Gambar Lebih Besar Dalam Blogger Post

Gambar lebih besar dalam entry post ? Sebelum nie, memang pernah terfikir, macam mana nak besarkan gambar dalam entry post macam blog Eyriqazz, Yanmie dan blog-blog lain. Kalau hanya set large pada gambar. Memang dah selalu buat. Tapi bila preview dan publish .. tetap juga saiz kecil. Ehh .. bukan kecil la .. kira-kira boleh la tengok. Tapi tetap tak puas. Nak jugak gambar tu lebar ikut sama saiz dengan post blog macam sekarang ni ..


Puncak Bukit Broga Semenyih
Ketika berada di Puncak Bukit Broga, Semenyih



Bagi yang perasaan saiz gambar kat blog ini. Macam mana, suka tak ? Lebih lebar kan ! Haahhhh .. kalau suka, boleh la cuba tutorial ni. Tapi sebelum tu .. nak bagi tau awal-awal, tutorial ni .. hanya berfungsi untuk gambar melintang je. Kalau gambar menegak .. akan jadi jugak .. tapi akan jadi lebih besar dan nampak tak cantik ! Cara-caranya;

Langkah 1: Log in Blogger.com. Kemudian klik pada Blogger Dashboard > Template > dan pilih Edit HTML > dan seterusnya klik Proceed

Langkah 2: Press Ctrl + F untuk Find dan cari code ini; ]]></b:skin>

Langkah 3: Pastekan code dibawah sebelum kod ]]></b:skin> dan save


.post img {
float:center;
min-width:450px;
max-width:450px;
max-height:300px;
min-height:300px;
padding:8px;
line-height:1.8em;
margin:0 auto 8px auto;
clear:both;
}


- code yang tak guna, boleh buang ikut kesesuaian blog sendiri ..

7 comments :

  1. klu nk tmbh border pun boleh..sbb ada sesetengah template xde border untuk gmbr...caranya,tambah kod ke dalam kod yg akak sediakan diatas ::

    border:2px solid #000000;

    siap =)
    eca ada buat entry berkenaan di blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu .. nanti gambar akan lbh menarik. Lain la kalau gambar tu dah ada frame sendiri .. ^__^

      Delete
  2. dah tau info yang baru..terima kasih=)

    ReplyDelete