Aktifkan Threaded Comments Pada Custom Templates Blogger

Baru² nie, Blogger.com telah mengaktifkan ciri² baru untuk kotak komen macam Wordpress. Ada fungsi reply macam gambar kat bawah. Jadi bila tengok tu. Memang teringin sangat nak cuba. Hari pertama, try .. tak dapat. Rasa sedikit kecewa. Mungkin sebab pernah edit HTML untuk kotak komen sebelum ni. Jadi hari ni try lagi. Alhamdulillah, dapat juga !

Blogger Threaded Comments For Custom Templates

Jadi bagi yang tak dapat aktifkan fungsi Threaded Comments sebelum ni. Korang mungkin boleh cuba cara ni. InsyaAllah, pasti dapat. Tapi, nak bagi tau kat sini yang bentuk kotak komen korang sebelum ni nie mungkin hilang. Jadi sebelum apply tutorial ni. Baik backup dulu Full Template, mana la tau kot² tak berkenan dengan bentuk kotak komen baru ni. Nanti boleh la tukar balik.

OK, untuk apply funsi ini, ada 2 bahagian yang perlu anda ikuti;

Bahagian pertama, mula² tu.

1. Login dalam Blogger Dashboard.
2. Klik pada Design > Edit HTML.
3. Untuk membuat backup, klik pada Download Full Template.
4. Kemudiannya klik pada Expand Widget Templates
5. Dan seterusnya cari code dibawah ini;

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>

kemudiannya replace dengan code di bawah ini;

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:include data='post' name='threaded_comments'/>
<b:else/>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:include data='post' name='threaded_comments'/>
<b:else/>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
</b:if>

6. Ulang langkah 5 sekiranya menjumpai code yang sama.
7. Kemudian save.

Untuk bahagian kedua pula;

1. Klik pada Settings > Comments
2. Pada Comment Form Placement, pilih Embedded below post
3. Langkah seterusnya, klik semula pada Settings > Site Feed > Allow Blog Feeds
4. Kat sini, korang boleh pilih samada nak guna Full ataupun Until Jump Break.
5. Kemudiannya save.

Anastasyea :  Semoga tutorial ni dapat bantu korang aplly fungsi Threaded Comments pada blog masing²

45 comments :

  1. Makaseh entry ni..patut pun tak menjadi sblm ni sbb tak embedded below post setting tu...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Sama² .. Saya sekadar berkongsi apa yang saya tau je =)

      Delete
  3. yeah akhirnya ada jugak function camtu..moga blogger buat lagi macam2 function mcm yg wordpress ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu .. harap² lps nie Blogger akan ada pulak fungsi mcm ComLuv. Baru la meriah ! =)

      Delete
  4. Akak nak cuba buatlah semalam dah buat tak berjaya...tak apa ..usaha itu menuju kejayaan..hihii tukar sikit

    ReplyDelete
  5. kenapa tulisan kat komen tuh jd kecik eh.. hurmm..

    ReplyDelete
  6. thanks so much dear....
    dah dapat buat...

    dari hari tu nak buat...dpat format lain plak..

    thanks ye....pinjam tutorial ye..nak post kat blog kite......terima kasih sekali lagi

    ReplyDelete
  7. BUI DH TRY BUAT..ALHAMDULILLAH..JADI..
    TENGS YER..*__*

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Cuba semak semula, mungkin ada bahagian yang tertinggal. :)

      Delete
  9. trimakasih banyak2.. dari haritu dok carik.. dapat entry ni dr blog GTO.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Link dari GTO rupanya .. patut la ramai yg datang .. apa² terima kasih sbb singgah kat sini .. :)

      Delete
    2. sesama.. trnyata komen lebih mudah mcm ni.. :D

      Delete
  10. Tq dah berjaya.. selamat rujuk dari blog eyriqazz.com tadi suruh tengok blog ni..

    ReplyDelete
  11. ala, xjadi.. pening tgk code, igtkan dah jmpa rupanya lain coding dia. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau code x sama susah la gak nak ikut tutorial ni .. :(

      Delete
  12. thanks for d tuto..dah cuba n bjaya..tp nak tnya apa beza full dan until jump break ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple cite, full tu nampak semua yg tertulis dekat entry. yg until jump break tu pula, kena klik read more dulu baru boleh nampak semua dan baru boleh komen ..

      Delete
  13. alaaa...xjadi..knape cari kt dlam html tu code xda ea??sedih laaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. No 4 tu, tick tak Expand Widget Templates .. Kalau tak tick, selalunya memang tak jumpa code tu. :)

      Delete
  14. oo ok. nanti kalau sempat mia buat ikut yang ni pula...

    ReplyDelete
  15. saya dah cuba, tapi tak jadi. kenapa tah...hmm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap part yang saya beritahu tu, ada tak ? Kalau tak ada, mungkin template tak sama ..

      Delete
  16. salam.. please help me... kenapa saya buat xjadi ek?
    dulu saya ada letak 'reply to comment', ttp dah buang da... skrg bila buat bende ni balik da xjadi...
    langsung xde pape.... lagipun guna template designer oleh blogspot.. salah edit html ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin, cuba tengok tutorial yg dulu, buag kesemuanya. Nak senang, restore balik template back to basic.. lepas tu baru update semula code2 yg lain termasuk lah tutorial yg ni .. ^__^

      Delete
  17. knp sy tak boleh cari code pertama yg kena digantikan tu ye? sy dah expand widget templates dah. huu sedih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cari satu² memang tak jumpa. Cuba Search guna (CRTL+F) k

      Delete
  18. macam mana nak buat reply button tu berfungsi..dah ada reply,delete comment..tp bila tekan reply xjadi pun..jadi macam komen biasa ja..boleh bantu saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tanya, bahagian kedua tu, dah buat ikut apa yang tertulis tak ? Ini kerana kalau tak buat, memang kadang kala ianya tak berfungsi ..

      Delete
  19. wah.....akhirnya saya berjaya....banyak jugak ikut tutorial lain sblum ni, tapi tak berjaya...tapi bila ikut tutorial kt blog ni, menjadi...terima kasih atas perkongsian ilmu itu

    ReplyDelete
  20. terbaikk tutor ni... InsyaAllah akan apply nanti.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau guna yg nie, reply seronok sikit ..

      Delete
  21. thanks banyak2......berjaya jugak akhirnya ...
    Say amintak izin...Saya nak copy dlm website saya yer...supaya senang nak rujuk kemudian hari...

    ReplyDelete
  22. Thanks for the tuto..tapi tak dapat execute semua..button reply and delete dah ada. Tapi function reply tak berfungsi, delete boleh pulak..hmm kenapa ya..kita dah follow the second part.

    ReplyDelete