LHDN Buat Bayaran Bantuan Kewangan 500 Ringgit Kepada Isi Rumah Berpendapatan Bulanan 3 Ribu Ringgit dan Ke bawah

Bayaran bantuan kewangan 500 ringgit kepada isi rumah berpendapatan bulanan 3,000 ringgit dan ke bawah, yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dalam sesi pembentangan Belanjawan 2012, akan mula diagihkan seawal²nya mulai Januari 2012. Pengagihan bantuan wang tunai secara "one off" atau sekali sahaja ini, akan mula diagihkan secara berperingkat² kepada isi rumah yang layak berdasarkan fail² pembayar cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Bantuan Kewangan 500 Ringgit LHDN
Semoga sasaran kerajaan supaya rakyat Malaysia bebas kemiskinan akan tercapai juga suatu hari nanti .. Amin !!!

Selain itu, LHDN yang juga merupakan agensi utama pelaksanaan bantuan juga akan turut mengguna pakai sistem pangkalan data e-Kasih, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi mendapatkan maklumat rakyat yang benar² layak untuk menerima bantuan terbabit. Bagi yang masih belum mendaftar dengan e-Kasih, mereka boleh la mendapatkan borang pendaftaran tersebut melalui laman sesawang LHDN, cawangan² LHDN, Pejabat Kebajikan Masyarakat serta kawasan² lain yang bakal dikenal pasti di seluruh negeri.

Mengenai syarat kelayakan bantuan kewangan tersebut, pengiraan pendapatan RM3,000 ke bawah adalah berpandukan kepada keseluruhan isi rumah dan bukannya membabitkan individu tertentu. Antara agensi² lain yang turut terlibat dalam pengagihan bantuan ini ialah Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Negara serta POS Malaysia.

Berikut adalah Teks Ucapan Pembentangan Belanjawan 2012 mengenai bantuan kewangan tersebut;

Pertama: Bantuan sebanyak 500 ringgit kepada isi rumah berpendapatan bulanan 3,000 ringgit dan ke bawah. Langkah yang julung kali diambil ini membuktikan keprihatinan Kerajaan terhadap golongan berpendapatan rendah akibat kenaikan kos sara hidup. Seramai 3.4 juta isi rumah atau 53 peratus daripada jumlah keseluruhan isi rumah dijangka mendapat manfaat daripada bantuan ini. Pemberian ini melibatkan peruntukan sebanyak 1.8 bilion ringgit. Untuk menerima bantuan ini, ketua isi rumah yang layak hendaklah berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri sebagai agensi pelaksana. Bantuan ini akan disalurkan melalui bank dan Pejabat Pos;

Anastasyea : Semoga LHDN dapat melaksanakan dan mengagihkan bantuan kewangan tersebut kepada yang benar² memerlukan bantuan.

79 comments :

  1. semua org leh mintak ke nie...huk3

    ReplyDelete
  2. orang bujang bleh dapat ke??

    klu yg bujang ni duduk kongsi umah ramai ramai konfirm la isi rumah lebih 3000..

    ReplyDelete
  3. bawah RM3K dan depa kire pendapatan isi rumah, secara tak langsung membuktikan inflasi kite amat tinggi dengan pendapatan RM3K sebagai benchmark

    ReplyDelete
  4. http://wanwidget.com
    walau rm500, tp ia bermakna pada keluarga yg miskin

    ReplyDelete
  5. sekurang kurangnya dapat gak merasakan ?

    ReplyDelete
  6. mintak tolong..dekat mana nak download sebenarnya dalam laman web lhdn tu yer..dh cr tk jumpe...tq

    ReplyDelete
  7. Mcm mn plak klau krtan borang sy 2 hlang . . Bleh dpt jgak kh 2 bntuan . .

    ReplyDelete
  8. Hilang mcm mana tu ? Sewaktu penghantaran atau semasa diproses oleh LHDN. Emm .. nanti cuba rujuk kepada pegawai LHDN untuk makluman lanjut ye !

    ReplyDelete
  9. sy nak tanya..,sy spt maklumat bahawa borang salinan tdk d terima oleh LHDN,bleh ker sy memohon balik,msh blum terlmbt ker?

    ReplyDelete
  10. Bila waktu pengagihan bantuan 2 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi yang berjaya menerima bantuan BR1M, surat makluman berserta tarikh dan tempat penerimaan akan dihantar ke alamat pemohon² tersebut. Tunggu je k !

      Delete
  11. mcmaner nak semak status klayakkn...bile fon sshnya nak dpt....on-9 lak xader laman web...kami ni org ssh maner ader byk masa asyik nak tunggu fon...on-9 pun tika ader masa...

    ReplyDelete
  12. assalamualaikm..mcmana nak semak status klayakkn bantuan 1 malaysia ni...fon sshnya nak dpt...nak on-9 lak bknnya byk masa lgpun x ada laman web khas utk menyemak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat nie memang tak ada lagi lama khusus untuk membuat semakan pemohonan BR1M. Nanti sekiranya ada, saya akan maklumkan disini. Harap bersabar ye !

      Delete
  13. Macamana kalau alamat yg di isi dalam borang tak lengkap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau x lengkap, nanti cuba call Talian Hotline LHDN 1-800-222-500/1-300-88-3010 untuk buat semakan.

      Delete
  14. sal pe xleh wat semkan scara on9...lbh mdah n cepatkn....

    ReplyDelete
  15. Betul ke dapat ni?... Saya sudah isi borang no jawpan pun....kerajaan kata 3000,saya pun tergolong juga kan!penat je berbaris kat LHDN klang..nak kasih pun pilih2 ke?...

    ReplyDelete
  16. boleh semak kelayakan BR1M DI INTERNET???

    ReplyDelete
  17. boleh semak kelayakan di internet??? atau memang semua dapat????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat nie memang tak x boleh buat semakan dekat internet. Pasal semua dapat tu .. tak juga. Ada juga yang permohonannya ditolak. Nanti cuba call Talian Hotline LHDN dekat sini Semak Keputusan Online Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)

      Delete
    2. terima kasih atas maklumat d atas...

      Delete
  18. nk tny knp susah sgt nk dpt call?

    ReplyDelete
  19. np susah sgt nk dpt call hotline 2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yang call hotline ni .. sebab tu susah nak dapat. =(

      Delete
  20. Kenapa ada yg permohonan ditolak?apa penyebabnya?boleh memohon semula tak?

    ReplyDelete
  21. Jika permohonan dtolak apa puncany
    a?adakah boleh memohon semula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti, mungkin boleh semak dengan Kementerian Kewangan Malaysia, Talian Hotline 1-800-222-500

      Delete
  22. Kenapa ada yg permohonan ditolak?apa penyebabnya?boleh memohon semula tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, tapi borang rayuan tu kena hantar ke treasury sebelum 10 Februari 2012. Borang boleh diperolehi di entry ini, Semak Keputusan Online Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)

      Delete
    2. kalau dah mengisi butir peribadi di laman web seperti yang di beri,adakah ada maklum balas?tapi kenapa saya tidak dapat maklum balas tersebut..

      Delete
    3. Setelah mengisi butiran dilaman web, permohonan anda akan diproses dan surat jawapan samada permohonan anda ditolak atau diterima, akan dimaklum kelak. So, harap bersabar !

      Delete
  23. macam mane nak semak BR1M ni...? nak tahu sudah layak ker belum...?

    ReplyDelete
  24. macam mana hendak tahu kita layak terima BR1M ni..? saya masih belum terima apa2 jawapan pun dari LHDN....

    ReplyDelete
  25. Bagaimana nk tahu ,,sama ada permohonan BR1M lulus ke tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semakan boleh dilakukan dengan menghubungi LHDN yang terdekat dengan anda

      Delete
    2. Slm, boleh bagitau status permohonan di bawah ini
      Nama:John Bin Yewang K/P: 660408125493

      Delete
    3. Seelok²nya, untuk bantuan semakan status ini, sila hubungi LHDN yang terdekat dengan anda.

      Delete
  26. kawasan sungai petani kedah cal lhdn sungai petani
    kalau tak ada no tel, boleh cuba no ni k
    04-4296100, cuba je saya pun tak pasti,
    tak salahkan kalau cuba,ingat tau hari kerja,waktu pejabat
    sahaja,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih pak lang untuk info ni.
      emm .. SP .. kampung kita tu .. =)

      Delete
  27. macamana ni...warga emas di tolak permohonannya...sedangkan dia isi hanya satu borang je menggunakan namanya...saya lihat ramai yg tinggal satu rumah isi borang masing2 boleh pulak diluluskan...lagi satu..betul ke borang fotostat x di terima?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti cuba isi borang rayuan. Mungkin diluluskan ! Pasal borang fotostat tak diterima tu, sebenarnya hanya borang borang fotostat yang ditokok tambahah sahaja yang tak diterima. Yang difotostat dari original boleh !

      Delete
  28. boleh x beri nombor telifon LHDN kuantan?telifon hotline asyik busy jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba call no nie,LHDN kuantan 09 - 518 3000

      Delete
  29. nk tnye tempoh tmat borng pmohonan ni bile.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemohonan borang Bantuan Rakyat 1Malaysia dilanjutkan sehingga 10 Februari 2012.

      Delete
  30. sy nak tau nama org tanggungan boleh ke jadi sebab pemohon x dpt....misalnya ada nama yg sama dlm 2 borang tp rumah yg berasingan?

    ReplyDelete
  31. boleh ke sy g LHDN amikkan borang rayuan untuk org lain sb org tu sibuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu pergi LHDN, boleh download online. Dekat entry ni (Semak Keputusan Online Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)) ada link borang rayuan BR1M tu =)

      Delete
  32. boleh beri nombor telifon LHDN cawangan johor bharu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba call nombor nie nanti, 07-2337000 (LHDN Cawangan Johor Bahru)

      Delete
  33. Apa yg mereka semak sebenarnya?coz ayah sy gji mmg tk smpi 3k.cuma kreta famili atas nme die.dan yg byr ank2..then kns mrayu pulak htr fotostat ic ank.adakh ank pn kne semak gak gaji n,aset jugak?

    ReplyDelete
  34. Apa yg mereka semak sebenarnya?coz ayah sy gji mmg tk smpi 3k.cuma kreta famili atas nme die.dan yg byr ank2..then kns mrayu pulak htr fotostat ic ank.adakh ank pn kne semak gak gaji n,aset jugak?

    ReplyDelete
  35. Boleh tak bagi no tel LHDN cawangan Kajang? thanks

    ReplyDelete
  36. Bapa saya belum terima sebarang jawapan. Adakah dia layak? Bagaimana dia dapatd tahu?

    ReplyDelete
  37. aslmkum......sy dh cuba call LHDN jb ...ada bunyi tp xda suara la

    ReplyDelete
  38. Saya dapat menerima bantuan tu..tp saya x sempat nak ambik kat tempat yg diarahkan tu..saya dapat tahu bantuan tu boleh ambik kat lhdn tapi saya Xtahu masa nya bila..boleh bg tahu tak secepat yang mungkin..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. En Halim boleh rujuk dengan LHDN yang terdekat pasal hal ini.

      Delete
  39. macamana nk tahu rayuan kt dapat ke x?

    ReplyDelete
  40. macamana nk tahu rayuan kt dapat ke x?

    ReplyDelete
  41. blh saya tau bdr puteri, puchong LHDN yg terdekat ada mana??

    ReplyDelete
  42. rayu dah merayu tapi sengap sampai ni....?????

    ReplyDelete
  43. husband saya dah mohon bntuan BR1M. bila p lhdn kata xder nama dlm sistem. dah 3 kli p, asyik nak kena antar borang baru,tp nama masih xder dlm sistem. cmner la diaorg wat keje ek? nak kata xlayak, xlogik la...

    ReplyDelete
  44. husband saya dah mohon bntuan BR1M. bila p lhdn kata xder nama dlm sistem. dah 3 kli p, asyik nak kena antar borang baru,tp nama masih xder dlm sistem. cmner la diaorg wat keje ek? nak kata xlayak, xlogik la...

    ReplyDelete
  45. saya dah 5 kali pegi ke lhdn utk check tentang br1m tapi nama saya @ suami tiada dalam sistem apa yg perlu saya lakukan adakah kena isi borang lain atau borang rayuan .keratan kecik yg ada dibawah borang pun saya tak perolehi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasihat saya, cuba tanya kepada pegawai LHDN, untuk maklumat lanjut.

      Delete
  46. boleh beri no lhdn cawangan pulau pinang tak?

    ReplyDelete
  47. Replies
    1. Kena kemaskini maklumat alamat terkini dengan LHDN

      Delete
  48. klu baucer brim hilang mcm mn yer???

    ReplyDelete