhirnya berjaya juga aku aktifkan Google Plus Comments dalam blog ini, nak tengok macam mana, anda cuba la komen kat bawah ataupun klik butang Google+ dibawah. Tapi sebelum anda nak cuba apply Google Plus Comments Blogger nie, nak bagi tau, ada Pro and Cons nya !


aktifkan google plus comments



Salah satunya keburukannya, macam gambar dibawah, sebelum anda tick "Use Google+ Comments on the blog" , anda boleh tengok, masih ada bahagian Comments. Seperti yang anda sedia maklum, bahagian Comments ini penting untuk memantau, isi kandungan komen pembaca yang terkini. Kalau, banyak sangat link, selalunya aku detele kat sini.


aktifkan google plus comments



Tapi selepas je anda tick "Use Google+ Comments on the blog" tu, bahagian Comments tersebut akan disable dengan kata lain, anda tak boleh memantau, komen-komen terkini dalam blog anda. Ooo susah jugak tu !.





Selain itu, kebaikan kalau anda aktifkan Google Plus Comments nie, ruangan komen blog anda akan integration dengan Google+, jadi sekiranya pembaca komen pada entry tersebut, mereka akan meninggalkan "jejak" dalam Google page mereka, sama macam dalam Facebook. Fungsi ini bagus sebab ianya mampu membantu, mempromosikan link blog anda di Google+ Page uertersebut.


Untuk keburukkannya pulak, yang aku tahu setakat ini, hanya user yang ada Google+ sahaja yang boleh komen, di blog anda.


Okey la, aku nak keluar makan dulu, nanti petang aku buat Tutorial nak Aktifkan Google Plus Comments Blogger. Tunggu ye !


Aktifkan Google Plus Comments Blogger

As salam, selepas seminggu Google mengumumkan penambahbaikkan dalam Blogger template HTML editor, hari ini Google sekali lagi, mengaktifkan penggunaan Google+ Comments dalam Blogger. Untuk mengikuti perkembangan, penambahan ciri-ciri baru ini, anda boleh klik sini, Google Buzz.


aktifkan google plus one comments



Sebentar tadi pun, aku dah mencuba untuk mengaktifkan Google+ Comments dalam blog ini, dan beberapa blog dummies, namun malangnya, komen lama secara automatik akan disembunyikan seperti gambar dibawah. Nak bagi komen lama ada, yang tu aku tak pasti lagi bagaimana, mungkin ada beberapa "bug" yang perlu diperbaiki. Jadi tunggu je la !


Kalau anda nak mencuba, anda boleh klik pada Google+ dalam blogger anda, seperti gambar diatas, dan kemudian tick "Use Google+ Comments on the blog"


aktifkan google plus comments



- Google+ Comments dalam Blogger, bagus untuk networking .. ^__^


Sayur Sawi Ikan Bilis

Dah lama tak update guna Blogger Mobile. Nie nak test gambar Sayur Sawi Ikan Bilis, untuk tengahari ni. Masa kat Sabah hari tu, pernah test jugak, tapi tak lepas sebab label dah lebih 5000. Keluar error memanjang. Kalau guna aplikasi Bloggeroid pun sama jugak, tak boleh letak label, baru boleh update.


Sayur Sawi Ikan Bilis


- boleh update, tapi image tak cantik ^__^


Pilih Nama Domain Yang Bagus

Bagi yang bercadang nak buat website / blog baru, aku cadangkan korang cuba dulu guna tool nie dalam membuat pemilihan nama domain. Kenapa ? Emm .. banyak sebabnya ! Satu, sebab nak pembaca mudah ingat nama blog anda. Kalau panjang sangat, memang susah la.


Pilih Nama Domain Yang Bagus



Jadi kalau guna donometer nie, anda boleh check, samada nama blog yang anda pilih tu mempunyai skor yang baik atau tidak ! Pemberian markah skor yang diberikan berbeza-beza mengikut bilangan character dalam nama blog. Cadangan, kalau boleh, bilangan character kurang dari 10. Kalau enam ke lapan character tu lagi baik.


Character tu pulak, kalau boleh guna gabungan perkataan yang ada dalam kamus. Contoh, abcdead.com, busuk.com, ciktom.com dan banyak lagi. Tapi kalau anda pilih nama lain pun, yang tak ada dalam kamus pun ok jugak ! Unik la sikit !

Dua Minggu Dengan Komli Media

Kejap je masa berlalu. Hari ni dah hampir 2 minggu iklan Komli berlegar-legar kat sini. Ada pembaca yang mengikuti perkembangan blog ini, yang tanya, income dengan Komli nie macam mana ? Emmmm .. pendapat aku, setakat nie OK je ! Tengok gambar yang aku print screen kat bawah ni. Banyakkan iklan yang aku dapat ! Kalau ada iklan baru yang masuk, pihak Komli akan emailkan kepada aku. Jadi aku tau la, iklan yang masuk tu iklan CPC atau iklan CPM.

Komli Media


Soalan lain yang selalu ditanya, macam mana status Nuffnang bila letak iklan Komli ni. Tu, tentu semua dah sedia maklum. Dah nama pun persaingan antara syarikat pengiklanan, jadi mesti la status Nuffnang bertukar ke Non-Glitterati. Tapi tu aku tak kisah sangat, dan sampai sekarang, aku masih letak satu iklan Nuffnang diblog ni.


Kenapa ? Ada beberapa sebabnya. Salah satunya, Komli nie syarikat pengiklanan Asia, yang tengah berkembang. Jadi setakat ini, ada beberapa fungsi yang diperlukan oleh blogger, yang masih belum ada lagi. Contohnya, untuk ukur trafik blog. Jadi apa salahnya aku guna satu ads Nuffnang untuk tujuan tersebut, selain data dari Google Analytic. Blogger kena la smart, betul tak ?


Yang penting yang ingin aku tekankan, blogger kena berani mencuba, dari mengharap yang sia-sia. Anda faham ke ? Fikir-fikirkan la ye. Aku rasa mesti anda faham apa yang nak aku sampaikan .. ^__^


Bergambar Dengan Yuyu Zulaikha

Nie cite minggu lepas, masa jumpa salah sorang pelanggan bisnes dekat KLCC. Dah habis tu, lepak kejap, makan-makan dekat McDonald's. Masa on the way nak balik, lalu kat bahagian Food Court, perasan macam kenal sorang ni, so tegur la .. hehehe .. tau kan siapa ni !

Yuyu Zulaikha KupuKupuKecil


Memang aku tak sangka, dapat jumpa Yuyu Zulaikha, kat sini. Masa jumpa tu pun, dia tengah bawa adik dia jalan-jalan. Oppsss .. sorry ye adik Yuyu, lupa ambil gambar. :)

Aku selalu jugak blogwalking dekat blog Yuyu ni, sambil cari idea nak menulis. Mungkin sebab tu kot aku perasan Yuyu, walaupun tengok dari belakang .. hehehe .. *aku blogger biasa je, sebab tu Yuyu tak perasan aku .. ^__^

Yuyu Zulaikha KupuKupuKecil


- Kenangan bersama blogger comel molek, Yuyu Zulaikha


Alexa Dan Siezuka

Saja je tinjau-tinjau Alexa blog ini, tengok yang apa yang dah berubah. Alexa Rangking, masih tetap bawah 800, yang tu OK la, tapi yang bestnya, Regional Traffic Ranks untuk Indonesia dah mula muncul.

Alexa Dan Siezuka


Tak pasti la samada tips yang aku gunakan hari tu untuk dapatkan lebih banyak Regional Traffic Ranks dari negara lain dah menjadi. Kalau nak confirm, kena tunggu dua tiga lagi, baru boleh sahkan ! *Hehehe .. suka la .. dah ada pembaca dari negara lain jugak.

Alexa yanmieonline


Sambil-sambil tu, study jugak pasal blog Siezuka.com. Tengok, apa yang aku boleh tolong untuk upkan SEO blog beliau. Kalau berpandukan data di Alexa nie, tak banyak data yang boleh aku collect, berbeza dengan trafik blog supermak, dah masuk penghujung trimester ke 3 pun, trafik blog masih lagi kencang .. huhuhu .. dahsyat !! ^__^

- Dah ada idea sikit nak makeover SEO blog siezuka.com


Widget Google Plus Follower

Patut la dari semalam perasaan, widget follower sebelum nie dengan penggikut 5655, kat blog ni dah hilang. Rupa-rupanya, Google dah aktifkan Widget Google Plus Follower yang baru. So, kena add widget yang baru. Tadi aku check kat beberapa blog lain, ada yang ada lagi widget follower. Mungkin, ambil masa kot, tapi lepas tu, akan hilang secara berperingkat-peringkat.

Widget Google Plus Follower


Jadi kepada yang nak add widget baru nie, anda hanya perlu log in blogger.com > Layout > dan klik pada Add a Gadget, kemudian pilih Google+ Followers, dan seterusnya Add. Macam blog aku nie, banyak sangat edit Template, semalam dan pagi tadi, bila add widget Google+ Followers nie, ianya jadi separuh je macam gambar kat bawah.



Widget Google Plus Follower


Kalau nak ubah, masuk Template > Edit HTML > klik Proceed > klik Expand Widget Templates > dan cari widget id='PlusFollowers1' nak senang guna Find (CTRL+F). Kalau dah jumpa, kat bawah tu ada code macam ni;

<div class='g-plus' data-action='followers' data-height='300' data-source='blogger:blog:followers' expr:data-href='data:profileUrl' expr:data-width='data:width'/>


Nampak data:width tu, dah tukarkan dengan saiz yang anda kehendaki. Macam kat blog nie, saya tukar, 342. Kemudian preview. kalau berpuas hati, terus save. Itu je .. :)

- Kena mula bina follower semula .. ^__^


Regional Traffic Ranks

Saja-saja je test nak naikkan Regional Traffic Ranks bagi blog ni. Memang tau blogger berbahasa Melayu, susah nak dapatkan Regional Traffic Ranks dari negara lain, melainkan menggunakan bahasa universal iaitu, English. Tapi perkara tu tak mustahil boleh capai kalau tau caranya. Contoh, banyak blog WordPress Melayu dah berjaya.

Regional Traffic Ranks


Setakat test berdasarkan idea aku ni, dah beberapa negara dah masuk. China, India, Indonesia, Brunei, Ukraine, Singapore dan beberapa negara lain lagi. Tapi dalam kuantiti sikit la. Tak tau la Alexa boleh capture ke tak. Kalau tengok kat Google Analytics nie. Memang ada .. ^__^

Regional Traffic Ranks


- Nak tengok kat Alexa, kena tunggu 2-3 minggu lagi, baru tau berjaya tak idea aku ni .. ^__^


Blog Tak Diindeks Engine Carian

Minggu nie dah 2 kali aku terima pertanyaan mengenai Blog Tak Diindeks Engine Carian ? Satu dari kenalan aku sendiri yang baru buat blog, first entry, dah tanya, kenapa blognya tak ada dalam engine carian. Soalan yang kedua, aku terima dari blogger Yana Aina, yang bertanyakan kenapa blog beliau tak ada dalam engine carian walaupun dah lama wujud ! Dua soalan yang bagus untuk difikirkan !

Blog Tak Diindeks Engine Carian


Kalau lihat kedua-dua soalan ini, nampak ada dua situasi yang berbeza, tetapi mencari jawapan kepada benda yang sama iaitu, kenapa blog mereka tak diindeks ? Anda tahu ?

Jawapan kedua soalan ini sebenarnya mudah je. Kedua-dua blog tersebut telah dindeks, cuma blog tersebut tak dikuatkan dengan keyword SEO dan MetaTag. Nak tahu pasal keyword atau metatag nie, boleh klik sini, TIPS SEO. Tapi anda kena tahu jugak, untuk berada dipage pertama engine carian bukannya mudah seperti yang anda sangkakan ... ^__^

engine carian tak indeks
Contoh untuk keyword "makan"

Kalau anda nak semak samada sesebuah entry atau blog tersebut telah diindeks atau tak, mudah sahaja. Contoh; dalam entry tu ada perkataan Premium Beautiful, maka kita search begini, taip pada search carian seperti ini, premium beautiful site:www.anastasyea.com dan enter.

Kalau tersenarai, memang entry tersebut telah terindeks. Kalau tak ada, tu baru tak terindeks dan pernah terjadi kepada blog ini, Masalah Google Engine Lambat Indeks Entry Terbaru. Begitu juga kalau nak semak tajuk entry, label, dan lain-lain lagi dalam blog. Guna cara yang sama je !

- Mudahkan !


Backlink Blogger Terkenal

As salam, dah lama betul aku tak semak backlink blog aku ni. Tadi semak kejap .. tak sangka .. sekarang dah mencecah 192 Ribu.  Kalau tak silap aku, bulan 2, 2011 dulu .. baru cecah 11 Ribu .. Masa tu memang suka la .. and kalau boleh cita² nak potong backlink cikgudahlia. Hehehehe .. (mood tengah rajin masa tu)


free backlink


Cakap pasal backlink nie. Ada sesiapa kat sini kisah tak pasal backlink blog masing² ? Aku mula² dulu pun macam tu jugak. Tak kisah pun pasal backlink ni. Dengar je bunyi backlink ni dah rasa pelik. Berkedut² muka memikirkannya .. Hehehe ..


Kalau korang nak tahu, backlink ni memang sangat penting untuk meningkatkan populariti suatu blog atau wabsite. Lagi banyak, lagi bagus. Kalau dapat backlink dari blog yang Pagerank (PR) lebih tinggi, tu lagi baik. Lagi cepat la naik ..  Tapi tu pun pun bergantung gak kepada kreativiti dan kerajinan korang.


Nak tahu lebih mengenai banklink ni, apa kata baca entry ini,
  1. Tips SEO – Backlink pencentus keupayaan SEO
  2. Auto Backlink, SEO dan Peningkatan Trafik Percuma ke Blog Anda
  3. Kenapa Perlu Marah Dengan Blogger Copy Paste. Fikir Positif!

Nie aku kongsikan dengan korang backlink blogger² terkenal setakat hari ini ..
  1. benashaari.com - 1,363,412 (blogger)
  2. cikgudahlia.com - 194,480 (blogger)
  3. cikepal06.blogspot.com - 1,028,424 (blogger)
  4. honeykoyuki.blogspot.com - 1,235,282 (blogger)
  5. inibelogsaya.blogspot.com - 2,026,191 (blogger)
  6. broframestone.com -  187,066 (wordpress)
  7. kujie2.com - 189,321 (wordpress)
  8. yanmieonline.com - 27,989 (wordpress)

* Sekadar pandangan aku je, penggunaan blogger dan wordpress untuk backlink memang berbeza kuasa SEO nya. So tak payah la korang nak pening² kepala bezakan kedua² platform ini .. ^__^


-  Fikir² kan kenapa dan bagaimana backlink blog mereka boleh dapat banyak tu ?