Kasut dan Handbag | Betapa Berpengaruhnya Jenama Itu..

Saya ada pakai kasut nie pergi ke office. Bila saya melintasi seorang ofismate saya, dia pun tegur saya dan mengatakan, "Hai! kak, kilatnya.. kasut Tesco ke?".. Saya tergamam dan mampu tersenyum saja. Tapi dalam hati nie Allah saja yang tahu. Sembonia la.. Sembonia! Sampai sekarang.. kalau saya tengok muka ofismate saya tu, saya pasti teringat kisah nie.

Selain warna hitam, saya suka warna coklat. Bukan apa, senang kalau nak padankan dengan baju atau tudung yang saya pakai. Macam tu juga lah dengan handbag. Handbag pula saya suka yang besar², maklum lah senang nak bubuh macam² benda.



Handbag Nichi @ Parkson Ria

Ibu saya ialah orang pertama yang berkenan sangat² nak pinjam pakai handbag diatas sebab warnanya cantik dan paling penting tangkai untuk menggalas handbag ini sangat bagus dan tahan lama. Tapi, kulit handbag nie pula jenis yang lembut. Kawan² lain pun cakap cantik, simple, nice colour, besar dan harganya.. boleh tahan la kalau nak beli. Kira dia orang berkenan sangat lah tu!

 Alfio Raldo 

 Carlo Rino

Sebenarnya saya lebih suka jenis handbag macam diatas nie. Tahan lasak dan mudah dijaga. Dari segi jenama pula adalah yang mampu dimiliki antaranya macam Nichi, Alfio Raldo, Nose, Carlo Rino, Sembonia, F Timber atau Rorine. Lagi pun sekarang banyak dah jenama handbag terkenal yang diciplak di pasaran. Teringin juga nak try beli tapi teringat pula kisah sepupu saya pernah gelakkan seorang cik kak tak dikenali ketika dalam lif sebab cik kak tu pakai handbag Prada. Fuh! Prada tu.. Faham² sendiri lah..

Anastasyea : Beli ori tak mampu.. beli yang non ori kena kata pula.. mana satu?

21 comments :

  1. ces, selamba je ofismate tu. lain la kalau cakap kasut tu brand lg mhl ke. mmg xsayang mulut btol

    ReplyDelete
  2. pakai lah macam mana pun janji kita selesa sudah..usah di pedulikans angat pandangan orang lain yang kuat jeles tu.heheee

    ReplyDelete
  3. hehehe, sket punye jauh dr tesco ke sembonia kan...apa2 je kwn awk tu...msti panas je hati kan...

    ReplyDelete
  4. kalo sayer bli y ade brand..saye akan bli btol2 ori larh..(kalo tengah mampu) kalo raser cam tade duet la nk p bli ori..saye akan bli y bese btol2 tade brand, kosong je bag tu.. sbb ble pakai t tak ori tapi lambang die beso2 kat bag tu cam lack of confident pulok.. alang2 baek bli y btol2 without label tu jer.. my opinion larh..heee.. mara jugak ble bli mahal2 tp orang kater local.. y penting kite tau n yakin! heee... brand pun faktor keyakinan jugak kan... =)

    ReplyDelete
  5. kadang2 kita pakai handbag mahal, orang tak tau pun sebab tak semua orang celik pada jenama... akak pun sama :)

    ReplyDelete
  6. Yang penting, pakai dengan penuh keyakinan. Artis pakai Gucci pun orang ingat riban2 walhal petaling street jek.

    ReplyDelete
  7. Yang terpenting tas dan kasut sesuai dengan orang yang memakai.
    Walaupun ori kalau tidak sesuai maka tidak bagus juga.

    ReplyDelete
  8. suke handbag..suka kasut... tak tahan tengok..ehehe...

    ReplyDelete
  9. kasut tesco?? hahahahaaa... ada gaya.

    Gatal Gusi?

    ReplyDelete
  10. kureng minat beg tangan ni..beli bila yg dah lama tak leh pakai lagi...maybe bila byk sgt duit nanti,baru dok fikir kot..hehehe

    ReplyDelete
  11. Hmm memang kadang2 org akan tengok je beg atau kasut kita tu cap apa..kalo yang tiruan,memang ada je la yg cakap belakang.. :(
    Jadinya,baik beli yg tak de jenama tapi tulen. Sembonia ke carlo rino ke f timber ke..selamat..Design dia pun ok gak.. :)

    Jom baca niBengkel buat Pizza dan Jalan-jalan jenguk Bengkel MPV.

    Jom baca niWangi wangian..harum semerbak.

    ReplyDelete
  12. beli kat SOGO je. macam2 ade.. (",)

    ReplyDelete
  13. haha aku beli je mana2 janji sesuai and tahan .

    ReplyDelete
  14. ala..peduli orang nak kata..dia ada..? ada orang pentingkan gaya instead of ori..ada orang biar design buruk janji ori..saya suka yang ori..tapi mampu beli..hehehe..


    |Wordless Wednesday |Kartun menyerupai Wedding Prince William & Kate Middleton||

    ReplyDelete
  15. beli ikut kemampuan dan minat kita. kalau org tu minat barang branded tapi tak mampu beli, so beli tiruan, suka hati mereka lah. janji org tu suka hati heheh.

    eh kat parkson ria ada brand nichi? ka dalam parkson ke kat luar ekk

    ReplyDelete
  16. beli ikut kemampuan,tp klu penat bekerja tu,tak salah nak reward diri sdri dgn brg berjenama.klu org lain tk belikan,sdri beli.klu org lain kta tak ori tak kisah sebab? DUIT KITA,KITA YG RASA APA ITU ERTI PUAS...org yg ckp byk tu selalunya tak dapat.pasl tu kepoh semacam!

    ReplyDelete
  17. tak kisah la mahal atau murah..yg penting kita mampu & selesa..sesekali beli yg branded memang berbaloi dengan hasil bekerja kita..maria pun pernah jumpa mak datin pakai brand mahal tapi sebenarnya dari kelantan jer...tapi sebab mak datin yang belikan...ada orang kisah..

    ReplyDelete
  18. Baik kita bli handbag or kasut yg brand biase2 je..sekurang2nye ORI..ye tak.Tp klu mampu apa salahnye..

    ReplyDelete
  19. hello, saya baru jumpa blog ni, sorry kalau saja2 post :). saya tinggal kat us, dah lama tak raya dengan family, so tahun ni balik, singgah dekat penang family husband dulu. my mom telefon pesan nak handbag, suruh saya pegi cari dekat feringghi pun tak pa. saya agak terkejut tengok ciplak pun macam beratus. dah lama tak balik, tak tau pulak. bengang pun ada.
    saya pergi je parkson, tengok sembonia, ingat dulu dia ada beg bonia, beli je la. saya jumpa blog ni pun sebab nak cari sembonia ni company mana.
    setiap kali balik, saya menjadi kekok dengan orang malaysia yang agak brand conscious ni. prada, coach etc kat sana murah, especially gucci, tapi saya takde minat sangat sebab saya lasak, spek mata gucci ada la husband beli ganti yang dah hilang. kebanyakan baju outerwear dan sebagai saya jenama ni sebab tahan, foxhead.com
    tapi dekat sini seolah biar beli tak ori asal dapat pandang rendah dekat orang. bukan nak kata orang us bagus sangat, tapi kadang2 buat terfikir, kita asyik kata orang putih ni takde adat sebab pakai bukak2, tapi mereka ada adab. orang kita kadang2 bukan je tak pandai senyum, pandang2, ketawakan orang depan2, jeling2, kurang ajar tak bertempat. sori lah saya post panjang, and not straight to the point, mungkin saya agak panas dengan sikap orang kita yang brand-ego. tapi macam mana pun beli ori, orang kata apa pun you panas, taklah seteruk perasaan yang you memang beli tak ori. i like my aunt, dia datin, tapi dia suka juga beli kat tesco. katanya apa la nak eksen2 ni sampai bila la. tapi memang orang Islam tak patut la brand conscious kan?

    ReplyDelete