Daftar Bantuan Rakyat 1Malaysia BR1M 2.0 Online

Lepas pembentangan Bajet 2013 yang lalu. Aku lihat, ramai jugak pembaca yang tercari-cari dalam blog nie macam mana nak Daftar Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0). Untuk makluman semua, pendaftaran Bantuan Rakyat 1Malaysia hanya akan dilaksanakan mulai November 2012 secara atas talian (online) ataupun melalui kaunter diPejabat Pembangunan Negeri, Pejabat Daerah dan pejabat lembaga Hasil Dalam Negeri seluruh negara.

daftar bantuan rakyat 1malaysia 2.0 online


Untuk melicinkan proses perlaksanaan Bantuan Rakyat 1Malaysia kali ini. Pemohon yang telah mendaftar dan menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia sebelum ini, tidak perlu lagi mendaftar untuk kali kedua. Hanya pemohon BR1M yang gagal dalam pemohonan sebelum ini sahaja diminta untuk mendaftar semula. Syarat-syarat isi rumah yang layak untuk memohon sama seperti dalam Borang Bantuan Tunai RM500 LHDN Budget 2012 sebelum ini



Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0) kali ini juga diperluaskan kepada golongan bujang yang berumur 21 tahun ke atas dan berpendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan. Bagi yang layak, mereka akan menerima bantuan Bantuan Rakyat 1Malaysia sebanyak RM250 secara one off.

Pemberian BR1M 2.0 ini akan memberi manfaat kepada 4.3 juta isi rumah serta 2.7 juta individu bujang melibatkan peruntukan 3 bilion ringgit.

- Alhamdulilah, janji Kerajaan Pertimbang Beri BR1M Lagi, akhirnya dikotakan. Semoga program ini dapat diteruskan setiap tahun bagi membantu rakyat yang memerlukan!


43 comments :

  1. Walaupun ia selalu diperlekehkan.. namun individu harus bersifat lebih matang. Harap dimanfaat sewajarnya...

    ReplyDelete
  2. dok tercari-cari mana dia pnya borang ni...

    ReplyDelete
  3. dok tercari-cari mana dia pnya borang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Borang BR1M tak keluar lagi. Nanti dah keluar, insya Allah saya akan upload kat sini. Sabar ekkk !

      Delete
  4. Apa ditungu lg.. siap pendaftaran online. Jimatkan tenaga insan. Harap2 ianya lebih telus..

    Kongsi Petua: Sikap Lelaki dan Rambut | Rahsia Sifat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam bajet 2013 hari tu, memang cakap boleh daftar online. Insya Allah, nanti ada la tu .. =)

      Delete
  5. Replies
    1. Semua menunggu .. so, kita tunggu je la .. :)

      Delete
  6. sy pon x sbr tggu nak income huhuhuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar ... sabar, kalau layak, mesti lepas punya .. ^__^

      Delete
  7. Alhamdillah,,lega mudah bantuan BR1M utk belanja anak2 belajar sekolah tahun hadapan...
    bgaimana dah ada daftar BR1M 2011 kena daftar semula ke..sy x tau mcmana nak buat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang daftar tahun 2011 dan dapat BR1M, utk tahun 2012 nie tak perlu lagi daftar melainkan pemohonan dahulu ditolak. Akan tetapi bagi yang berpindah atau kematian ketua keluarga, dinasihatkan supaya kemaskini maklumat tersebut secara online atau LHDN terdekat. Boleh juga klik Daftar Online / Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2) utk makluman lanjut

      Delete
  8. salam nak tanye klu dah apply online form tu nak kena print form yg dah kita isi tu n anta kat Kaunter LHDN ke???sbb BR1M yg sebelum ni kena anta sekali copy IC dan Slip gaji kan...need information plsss..tq

    ReplyDelete
  9. Kalau dah daftar melalui on line x payah slip gaji dah ka

    ReplyDelete
  10. yes! tak payah daftar lagi...tahun 2012 dah pernah dapat BRIM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah dapat, memang tak perlu daftar lagi, automatik dapat

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. hai ana...sy nk tnye..klu org yg dh pena dftr thn lepas msh nk isi borang lg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. Bagi yang telah berjaya dalam permohonan BR1M yang lepas, memang tak perlu isi lagi. Akan tetapi sekiranya pernah memohon dalam BR1M yang lepas, tetapi gagal, pemohon diminta untuk mengisi borang BR1M ini semula. Sama juga sekiranya ketua keluarha telah meninggal dunia, itu pun kena isi semula. Harap Macz faham ! ^__^

      Delete
  13. Replies
    1. Saya dah jawab soalan diatas .. :)

      Delete
    2. Tahun lepas sy dapat taun ni xpayah mohon tapi bila g cawangn name xde..so camne???

      Delete
  14. saya nak tanya, macam mana nak tahu kita dapat ke tak permohonan nie?

    ReplyDelete
  15. Suami saya dh apply tahun lepas,tapi kalau dh tukar alamat macamana

    ReplyDelete
  16. Salam,,,sy belum dapat surat BR1M lg...

    ReplyDelete
  17. Taun lepas dapt ambik kt cawangan dn dh cash pun..tapi kali ni g cawangn nama lak takde..so camne???kol hldn n hotline brim xpnh dapat!

    ReplyDelete
  18. ASAL ISI BORANG BRIM ONLINE TAK BLH NAK SEND...DIA SURUH ISI PENDAPATAN ISTERI TAPI ISTERI TAK BERKERJA MACM MANA YE...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ada bahagian mandatory yang perlu diisi, yang tidak diisi, mcm kes utk isteri Yazid, mungkin kena letak income "0" , mgkn baru lepas. Kalau tak dapat juga, cadangan supaya isi manual (borang) dan hantar ke cawangan LHDN terdekat.

      Delete
  19. Last minit ni,borang on line tak muncul pun :(

    ReplyDelete
  20. Last minit ni,borang on line tak muncul pun :(

    ReplyDelete
  21. salam...nak tanya betul ke ade brim 1 Malaysia utk peniage2 kecil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh, asalkan lepas syarat2 yang ditetapkan, :D

      Delete
  22. YG DH DAPAT TAHUN LEPAS,TAHUN NI KENA DAFTAR LG KE?

    ReplyDelete