Masalah Google Engine Lambat Indeks Entry Terbaru

As Salam, tak perasaan la masalah nie, terjadi kat blog korang ke tak. Tapi kat blog aku, memang dah kena. Dua tiga hari lepas. Semasa menulis ENTRY ini. Ada sorang blogger, bertanyakan soalan kepada aku, kenapa entry terbaru beliau tak diindeks oleh Google Search Engine.

Google Search Engine

Pada mulanya aku ingatkan, blog beliau kena penalty dari Google, sebab entry terbaru yang aku buat masa tu .. OK je. Terindeks macam biasa, sehinggalah semalam, apabila blogger Zulkbo pun bertanyakan masalah yang sama yang terjadi kat blog beliau.

Lepas tu, aku cuba semak entry² terbaru selepas entry kat atas tu. Alamak, kesemuanya masih belum terindeks. Patut la aku rasa semacam je. Kenapa ekk ? Ada sesiapa lagi yang kena macam aku tak ? Petang tadi pun dah puas aku cari dekat Search Engine. Masih tak jumpa² penyelesaiannya.

Yang aku perasaan. Masalah nie bukan terjadi kepada semua blog, dan ianya secara berperingkat². Tadi aku test dengan beberapa blogger lain. Ada yang dah kena, dah ada yang belum. Aku tak pasti la samada blogger tu tau ke tak.

Kalau korang nak test, nak senang, korang search dekat domain sendiri je. Masukkan NAMA ENTRY diikuti SITE:NAMA BLOG macam gambar kat bawah. Kalau ada macam gambar di bawah .. maknanya entry korang dah terindeks. Kalau tak .. macam gambar yang satu lagi tu.

Google Search Engine
Entry Sinopsis Drama Atas Nama Cinta Slot Akasia TV3 terindeks dengan jayanya ..

Google Search Engine
Entry What Would My 3D World be with LG Optimus 3D? yang aku buat siang tadi .. masih belum terindeks. Sepatutnya, macam selalu .. sekarang sepatutnya dah !

Korang tau kan, cepat dan lambat indeks adalah perkara penting kepada blogger. Kalau lambat, nescaya lambat la entry tu muncul bila seseorang tu mencari menggunakan sesuatu keyword. Jadi kira rugi la .. =)

Anastasyea : Terfikir, adakah ini berpunca dari bantahan Google terhadap The Stop Online Piracy Act (SOPA).

43 comments :

  1. dah banyak blog yang mengadu pasal masalah ni.. sebenarnya dah lama dah masalah ni cuma banyak blogger yang x perasan kot. sejak awal bulan feb lagi.. lepas PR diupdate. Yang aku perasan byak blog yang berdomain sendiri tapi hosting kat blogspot yang hadapi masalah ni. Blogger lain ok je terutamanya yang pakai hosting berbayar. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog saya baru je kena .. tu yg tengoh cari solution ni .. =(

      Delete
    2. akak pengguna wordpress pun kena jugak ni..x tau apa puncanya..rasa macam ada sesuatu yg x kena..

      Delete
  2. bukanya pe.. cuba korang cek blog korang kat webmastertool.. cek Duplicate meta descriptions dan Duplicate title tags

    kalo bnyak errornya bererti korang kena fix error tu baru ok.. sebenarnya google bukan x index tp blog korang dah x seo frenli.. :).. kan korang pun tau skg ni musim googlepanda..huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalah duplicate tu memang ada. 2-3 je. Semalam dah buang. Tapi rasanya, tu bukan masalahnya .. =)

      Delete
  3. salam..
    saya sentiasa periksa entry saya terindeks ke tidak..
    setakat ini saya tengok setiap 3 hari baru di index google..
    semuanya berlaku sejak 8 hb Feb yang lepas..ada kemungkinan kerana masaalah CANONICAL yang di perkatakan sebelum ini..
    "Google has slowly started converting all blogspot blog URLs to country specific Domain addresses"

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah study pasal CANONICAL ni. Harap² ianya dapat membantu .. =)

      Delete
  4. wordpress setakat ok lagi
    cth entri "khutbah jumaat: mengawal pintu nafsu" buat malam tadi terus terindeks tangga teratas dlm google :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu bestnya kalau guna Wordpress, bebas dari masalah berkaitan dengan Google

      Delete
    2. tak jugak..blog akak pun ken macam ni lah lebih kurang..x tau apa puncanya..

      Delete
    3. yup..rasanya blog akak lagi teruk kot sebab boleh di katakan semua entry terbaru yg akak publish,tajuk entri akak tu masuk dalam tajuk blog orang lain..lagi haru biru di buatnya..

      Delete
    4. sokong kenyataan awk tu..sama mcm syah punya..pening betul nk mengerjakan apa problem nye..

      Delete
    5. Cuba Google masalah awak. mungkin ada jalan penyelesaiannya :)

      Delete
  5. Salam kak.
    Adakah blog blogspot je yang ada masalah ni?
    Sbb dalam group di Fb pun, pengguna blogspot je yang mengadu. Pengguna self hosting wp, setakat yg saya tahu, takde pulak bising2. Huhu.


    ps: Jemput join lucky draw rm100 di blog saya ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jugak, setakat nie dah 2-3 blogger yg guna WP yang mengadu entry mereka pun tak diindeks oleh Google. =(

      Delete
  6. salam ..blog wordpress saya ok lagi, petang tadi buat entri (atas pemintaan kakak) , dah terindex semasa sy cek kejap tadi semasa sy komen sekarang ni .hurm tk tahu juga apa masaalahnya tu ..

    ReplyDelete
  7. saya x pandai nak SEO... men hentam jer..hu2

    ReplyDelete
  8. byk kena blaja ngn awak. sejak kne hack, theme rosak. index google pun lambat. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pandai pun, belajar sendiri2 je kat internet. =)

      Delete
  9. Blog Sya 1, ok, cepat indeks. Blog lagi 1 pula prob, tak indeks2 lagi. herm...Camne nak settle kan masalah ni ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok dekat Google Forum tadi, setakat nie memang tak tau apa masalahnya. Google Team tengah check. Harap2 .. dapat diselesaikan dengan cepat.

      Delete
  10. Masalah ni sementara. Biar Google selesaikan. Yang penting terus masukkan content terbaru, hantar backlink melalui pinging atau commenting. Content itu lebih penting..

    ReplyDelete
  11. setelah sy kaji, masalah ni kena pada blogger yang cuma domain sendiri tp kat hosting google..blogger.com, tapi yg guna blogspot masih bleh maintain.

    solution nye, ramai blogger yang dah mula gerak ke wp termasuk saya.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya dah selesai kot masalah ni sbb entry blog dah saya mula terindeks dengan pantas .. :)

      Delete
    2. sy x tukar domain tapi bermasalah
      boleh minx tolong?? ni masalah saya

      http://apit555.blogspot.com/2012/02/blogger-buat-masalah-pula.html

      Delete
  12. boleh minx tolong?? ni masalah saya

    http://apit555.blogspot.com/2012/02/blogger-buat-masalah-pula.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tengok dah, tapi tak faham, masalah apa yg Rafieq maksudkan. Nanti cuba terang dgn lebih lanjut k. Mungkin boleh tolong. :)

      Delete
  13. pernah juga terkena hal yang macam nie..tapi jarang2 la jgk..

    huhu..

    ReplyDelete
  14. NI kes google panda la... huhu.

    By the way... solutionnya ialah keep updating blog dan buat post yang berkualiti. Itu je solution yang boleh dibuat sekarang.

    Salam Kenal, Danial ^_^

    ReplyDelete
  15. salam.. tadi ada buat 2 entry kebiasaannya setiap entry yg di posted akan terus saya search di google... kebanyakkan entry ter index kurang dari 5minit.. tp hari ni langsung tak terindex... risau jugak sbb semlm ada ubah sikit di webmaster tool... td dah reset mack to normal dan try posted entry baru juga tak terindek di google...

    nak tanya masalah ni bersifat sementara atau di sebabkan kesalahan kita???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba check semula 2-3 lepas buat entry, kalau tak ada juga, kena reset semula ke asal apa yang anda dah ubah.

      Delete
  16. saya pun dah berapa entri ni tak terindex ni. pelik betul. harap google akan selesaikan masalah tu cepat2.. sebab susah nak dapat traffik macam ni. saya punya 3-4 hari baru terindex untuk sesuatu entri tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, blog akak pun kadang2 berlaku :(

      Delete
  17. Salam dear....saya pun alami masalah yang serupa...pertama kali seminggu entry Umi Qi tidak terindeks di reading list dan widget link follower....patotlah semua geng dok tanya what happen umi Qi x update blog...walhal setiap hari dok buat entry ruper yer x perasan blogspot x update...only update entry seminggu yang lepas....dear....adakah xkan terindeks sampai bila2? Ke blog berat?
    Mohon pencerahan if ada solution sebab dah puas dok kaji dan study about this....tlg sis :) TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah email kat julia, harap dapat membantu :D

      Delete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. salam sis... saya pon skg hadapi masalah sama skg.. dah byk kali try tuturiol dalam blog sis dan blog lain tapi still xok jugak... sis boleh tolong tgk tak masalah apa ya... saya dah update feedburner tapi still sama...lagipun saya kurang mahir sikit bab feedburner dan rss feed neh... tQ sis

    ReplyDelete