Perkhidmatan Blogger akan dihentikan !

Terkejut jugak tadi bila dapat tahu pasal perkhidmatan Blogger akan dihentikan mulai 25 Jun 2011. Kalau betul la cite nie. Memang parah la kepada blogger yang masih menggunakan platform blogspot. Sah-sah tak ada pilihan lain .. melainkan beralih ke hosting domain berbayar yang lain seperti Wordpress dan sebagainya.

blogger service

Tapi setelah dibaca berulang-ulang kali (Google Buzz). Baru la faham. Rupa-rupanya .. pengguna Blogger yang mendaftar dan menggunakan email selain Gmail (contoh: Email Yahoo) untuk log in ke dalam blogger .. akan berdepan dengan situasi dimana blogger mereka akan dihapuskan sama sekali. Selain itu .. bagi yang tidak pernah log in ke dalam blog mereka semenjak 2007. Mereke juga akan berdepan dengan masalah yang sama.

Jadi untuk menggelakkan perkara ini dari berlaku. Google memberi peluang kepada pengguna tersebut untuk mengemaskini dan memindahkan permission akaun blogger mereka ke akaun Google.

Cara-caranya memindahkan akaun
1. Daftar dulu akaun Gmail bagi yang belum ada.
2. Kemudian .. sign ini blog seperti biasa. (Cth; guna email Yahoo).
3. Klik pada bahagian Setting > Permission > dan kemudiannya klik Add Authors
4. Kemudian masukkan email Gmail anda dan klik Invite.
5. Seterusnya login akaun Gmail tadi.
6. Tengok kat inbox. Kalau ada email jemputan. Klik link untuk pengesahan .
7. Kalau ada notis  "To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here". Terus klik 'Here' dan paparan dashboard blog anda akan muncul.
8. Seterusnya .. logout akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula-mula tadi ( Email Yahoo )
9. Klik kat Settings > Permissions
10. Kat situ anda akan nampak ada nickname dan email baru yang anda add sebentar tadi sebagai author.
11. Klik kat grant admin privileges.
12. Dah siap .. seterusnya anda boleh try log in blogger menggunakan email gmail baru.
13. Kalau dah betul-betul yakin anda boleh menggunakan nikname baru. Seterusnya anda boleh delete nickname dan email lama.

Anastasyea : Tak lama lagi .. pasti blogger akan berikan tempoh had penggunaan pula. Contohnya selepas setahun .. diwajibkan beli domain. :D

26 comments :

  1. fuhh! berdebor baca! thanks for the info sis! :DDDDD

    ReplyDelete
  2. lega skit..tapi masih nak bertukar ker dot.com pas ni, insyaallah..

    ReplyDelete
  3. apa yang saya faham.. blogger yang tak bukak akaun dia sejak 2007 je kene delte..bukan yang pakai akaun selain gmail..

    sebab tuh ramai orang kalut.. baca ni..
    Tersalah faham fakta–Akaun blogger akan didelete sekiranya tidak menggunakan akaun gmail…

    ReplyDelete
  4. @Double N Pendapat saya la. Kalau nak selamat. Lebih baik transfer ke Gmail. Lebih secure kerana Gmail dan Blogger adalah sebahagian aplikasi dalam Google. Jadi .. sah-sah terjamin selamat berbanding menggunakan email lain. :D

    ReplyDelete
  5. akak.. x jumpe la grant admin prvlge tu..kat ne ea?

    ReplyDelete
  6. bagus gk 2... xda la byk sgt blog sampah sampai sesetengah domain nak masuk pn xleh. bila dicheck, domain 2 dh lama x post apa2.. uhuhu

    ReplyDelete
  7. berpeluh bace...hahaha selamat kaloi gune gmail

    weeee tq

    ReplyDelete
  8. huhu..thank you sis. very informative.

    Thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  9. dgr gak pasal bnd ni... Aj dh buat dh account+gmail..tp yg xbestnye AJ dgr, lepas kite tuka account yahoo ke google tu.. Semua blog yg kite follow gne account yahoo akan hilang..kte kne follow semua blog tu balik gne account google(gmail) yg baru... Follower 0 mknenye kne mula dari awal la. Parah kot kalau mcm tu... Aduss..!!!

    ReplyDelete
  10. owh... nsib bek aku dari awal dulu memang pakai akaun google untuk blog nh, ahaks

    ReplyDelete
  11. gud info....camni,kena la sy tukar email

    ReplyDelete
  12. salam tuan rumah...

    bro sudah kongsikan info di sini kedalam blog ohpakar.com dan bro kredit link ke entry ini.

    jika ada pe2 permasalahan..

    boleh hubungi bro


    Regard,
    BroFramestone Blog
    @ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

    ReplyDelete
  13. ingatkan utk yg tak aktif je sejak 2008. Akk pakai yahoo.com. kena tukar ke gmail la ni ye.

    ReplyDelete
  14. huh...yang last tu....meraunglah shayer...

    ReplyDelete
  15. itu la,dah dengar citer ni 2 hari lepas.. dah tukar pun akaun gmail.. ingat nak tukar domain pas ni..Apa yang senang ye?

    Jom baca ni: In-Chan..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum, @anastasyea mohon entry dan tips ini diambil sebagairujukan dibelog saia.
    kredit akan disertakan.

    ReplyDelete
  17. kenapa buat dah berpuluh kali takdapat pun

    same je,sampai step 8 je

    step 9 die tak keluar pun, die masih tulis invite

    huhuhhuhuhuhu,penat dah

    tapi boleh je bukak pakai gmail juga

    ReplyDelete
  18. to me i dont think blogger akan buat sesuatu yang boleh larikan customer dia.. =)

    ReplyDelete
  19. memang guna gmail... terbaikkk!!!

    jangan lupa komen kat Isu Gula Tambahan di dalam Susu Tepung Bayi

    ReplyDelete
  20. xlamaaa lagi blogspot pun berbayar silap silap.
    Almaklumlah platform BLOGSPOT ni banyak org kat luar sana dpt buat duit..

    thanks fr d info sis! :)

    ReplyDelete
  21. huhuu...naseb baek fyna gune gmail...
    ;)

    ReplyDelete
  22. fuuhh.. nangis juga kalau blogspot ditutup.. under Putera sendiri pun ada 4 blog yg Putera wat.. nasib xkna kpd pemegang gmail, klu x, nangis la cheq...

    http://puterahelmei.blogspot.com/

    Nak download movie di sini:
    http://sempoigitoo.blogspot.com
    http://movietvseries.blogspot.com/

    Yang dtg ke Sg Petani, mai jenguk blog nie.
    http://nurizpsb.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. konfirm ke ? mane satu btl ? jap ade org ckp sape xaktif , jap cmnilak . adoi

    ReplyDelete
  24. OK.ok.OK...SEMUA DA TAHU..TAPI SATU NIE AJE NAK TNYA...CMNA PLAK DGN FOLLOWERS KITA??X HILANG KE?photoinstrument 4.5 build-479full mencantikkan wajah

    ReplyDelete
  25. alah..korang nie buat heboh aje lah..cuba korang cek out dekat google buzz.n fahami betul...kan di sana diorang hnya nak delete blogger yg x aktif selepas 2007.bukan nak delete blogger yg join guna yahoo ke ape ke?hehe....sori memekik sini plak....adoi..buat jiwa susah aje..haha..

    ReplyDelete