Semak Pemohonan BR1M Online, Kenapa Tak Boleh ?

As Salam, sejak dua tiga hari ni. Ramai benar yang mencari keyword Semak Keputusan Online Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) Secara Online dekat blog ini. Mula² tu, rasa seronok gak tengok trafik meninggi. Tapi bila ramai yang bertanyakan kat aku kenapa tak ada laman khusus yang membolehkan pemohon menyemak secara online. Aku rasa kelu seketika. A'ah .. kenapa ye Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) tak buatkan semakan secara online. Kan itu lebih mudah berbanding dengan membuat panggilan ataupun menunggu surat jawapan.

semak permohonan BR1M secara online

Lagipun sekarang ni kan dah zaman teknologi. Pergi kat mana² pun ada Internet. Jadi memang mudah la pemohon nak semak kalau ada. Yang tak ada Internet tu macam kat pendalaman .. tak apa la kalau dikekalkan penggunaan panggilan ataupun surat. Sekurang²nya kalau diorang (pemohon) call. Tak ada la talian telefon sesak memanjang. Tengok gambar atas sekali tu, mengadu susah nak dapat. Lain la kalau ada online. Boleh la semak dimana². Betul tak ?

keyword semak permohonan BR1M secara online
Antara keyword semakan pemohonan BR1M secara Online

Anastasyea : Apa pendapat korang, perlu ke diwujudkan semakan pemohonan BR1M secara online ni ?

21 comments :

  1. betul tu..patutnya buat la online kan?memudahkan org ramai..

    www.imbobome.com

    ReplyDelete
  2. pendapat kakyong.. memang wajar diwujudkan utk kemudahan org ramai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kakyong .. kalau ada online kan lagi senang orang ramai nak check. Bayangkan la lebih 4 juta permohonan BR1M diterima. Kalau 1 peratus dr permohon tu call hotline sehari .. mau tak sesak talian. =)

      Delete
  3. rasanya patut tu....bila x ader semakan online, ramai orang tertanya2 dapat ke x? ada pulak kejadian sorang kawan saya ni, member dia dapat tapi dia x dapat, dah member dia merendahkan dia katanya dia x layak dapat la, x der rezeki la member dah down. ader ke patut? mentang2 la dia dah dapat nak down kan org lain pulak kesian member saya tu. Kan bagus kalau ada semakan online boleh gak nak tolong dia check.

    ReplyDelete
  4. memang wajar pun diadakan semakan online tu, senang untuk rakyat buat semakan, ini x ader member saya tu dah dapat, dia leh lak pegi kutuk member yang x dapat cakap x layak la, x der rezeki la. Padahal member tu x dpat surat lagi jer. Kalau nak di ikutkan member tu memang layak dapat pun. Kalau ada semakan online boleh jugak saya tolong dia semak ni x kesian dia susah hati sorang2.

    ReplyDelete
  5. Rasanya memang patut pun ada, sbb ader satu kes member saya, sorang dah dapat surat lepas tu dia boleh pulak kutuk member yg x dapat katanya x layak la x der rezeki lah, dah member yang sorang ni takut padahal member yang sorang ni memang layak dapat gaji kurang dari RM3000, Kalau ada semakan online boleh gak saya tolong checkkan kesian member tu.

    ReplyDelete
  6. Betul tu. Skrg nikan semuanya kat hujung jari je. Tak yah susah2 beratur panjang2 semata2 nak menyemak status permohonan. Imagine klau yg ada anak kecil, beratur sambil dukung anak. Kalau sekejap x pe jugak. Tu blum lagi si anak menangis sebab kepenatan & kepanasan. Saya try call talian hotline 1800222500 dari hari Isnin (16 Jan. 2012) sampai arini tapi yg kedengaran cuma "all lines are busy, please try later".

    ReplyDelete
  7. Betul tu. Skrg nikan semua kat hujung jari je. Tak payah nak beratur pjg2 & tgu lama2 semata2 nak semak status permohonan je. Bayangkan yg ada anak kecil beratur sambil dukung anak. Si anak ni pulak menangis sebab kepenatan & kepanasan. Saya dah cuba call talian hotline 1800222500 dari hari Isnin (16 Jan. 2012) sampai arini (Sabtu 21 Jan. 2012) tapi yg kedengan cuma "all lines are busy, please try later". Pelik kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai sangat yang call talian hotline tu sbb tu asyik busy je. Lain la kalau boleh check online. Senang la sikit. =(

      Delete
  8. patut diadakan service online kerana lebih mudah dan berkesan bagi semua pihak. Yang tinggal kat pedalaman pun mungkin dah ada internet tak perlu guna talian hotline yang sentiasa busy....

    ReplyDelete
  9. saya rasa nak pi je kat tresury tu pi cheak sama ada layak ke tak.. ialah mak mintak tolong semak sebab kawan2x nye ada yg dah dapat tapi kita call tak dapat2x..cam mana tu? eheheh SABOR JE LAHH

    ReplyDelete
  10. susah-susah buat panggilan...sepatutnya wujudkan semakan online...ini zaman moden..bukan zaman batu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm setuju2 ne manual alllaaaa apa classss...aiyooo

      Delete
  11. Salam semua...

    Saya juga adalah di antara jutaan rakyat Malaysia yg menghubungi talian Hotline tersebut untuk menyemak status berjaya @ tidak permohonan saya itu.

    Malangnya, berhari2 saya call memang tak dapat. Akhirnya, saya mencari no telefon pejabat LHDN Negeri Sembilan, untuk membantu menyemak status saya memandangkan tarikh rayuan semakin hampir. Alhamdulillah, pegawai2 di sana memberi kerjasama yg baik, dan telah menyemak status saya dgn memberi no I/C. Pegawai LHDN N9 mengucapkan tahniah
    kerana saya telah berjaya dlm permohonan tersebut dan hanya perlu tunggu surat sampai.

    p/s : tak tahu lah kalau pejbt LHDN negeri lain boleh ke tak boleh semak BR1M ni. tapi, N9 boleh.

    ReplyDelete
  12. haha..memang dah berjaya...tapi tunggu surat tak sampai2..apa celoppp

    ReplyDelete
  13. memang patut pun buat semakan on line....dh sebulan try call x dpt jgk...susah betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak dapat call LHDN pusat, boleh juga call LHDN cawangan berdekatan untuk semakan

      Delete
  14. saya daftar awal bulan 1,sampai sekarang saya tak dapat lagi keputusan/surat yang mengatakan saya dapat ke tidak..tapi kakak sedara saya x sampai 1bulan dah dapat surat yg mengatakan dia dapat bantuan...

    ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ifa boleh juga semak keputusan tersebut di pejabat LHDN berdekatan.

      Delete
  15. TEMPOH BR1M SAMPAI BILE EK? SURAT PON TAK SAMPAI2.

    ReplyDelete