Blog kena Remove | Saya tak nak terlibat !

Sebelum nie memang saya sokong sangat penggunaan URL Link pada ruangan komen. Tetapi selepas CikguDahlia beritahu pasal satu blog yang kena remove sebab approve banyak komen yang mempunyai link. Rasa terkedu sejenak ! Adakah Google memang tak suka dengan komen yang mempunyai link dan dianggap sebagai Blog SPAM.

internet abuse spam

Selepas membuat semakan dan tinjauan dekat Google Search. Memang sah ! Bukan satu .. bahkan banyak lagi blog² yang masih bernaung dibawah blogspot.com telah diremovekan kerana dikategorikan sebagai blog SPAM. Opss.. paham tak maksud bernaung tu. Tak faham ? Tak apa. Maksud saya .. blog yang tidak mempunyai domain sendiri. Contoh blog.blogspot.com. Kalau yang dah ada domain sendiri tu. Memang tak pernah dengar lagi. I hope la !

Walaupun tindakan ini hanya dikenakan ke atas blog yang tidak mempunyai domain name. Namun langkah berjaga² telah diambil bagi mengelak sebarang kemungkinan yang tidak diingini. Salah satunya .. stop approve komen yang mempunyai URL Link.

dauspozi
Masa chat dgn douspozi pasal hal ini kat Twitter

Alternatif lain, setakat ini .. memang tak ada lagi. Dah cuba cari dekat Google Search dan forum² bagaimana nak disable HTML tags dekat ruangan komen. Memang tak boleh !.

Kita buka apa .. kesian kat pembaca. Penat² tinggalkan komen. Last² kena delete. Memang tak nak la macam tu. Jadi setakat ini, saya dah tinggalkan "pemberitahuan" dekat komen supaya jangan tinggakan komen berbentuk URL link melainkan Link dalam bentuk text sahaja. Kalau tinggalkan juga. Maaflah ye ! Terpaksa kena delete jugak. Itu pentingnya Comment Moderater.

Informasi dari Google;
Please note that blogs are removed not only for hosting spam, but for potential TOS violations such as Copyright Infringement, linking to websites which provide illegal downloads, little to no unique content, scraped content / auto blogging, large blogs with multiple, unfocused / unrelated subjects, content and links referencing Affiliate / GPT / PTC / PTS activity, etc.

Anastasyea : Memang dah ada domain sediri, tetapi masih menggunakan platform blogger. Tu yang takut !

24 comments :

  1. takut wweh, naya je kalo kena remove kan kan kan

    ReplyDelete
  2. tu yang kena remove tu letak link kat profile ke kat dalam komen? rasanya kalo blog terbabit benarkan name/url tade pape kan?

    ReplyDelete
  3. @HAKMI - Yang difahamkan hanya melibatkan URL Link didalam ruangan komen sahaja!

    ReplyDelete
  4. @Ieda Al-Habsyi - Memang naya la kalau blog kena ! :D

    ReplyDelete
  5. Daus sayang giler blog hijau tu, huhu.. Kalau ler kena delete, demam 7 hari 7 malam kot.. Sebab tu daus letak Notice kat ruangan komen seperti yang akak buat ni. Harap² ada la yang bagi kerjasama..

    ReplyDelete
  6. @Dauspozi Kalau blog kena remove .. memang meraung la jawapnya. :D

    ReplyDelete
  7. Apa pun tak boleh.. apa pun tak boleh..

    ReplyDelete
  8. nice entry. Dah banyak dah jumpa tips blogging cam gini kat blog2 omputeh. memang blog akan diremove oleh google kalau banyak sangat komen yg mengandungi link ni. sbb tu saya delete semua comment yg terdapat link dalamnya.

    sbb google akan detect blog kita sebagai blog spammed.

    ReplyDelete
  9. salam anastasyea..ada 2 soklan :
    1.mcmna pulak yg dikatakan link dalam bentuk text sahaja tu?
    2.mcmna nk buat 'kuasa dua' pd satu word tu? cth Penat², berjaga² & forum²..nak kena tekan apa eh? tq

    ReplyDelete
  10. @leyzajamil - Soalan 1
    URL Link VS URL dlm btk text
    www.anastasyea.com vs www.anastasyea.com

    Soalan 2 : Sebenarnya saya copy paste je simbol kuasa dua tu. Tapi kalau nak guna Alt codes pun boleh juga. Tekan Alt+253

    ReplyDelete
  11. Tak berapa nak faham... huhuhu..

    Maksudnya jgn tinggalkan url yg terus boleh klik ke.? Kalau mcm sesetengah blogger yg tinggalkan backlink kat komen tu dikira url link jugak ke.?

    Huhuhu...

    Apapun, thanx for sharing... :)

    ReplyDelete
  12. @Cik Azz - A'ah .. betul tu. Semua URL link yang boleh klik.

    ReplyDelete
  13. oic.. klau cmtu dh x bole tinggal comment link2 mcm dulu laa ek, huh...

    ReplyDelete
  14. banyak dengar berkaitan ni , mungkin untuk mengelakkan ruangan comment di anggap spam pada blogspot.com mungkin comment boleh gunakan hosting Intensedebate atau CommentLuv.

    ReplyDelete
  15. Memang betul tu. Tapi tak silap saya la kalau nak pasang ComLuv. Komen² lama akan hilang. Tak best la kalau mcm tu (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. meaning klu guna ComLuv or IntenseDebate is ok ke? cuma yg guna komen blogspot yg default je yg tak boleh?

      Delete
  16. salam...

    bermungkinan blog tu kena remove sbb mengandungi komen yg ada url di dalamnya di mana url tersebut membawa ke web third party yg mengandungi virus spt trojan/worm/back door yg sgt berbahaya kpd sistem pc/laptop anda... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebiasaannya... diorg ada spam detector atau ada org report psl spammer dlm sesuatu blog...:)

      Delete
  17. rasanye x payah risau lg.blogger kt skrang dh ade spam detector.sume komen dlm ruang spam tu delete je .selamat blog :)

    ReplyDelete