ShoutMix Percuma Dihentikan Mulai Januari 2012

Tak pasti ini berita gembira atau tak. Tapi bagi aku yang menggunakan perkhidmatan kotak sembang ShoutMix sebelum ini. Berita ini semenangnya berita yang tak berapa best walaupun shoutmix telah mengemaskini perkhidmatan mereka kepada versi 3 baru² ini. Dah terbiasa dengan perkhidmatan percuma. Tiba² nak dikenakan bayaran. Tentu ramai yang tak mampu walaupun bayaran yang dikenakan tu murah.

shoutmix percuma

Dari apa yang aku dengar kenapa shoutmix berbuat demikian adalah kerana perkhidmatan percuma yang disediakan mereka kurang menjana pendapatan. Sebelum ini, jika anda perasaan dalam version percuma terdahulu, akan terdapat iklan Google dibahagian bawah sekali. Kalau anda nak tahu. Disitulah Shoutmix menghasilkan pendapat. Tapi itu kejap je. Selepas itu hilang dan aku pun tak pasti kenapa. Mungkin kena ban dengan Google Adsense kot ... hehehe

Perkhidmatan Shoutmix akan menghentikan sepenuhnya versi percuma mulai Januari 2012 ini. Jadi sekiranya anda masih ingin menggunakan applikasi ini. Bayaran yang dikenakan adalah serendah $0.99 sebulan. Buat masa ini, pembayaran hanya boleh dilakukan melalui akaun PayPal sahaja. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun PayPal. Sila daftar disini !

Anastasyea : Dah seminggu aku stopkan perkhidmatan shoutmix kat sini ..

11 comments :

  1. salam..
    ermm..dah lama tak guna kotak shout nih..

    semalam ke sini tak dapat access..terus ke blog wordpress..nak tukar platform ke..nape tak jadi?

    ReplyDelete
  2. erm, lepas nih suma tinggal jejak kt komen..

    ReplyDelete
  3. @Zulkifle Othman : Tengah proses peralihan .. ada orang bantu. Nanti kalau menjadi. Boleh la tengok rupa baru blog saya dlm wordpress =)

    @Jaa :Sebenarnya tinggalkan komen kat kotak komen lebih bagus dr kat shoutmix =)

    ReplyDelete
  4. ooooo beralih ke komen mengomen la plak..br ada org sudi nak membaca entri lepas ni

    ReplyDelete
  5. nak kena bayar dah ker..adeii, ni nak fikir nak guna lagi ker tak..huhu

    ReplyDelete
  6. patut la tgk org berlumba2 tukar ke chatbox! itu ceghitanya ye....thanks

    nak pi berlumba dgn depa jugak la :P

    ReplyDelete
  7. ler..padanla..uhuhuhu...shoutmix best..friendly user:(..erm dah kna bayar ni..malaih plak nk beli..huhu... http://enichanshawl.blogspot.com/2012/04/beg-fancy-yang-cun-giler.html

    ReplyDelete