Semak Keputusan Online Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)

Salam, tahniah kepada semua pemohon yang berjaya menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M). Bagi yang belum mengetahui keputusan permohonan dan tercari² bagaimana nak membuat semakan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M). Sebenarnya, anda boleh mengetahui keputusan permohonan tersebut samada berjaya atau tidak melalui tiga kaedah.


semak keputusan br1m



Pertama melalui Pos. Keputusan samada pemohon layak atau tidak untuk menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) akan mula dihantar secara berperingkat² ke semua alamat pemohon secara pos. Di situ, pemohon yang berjaya akan dimaklumkan mengenai tarikh penerimaan dan tempat majlis penyerahan baucar akan diadakan.




Kedua, pemohon boleh membuat semakan secara online dengan menghubungi Talian Hotline Kementerian Kewangan Malaysia, 1-800-222-500 dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), 1-300-88-3010 mulai 16 Januari 2012 ini, dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang pada setiap hari bekerja.


Ketiga, selain membuat panggilan, pemohon juga boleh membuat semakan dan pertanyaan menerusi email ke belanjawan2012@treasury.gov.my


Bagi yang gagal dalam pemohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M). Pemohon boleh la membuat rayuan dengan menggunakan borang khas yang boleh diperolehi di pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)dan agensi² kerajaan yang berkenaan atau pun muat turun di laman web Kementerian Kewangan Malaysia, Borang Rayuan BR1M. Pemohon boleh menghantar borang rayuan tersebut sebelum 10 Februari 2012.





Untuk pengetahuan anda juga, buat masa ini, semakan secara online menerusi laman web tertentu, memang tak ada lagi. Jadi kepada yang ingin menyemak tu. Harap banyak² bersabar k. Nanti sekiranya ada, saya akan updatekan disini .. OK !


UPDATE TERKINI : Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) telah dilanjutkan sehingga 15 MAC 2013, sebarang persoalan atau pertanyaan boleh dikemukakan kepada email : br1m2@treasury.gov.my atau menghubungi talian hotline: 1-800-222-500/1-300-88-3010 yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat bermula 1 November 2012.


Anastasyea : Bagi yang berjaya, gunakanlah Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dengan sebaik²nya .. =)


281 comments :

  1. Replies
    1. Mcm mana plk klu dh lulus tapi surat x dapat.bg yg berpindah

      Delete
    2. Sila hubungi LHDN atau kementerian kewangan yang terdekat untuk makluman lanjut.

      Delete
    3. Banyak penyelewengan berlaku. Ada yg datang terkejut bila diberitahu wang tersebut sudah dituntut..buat aduan pon lagi lah sakit hati bila dia lepas tangan suruh buat report polis plak..

      Delete
    4. kalau kita dftr guna on9..mcm mana nk tahu kita dah dapat atau tidak..??.sbb yang guna borang sudah kelua nama yang telah dapat..

      Delete
    5. Setakat nie memang tak ada info yang menyatakan boleh semak secara online, so Sab .. kena jugak check dengan Kementerian Kewangan atau LHDN terdekat.

      Delete
    6. kalau kta late daftar .. macam baru hari ni kta nak daftar .. masih boleh x ?

      Delete
    7. tahun 2012 saya dah lulus dapat rm500..untuk 2013 ni saya kene apply lagi ke? pasal takde surat lah.

      Delete
    8. boleh check melalui online ke klau nak thu sy dapat ke x ??

      Delete
    9. untuk mendapat maklumat status anda email: br1m2@treasury.gov.my

      Delete
  2. Replies
    1. Surat dah dpt trikh collect dah lps..mcmaner..blh dpt ker dt tu

      Delete
  3. great..nk check on9 lagi senang.tapi belum ada lagi..i'll be waiting..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, kalau ada nanti, saya akan update kat sini .. =)

      Delete
  4. kami tunggu surat sampai jer.. jika ada rezeki, Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. harap saudara dapat hubungi LHDN yang terdekat

      Delete
    3. salam kak,kak kena isi borang lagi kah biarpun tahun lalu sudah daftar dan dapat?

      Delete
    4. Yang dah daftar untuk BR1M 1.0 dan berjaya, tak perlu daftar lagi. Cuma kepada yang gagal atau yang masih belum daftar je kena daftar semula.

      Delete
    5. mcmane nk thu gagal ke lulus kak?

      Delete
    6. Nak tahu, kena tunggu surat jawapan ataupun call LHDN atau kementerian kewangan.

      Delete
  5. masih belum semak. tunggu jerla..

    ReplyDelete
  6. Peh... Gue pikir tadi semak cara online rupenyer semak cara hotline. Salah tajuk ker???

    ReplyDelete
  7. Nak semak macam mana on9 pun tak ada?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bile ye rasa blh semak dalam online

      Delete
  8. Diorang tak wujudkan laman khas untuk semakan secara online sebab BR1M ini sebenarnya ada agenda lain selain membantu ringankan beban rakyat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ape la lu ni..negetif siot..nk mintak tolong kerajaan..tp kondem kerajaan.

      Delete
    2. Mungkin sbb bantuan ni hanya bantuan tunai, secara one-off je, sbb tu tak buat semakan secara online. Kalau setiap tahun .. mungkin kerajaan akan mempertimbangkan untuk membuat semakan secara online .. betul tak ?

      Delete
    3. lu nie xreti bersyukur la . . harapkan pihal lain, jnji tinggal janji . .

      Delete
    4. Brsyukur le kwn dpt duit free. Dok negara pun aman cuba tgk negara lain ada dpt mcm kita dpt.
      Dpt mengata tak dpt pun mengata

      Delete
    5. Yang penting janji ditepati, tak macam sesetengah tu, pandai je berjanji, tapi habuk pun tarak ..

      Delete
  9. ye ke, kalau lembah klang agak-agak nye bile ye... ingin tahu...

    ReplyDelete
  10. ade web yg khas ke tuk chek keputusan bantuan ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. asskum kak...kak sy nak tnya...klau di kwasan petaling jaya...bila boleh dapat...

      Delete
  11. bagaimana hendak mengetahui tarikh penerimaan baucer bagi fasa yang ke 2???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti .. mungkin boleh call Talian Hotline Kementerian Kewangan Malaysia 1-800-222-500 untuk semakan =)

      Delete
    2. selalu saya call number ni, tapi mengecewakan
      line sibok,setiap kali call,jangankan waktu pejabat
      waktu malam pun, dia akan cakap sibok, saya rasa mereka dah set, dekat talian, untuk menyatakan line
      sibok, tapi meraka lupa pulak nak sek off talian pada waktu malam,iaitu selepas waktu pejabat, tu yang mereka kantoi kan

      Delete
  12. Tempat lain byk dah dpt.termasuk sik...tapi kenapa kat sungai petani x fgr apapun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti sampai la tu. Kan tempoh penyerahan baucar BR1M akan berjalan sehingga 15 Mac 2012.

      Delete
    2. Sampai skrg pun sy xdpt lg..call semak kat lhdn dh approve..tp xde pos pon...

      Delete
    3. Sampai skrg pun sy xdpt lg..call semak kat lhdn dh approve..tp xde pos pon...

      Delete
    4. Cuba call kementerian kewangan pulak. Mungkin pegawai yang bertanggungjawab boleh membantu. Untuk makluman, surat itu sebenarnya dihantar oleh kementerian kewangan dan bukannya LHDN. =(

      Delete
  13. salam,sya msih tnggu n mnuggu jiran2 tepi,blakang,dpan smua dh dpat sya je blum lagi,tkut2 lma sngat mnuggu trus pnuggu plak hahaha...;)

    ReplyDelete
  14. salam,sya msih tnggu n mnugguuu,jran2 smua dh dpat tpi,blakang,dpan rmah smua dh,sya je blum lgi tkut2 lma sngat tnggu trus jdi pnuggu hahaha;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar lah ye ! Kalau ada rezeki .. sampai tu nanti. Nanti cuba call dan semak dengan kementerian kewangan k. =)

      Delete
  15. Replies
    1. Maaf la ye .. memang tak dapat nak menolong .. =(

      Delete
  16. 2x email kt link tuk semak...tp x de reply....payah macam nie....nk bantu tp rasa cam payah kalo kerenah birokrasi x dapt diatasi....ummmm......nyesal ku mintk..hidup susah pun x de org tahu nk peduli..ade pluang ,ic pun bt syarat nk keyangkn tekak org yg dh kaya....tu kwn aqu sendri bgthu...org yg kya pun dpt..kita ni dh 2x email nk thu berjaya x...x di layan..kecewa ar gn sistem nie...

    ReplyDelete
  17. email dah 2x pun x der reply...cmana nk berharap agi..kadg2 frustrated gak...nk bnatu yg memerlukan payah..yg kaya lak yg dapat senang..tu kawn2 yg lhdn lah bg thu...kecewa rrrr!!

    ReplyDelete
  18. kat kelantan dah sampai ker bantuan tu?

    ReplyDelete
  19. Saya di tolak dengan alasan Nama telah tersenarai dalam maklumat isi rumah yang lain, saya tak paham macam mana boleh jadi macam ni, untuk rayuan apakah tindakan yang perlu dan alasan yang diberikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnyer nama awak dah masuk jadi tanggungan dalam permohonan orang lain..

      Delete
    2. Nanti download Borang Rayuan BR1M yang saya sertakan kat entry ini. Isi semula dan hantar ke LHDN atau mana2 kementerian yang terlibat, yang terdekat dengan anda.

      Delete
  20. maksud nyer nama awak dh digunakan sbg tanggungan pemohon lain, maybe sedare mare ker or org t'syg...
    p mne2 LHDN n mintak borng rayuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. webhttp://www.treasury.gov.my/pdf/br1m/rayuan_BR1M.pdf, cuba masuk web ni......
      tapi awak dah yakin ke? nama awak tak tak lulus
      kalau tak lulus baru boleh guna borang rayuan ni

      Delete
  21. baru link 2 kali dah putus asa.. maknanya dalam hidup ni banyak yang u sentiasa putus asa.. kalau u tak tukar mentaliti , u akan sentiasa berasa berada dalam kumpulan yang 'mangsa' padahal tak de siapa yang mangsakan u.. u yang feel sendiri u mangsa.. macamana nak berjaya. kalau nak dibandingkan klik 2 x keluar RM 500.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawasan sungai petani, kedah, untuk semak,keputusan br1m sila
      tel nombor ni pada hari kerja,dan waktu pejabat sahaja
      04-4296100,

      Delete
    2. Terima kasih pak lang utk info ni .. =)

      Delete
    3. kalau untuk kawasan perlis??

      Delete
  22. Replies
    1. Ramai yg call bertanyakan status permohonan masing2. tu yg bz je memanjang. =(

      Delete
    2. Saya duk kg chubadak sentul, belum dpt apa2 jawapan lagi. tp kalau alamat tak lengkap mcm maner. tak dapat lah BR1M tu. ataupun kena cek jugak dengan jbtn berkenaan.

      terimakasih

      Delete
  23. sg petani kat utara blum dpat???s buloh selangor pon masih ader yg susah,tp blum dpt....

    ReplyDelete
  24. kenapa ibu tunggal x dapat??? maksud saya yg x ada tanggungan.. sedangkan ibu tunggal tu betul2 susah..

    ReplyDelete
  25. saya mempunyai isteri yang tidak bekerja dan 3 orang anak,permohonan saya ditolak,sedangkan rakan saya yang isterinya seorang pegawai bank permohonannya diterima (duit dah dapat).Harap dapat tolong...

    ReplyDelete
  26. oh online takda ea...ok fine.. talian hotline tu mahal ke kalau call? kalau mahal pulang modal la Kerajaan RM500 balik...hehe *just kidding,do not take it serious!!!!

    ReplyDelete
  27. salam...x tau la cita ni betul ke x ..kawan saya dari kluang johor bagi tau ada satu keluarga satu rumah, ayah , kakak, dan sorang lagi dapat... x paham kata bantuan untuk satu isi rumah saja... harap pihak berkenaan boleh siasat.. terima kasih.

    ReplyDelete
  28. Bagus kerajaan bg bantuan. Tapi kalau dapat semak secara online lagi bagus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ! Memang sokong sangat² kalau kerajaan dapat buat semakan secara online kerana akan lebih memudahkan orang ramai.

      Delete
  29. sepatutnya dari dulu dah boleh buat semakan secara online..guna talipon asyik line busy memanjang

    ReplyDelete
  30. Replies
    1. Maaf, yang itu memang saya tak dapat nak tolong. Harap maaf ye !

      Delete
  31. Replies
    1. Untuk semak, anda kena hubungi mana² cawangan LHDN atau kementerian kewangan yang terdekat dengan anda.

      Delete
  32. saya masih belum terima lagi surat lulus atau gagal,klu smp mac x terima surat jawapan mcm mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti cuba call nombor Lembaga Hasil Negeri Malaysia nie, 03-4289 3000 . InsyaAllah diorang boleh bantu

      Delete
  33. NANTI KALAU DA BLEH SEMAK SECARA ON 9 TLNG BG TAU KAT SYER..ERK!!TIMA KASIH

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK, kalau ada nanti saya update lagi kat sini

      Delete
  34. Salam..

    kalo sy br nak submit bole lg tak??

    ReplyDelete
  35. belum ada pa2 berita....just wait n see..... tp ada org cakap lau ditolak ada surat penolakan....betulka????

    ReplyDelete
  36. dapat surat kate layak tp x de diselitkan pon kertas yang suh kite g amik kat mane2...terime surat kat pjbt pos pon dah koyak2 dah x de seal ke ape ke just stapler je...mcm mane nak tau kite kne amik dt tu kat mane2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba rujuk dengan cawangan LHDN yang terdekat. Mungkin diorang boleh bantu =)

      Delete
  37. salam,

    saya try cll talian hotline tu...x pernah nya dapat...asyik bz aje...ssh betul nk tembus talian la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la. Banyak yg komplen susuh sangat nak dpt talian hotline ni. =(

      Delete
  38. tadi call no 03-4289 3000... berjaya.. harap sumer leh try no ini... tq anastasyea aida.....

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. saya dapat call 1800222500 dan permohonan lulus.bila leh dapat surat?

    ReplyDelete
  41. saya dapat call 1800222500 dan permohonan lulus.bila leh dapat surat?

    ReplyDelete
  42. Call pada waktu pagi pukul 8 am , senang dapaat tu .

    ReplyDelete
  43. sy dpt surat tawaran 11-02-2012 tpi dlm surat tu die suru ambik 11 ari bln 2..mcm mane nk dpt kn blk??

    ReplyDelete
  44. sy dpt surat tawaran 11-02-2012 tpi dlm surat tu die suru ambik 10 ari bln 2..mcm mane nk dpt kn blk??

    ReplyDelete
  45. saya nk tnya la,nape saya punya status xde,saya dah anta borang pada hujung bln 12.tapi sampi skrg saya x terima apa2 jawapan,tau2 saya kol untuk pertanyaan status saya xde,saya cube isi brg kembali.tapi bila saya anta permohonan dah tamat.x kan xde pluang langsung untuk saya

    ReplyDelete
  46. saya pn sama la ngan acid rahim.....tunggu surat x sampai2,g opis lhdn nk wat semakan deorang kata nama xde dlm rekod.

    ReplyDelete
  47. saya yang hantar borang pada 12/12/11, pun tak sampai surat lagi, tetapi saya dah tanya ,jawapan yang di beri katanya lulus, tunggu surat, masaalahnya, orang yang daftar kemudian dari saya pun dah dapat, tapi saya masih kena tunggu, kenapa jadi begini, dimanakah silapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Surat tak sampai tu la yang paling orang takut. Kan bagus kalau ada semakan online. Boleh print je. Nie nak tunggu surat tu yg leceh sikit. Apa², saya nasihatkan supaya saudara ke pejabat LHDN yg terdekat dan ajukan masalah ini. Mungkin pegawai yang bertugas boleh membantu.

      Delete
  48. kenapa saya masih belum dapat BR1M tu?

    ReplyDelete
  49. tak dapat lagi la...nak beli mesin basuh ni,mesin basuh dah rosak....sabar2 sabar jugak tapi bila nak dpt?

    ReplyDelete
  50. aduh pening aku.....siang td ada terina surat,tp katanya x lulus....masalahnya no ic tu yg tercatat kt surat tu bkn ic aku la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anda masih boleh buat rayuan dan nanti sila kemukakan bukti tersebut. Untuk makluman , tarikh rayuan BR1M dilanjutkan sehingga 15 Mac 2012.

      Delete
  51. yg sepatutnya dpt pn xdpt2 jgk, mengunggu je,,,,,adakah yg yg dpt rm500 2 da diambil org lain? jiran2 dpt tp bukan lhdn yg bg malah wakil rakyat yg bg dtg kerumah, mcm 2? kata surat sampai dulu? ni org lain yg bg..... pelik la mcm ada je yg xkena, gov da bg tp hak rakyat 2 entah kemana......tggu punya tggu bulan xtimbul2.....

    ReplyDelete
  52. saya boleh online check kita punya bantuan lulus ke tak? thank you

    ReplyDelete
  53. kalau boleh check online, nak pergi web apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, website tu memang tak ada. Sebab tu tak boleh check secara online. Nanti cuba call LHDN @ Kementerian kewangan yg terdekat dgn tempat anda untuk semakan.

      Delete
    2. oh,macam tu!! ok thank you ya ^^

      Delete
    3. oh,macam tu!! ok thank you ya ^^

      Delete
  54. tnya skit leh x.......ni dh ada pggilan ke3.....brape kali lg pggilan 2 ada......adoiii....surat reject xde...p duit br1m msh x dpt2 lg.

    ReplyDelete
  55. adehhhh!!sedih aq nunggu BR1M ni....org taman aq semua dh dpat....urm.....ni dh abis tempoh dh ni...kol ari tu bg tau lulus...tp spai hari xdngar cite pun.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba call LHDN semula dan bagi tau masalah ni, mungkin pegawai yg bertugas boleh bantu. Harap bersabar k, insya Allah, sampai tu nanti, .. ^___^

      Delete
  56. ayah saya pun tertungu2 bila dpt,sampai suruh cek kn gne on9.xpi x boleh cek on9..jiran sume dh dapat...

    ReplyDelete
  57. mcm mane nak dptkan tarikh rujuk?
    sbb nak mau hantar barang rayuan,blh dpt no pejabat LHDN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada dekat surat jawapan pemohonan ditolak ..

      Delete
  58. Hi, Kalau sudah dapat surat and status lulus tetapi surat sampai ke rumah telah lewat daripada tarikh yang ditetapkan untuk mengumpulkan RM500, macam mana nak buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti call kementerian kewangan k. Rasanya boleh lagi ambil duit tu .. ^__^

      Delete
  59. macm mana nak tahu lulus ka x rayuan dah di buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Permohonan yg berjaya akan dimaklumkan melalui surat.

      Delete
  60. Rayuan terbuka sampai bila??

    ReplyDelete
  61. masih ada ag x pengagihan ni?i da buat rayuan p blom sapai kptusan ag...so mcm na nk tau ada lg ke x pngagihan eh?sb suma owg kt tempat da dapat eccept i je...hmmm tertanya2 ni...

    ReplyDelete
  62. salm duit 1 malaysia x dpt mcm ne nk mohon padahal layak sbb gji bru rm1375 sbln, mcm ne nk buat spe leh bgtau sye call or sms la bleh 0193639679 amiruddin

    ReplyDelete
  63. klau x dpt x mau la ngundi @$%&* aku lyakpe ank 2 bini x kje entah2 ape2 la ni wat mrah ni . x pe2. pangkah parti lain la jwapnye. y kaye mkin kye y miskin mkin miskin. ape la ngara kita ni hahahaha

    ReplyDelete
  64. Saya pon masih blm dpt ... sudah merayu..

    ReplyDelete
  65. sy pun blom dapat. kalau permohonan ditolak. at least bgtau je. tapi tak dapat ape2 pun surat. ini dh masuk bulan 4..

    ReplyDelete
  66. hmm saya dah buat semakan pada bln 3,dia kata pemohonan saya dah lulus.tgu surat atau kol,tapi sampi skrg xde apa2 yg sya trima

    ReplyDelete
  67. salam.saya rakyat malaysia berpendapatan tidak sampai pun RM2000.00 sebulan.isteri tidak bekerja dan menanggung 2 orang anak.saya tidak faham kenapa permohonan dan rayuan saya ditolak?adakah LHDN tidak cekap buat kerja atau kerajaan masih mengamalkan sikap 'double standard'?

    ReplyDelete
  68. When is the last day submission the form BR1M?

    ReplyDelete
  69. When is the last day submission the form BR1M?

    ReplyDelete
  70. ntah la bila bru mo dpt duit bantuan rakyat ne asik x nama sja bila dtlpon tnya ,org lain da abis pkai sy blum merasa lg ne

    ReplyDelete
  71. I NAK TANYA I ADA HANTAR DUIT BANTUAN LOAN DI MAYBANK TAPI I BELUM TAHU KEPUTUSAN MACAM MANA I NAK TAHU?

    ReplyDelete
  72. ma sy adaer isi tapi x dapat coz abg bubuh atas tangungan die tapi abg x tgung pun cam ner nk buat????

    ReplyDelete
  73. br1m sekarang,hanya untuk rayuan saje ke.macammne dengan pemohonan pertama....saya x pernah mohon, boleh mohon ke...

    ReplyDelete
  74. check di lhdn....lulus,tapi sampai sekarang belum terima bantuannya.....kata rakyat didahulukan(cakap tak serupa bikin)yang betul2 memerlukan bantuan tak dapat,yg dah kaya raya dapat.'AKU GERAMMMMMMMMMM TERRRRRRRR'

    ReplyDelete
  75. Kerajaan Langsung tak tolong kami

    ReplyDelete
  76. cmne dgn org yg dah daftar pd 2011, kena daftar lagi kee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau daftar tapi tidak diluluskan, kena isi semula. Kalau dapat, tak payah isi melainkan, ketua keluarga telah meninggal dunia atau telah berpindah. Anda boleh kemaskini secara online melalui link yg diperolehi melalui entry ini, Daftar Online / Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2) atau terus ke pejabat LHDN yang berhampiran.

      Delete
  77. tahun lepas ada dapat, tapi sekarang orang dah meninggal dunia, isteri dia mahu macam mana buat?boleh apply baru tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ketua keluarga meninggal dunia, ahli keluarga kena mohon semula.

      Delete
  78. Slm...sy nk tnya ckit...klu nk cek status yg BR1M 2 ni cmne.. blh bg info ckit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Status hanya akan diperolehi melalui surat yang dihantar ke alamat yang didaftarkan dalam pemohonan BR1M

      Delete
  79. slm...nk tnya klu bjang mcm mn nk isi borang 2,nk smpan tngungan lg ke?

    ReplyDelete
  80. Replies
    1. Kemaskini macam mana ? Kalau nak tukar alamat, boleh call LHDN yang terdekat, okey !

      Delete
  81. saya nak tahu.saya punya status permohonan br1m....
    bleh tlg email di qasehnurul92@gmail.com

    ReplyDelete
  82. kalau dh pernah dpt br1m rm500 yg first, nak kena daftar semula ke atau macam mana?

    ReplyDelete
  83. saya dah dapat dulu...tak yah daftar lagi.. tinggal tunggu surat je ke..? atau kenapi tempat semakan nama mula2x kena bagi tu? hmm..please reply..kalau tak kami kami disini je yg menjawab sendiri ni..salam.....:)

    ReplyDelete
  84. saya dah dapat dulu...tak yah daftar lagi.. tinggal tunggu surat je ke..? atau kenapi tempat semakan nama mula2x kena bagi tu? hmm..please reply..kalau tak kami kami disini je yg menjawab sendiri ni..salam.....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah daftar dalam BR1M 1.0 dan berjaya, anda tidak perlu lagi mendaftar dalam BR1M 2.0. Pembayaran akan dibuat mengikut tarikh yang akan diberikan nanti

      Delete
  85. boleh ke check name kita samada dapat ke tak melalui online?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ini belum ada lagi sistem online untuk semak samada pemohon berjaya atau tidak

      Delete
  86. saya lulus tak? sebab akaun saya sudah tukar yg lama sudah disekat

    ReplyDelete
  87. klau akaun bank sudah tukar mcm mne plak

    ReplyDelete
  88. saya nak tahu saya lulus atau tidak >>please email ......

    ReplyDelete
  89. saya dah memohon untuk RM250 dan bagaimana semak keputusan sama ada sudah berjaya atau tidak dapat?tq..email saya nicklim.w.m.8@gmail.com

    ReplyDelete
  90. salam 1Malaysia...mohon maklum balas, SOALAN 1). saya telah menerima surat penolakan BR1M 1.0 dan telah mengisi borang rayuan semula BR1M namun tidak mendapat apa-apa maklumbalas mahupun surat makluman samada menerima atau menolak permohonan rayuan tersebut.
    SOALAN 2). Bagi proses permohonan untuk BR1M 2.0 ini, adakah saya perlu mengisi semula borang BR1M 2.0 ini atau Borang Rayuan semula memandangkan tiada maklumbalas yang saya terima dari proses rayuan BR1M 1.0.
    Maklumbalas pihak admin diharap dapat membantu persoalan saya.

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  91. Assalamualaikum,nak nasihat skit nie . takyah la nak berharap sangat dgn duit bantuan kerajaan ini . Bila tak dapat respon ker ape mula nak marah kerajaan .Ingat kat Malaysia rakyat die ade 10 orang je ker . kalau 10 orang takpe jugak nak marah2 . nie juta, yang mohon lagi la juta . kalau yang kaya dapat tu maybe rezeki dieowg . Fikir la positif takyah nak marah2 k . Kalau ini tak dapat . cuba la lagi . rezeki ada di mana2 . kita sebagai manusia kena rajin mencari. Mana la tahu lepas nie ade bantuan dapat RM2500 pulak ker . mungkin turn kita yang tak nie dapt pulak kan ,contoh je nie . okay . so peace no war :)

    ReplyDelete
  92. ape ni blurr2 tanye bantuan je?..sume yg reply ni kaki kerja kankankan??well,ade yg lgi susah dr kite d0k diam je..sabar br0..just 250 jer..kang 1000 kec0h plak k0men2..sy pn x reti nk k0men tpi kalu k0men2 k0s0ng b0le jadik jgak klawarmen nk buat slembar k0men ni jadik mcm pesb0k hekhekhek!nak like2 takde plak,hahaha..!well papepun thank pemunya bl0g ni bgi ksempatan sy untuk meng0men,ntah pe ntah yg sy k0men takde isi kandungan yg bermanfaat tpi b0le d bace je :-)..kepada kaki kerja,gila kerja'like'kerja gila'no'hahahaha!!minta maaf kepada pemunya bl0g and thanks kepada pembaca..think of the b0x';-)..

    ReplyDelete
  93. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  94. mcm mna na taw dpat ka ta dpat ?? yg kaly kdua .

    ReplyDelete
  95. dah dpt surat..tapi x bg tau nak mik duit kat mana..camne ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eny boleh semak dengan Kementeriam Kewangan atau LHDN terdekat. Selalunya, dalam surat pemberitahuan (lulus) akan dinyatakan ambil duit bantuan tu dimana. Macam dalam kes Ery, mungkin keratan yang menyatakan ambil bantuan diman, tercicir ataupun mungkin Kementerian Kewangan / LHDN bank-in terus masuk akaun penerima. Apa-apa pun, double check k.

      Delete
  96. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  97. sampai sekarang surat x sampai lagi...
    cmne nk thu lulus or gagal?

    ReplyDelete
  98. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  99. Assalamualaikum...kalau baru ja mendaftar bila boleh dapat keputusan permohonan tu...

    ReplyDelete
  100. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, untuk maklumat lanjut, Encik kena semak sendiri dengan LHDN atau Kementerian Kewangan.

      Delete
  101. SALAM... mcm mna nak check br1m mlalui on9 ekk ?

    ReplyDelete
  102. yg tahun lepas dah dapat tahun ni dapat tak lg

    ReplyDelete
  103. kalau dapat lg kene memohon ikut proses mcm tahun lepas atau tunggu surat saja kat rumah tak payah cari surat kat mana mana caw pas lulus mcm tahun lepas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah dapat tahun lepas, tahun nie tak perlu daftar lagi. Untuk semak, cuba emailkan kepada LHDN, email : br1m2@treasury.gov.my atau menghubungi talian hotline: 1-800-222-500/1-300-88-3010

      Delete
  104. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  105. zai lezani; tak ade semakan secara online. harap maklum :)

    malaysia; tak payah mohon baru, insyaallah akan dapat, nak tahu lebih lanjut sila hubungi talian hotline LHDN 1-800-222-500/ 1-300-88-3010 (beroperasi 9.ooa.m-5.oop.m)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang setakat ini tiada semakan secara online.

      Delete
  106. Sy dah apply lama, tp still surat tAk sampai lagi , mcm mne ye?

    ReplyDelete
  107. salam..sy nk tya,sy dh terima surat utk br1m tp kene amik kt kampong..bleh ke amik duit tu kt shah alam tmpat sy tggal skrg????

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...sama jugak..saya apply kat kl sebab masa tu duk kat kl...skrg duk kat kampung penang...

      Delete
  108. kalau tak dapat ambil pada hari tersebut, So bilakah n dari sipa kita boleh ambil?

    ReplyDelete
  109. dh hntr email tp smpi skang x der reply pn?

    ReplyDelete
  110. Aslamualaikum dan salam 1 malaysia..
    Saya dah trima surat utk br1m kat kg
    tpi skrg saya brada kat kl,mcm mna saya nak tuntut...

    ReplyDelete
  111. ada tak cara yg lebih senang utk buat semakan??

    ReplyDelete
  112. salam klu saya lewat buat permohonan utk br1m nie...masih selamat ke utk dpt br1m?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemberian BR1M tertakluk kepada syarat-syarat yang telah dinyatakan, kalau Zeelaila layak, insyaAllah dapat .. :)

      Delete