Pro And Cons Aktifkan Google Plus Comments Blogger

As salam, akhirnya berjaya juga aku aktifkan Google Plus Comments dalam blog ini, nak tengok macam mana, anda cuba la komen kat bawah ataupun klik butang Google+ dibawah. Tapi sebelum anda nak cuba apply Google Plus Comments Blogger nie, nak bagi tau, ada Pro and Cons nya !


aktifkan google plus comments



Salah satunya keburukannya, macam gambar dibawah, sebelum anda tick "Use Google+ Comments on the blog" , anda boleh tengok, masih ada bahagian Comments. Seperti yang anda sedia maklum, bahagian Comments ini penting untuk memantau, isi kandungan komen pembaca yang terkini. Kalau, banyak sangat link, selalunya aku detele kat sini.


aktifkan google plus comments



Tapi selepas je anda tick "Use Google+ Comments on the blog" tu, bahagian Comments tersebut akan disable dengan kata lain, anda tak boleh memantau, komen-komen terkini dalam blog anda. Ooo susah jugak tu !.





Selain itu, kebaikan kalau anda aktifkan Google Plus Comments nie, ruangan komen blog anda akan integration dengan Google+, jadi sekiranya pembaca komen pada entry tersebut, mereka akan meninggalkan "jejak" dalam Google page mereka, sama macam dalam Facebook. Fungsi ini bagus sebab ianya mampu membantu, mempromosikan link blog anda di Google+ Page uertersebut.


Untuk keburukkannya pulak, yang aku tahu setakat ini, hanya user yang ada Google+ sahaja yang boleh komen, di blog anda.


Okey la, aku nak keluar makan dulu, nanti petang aku buat Tutorial nak Aktifkan Google Plus Comments Blogger. Tunggu ye !


4 comments :

  1. tapi kadang2 susah nak cari link pemilik blog,,
    ke nory yg tak reti guna...
    heheehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam Google+, Nory boleh check dekat "About". Dekat situ biasanya ada link blog pemilik,. Itu pun kalau pemilik tu letak la. Kalau tak letak .. susah la nak cari .. ^^,

      Delete
  2. mcm xsuke je komen via google + ni..camne nk deactivate dia?

    ReplyDelete
  3. mcm xsuke je komen via google + ni..camne nk deactivate dia?

    ReplyDelete