Terkedu dengan Tipu Muslihat Trafik Iframe ..

Dulu .. saya pernah juga dengar pasal iframe code nie bila join satu contest yang menawarkan hadiah yang agak lumayan. Masa tu .. pihak penganjur dah awal² sound supaya peserta yang join contest tu tak menggunakan iframe code untuk get more trafik. Bila dengar macam tu .. teruja jugak nak selidik. Tapi lama kelamaan .. bila kerja dah banyak. Terus terlupa. Yang ingat .. kerja .. kerja .. kerja .. hahaha!

konsep iframe
Kalau seminit dapat banyak nie .. sehari dah berapa ..

Tapi hari nie .. bila baca kat blog cikgudahlia. Tahu la apa itu iframe code. Memang nampak banyak keburukan apabila disalahgunakan. Yang terkena .. blog malang yang mengambil code tersebut dan memasang pada 'add a gadget' blognya tanpa usul periksa. Yang untung pula .. blog yang memberi tu le. Kenyang sorang² macam lintah darat. Memang tak patut!

Jadi kalau korang nak tahu macam mana code tersebut .. tengok la code kat bawah nie. Kalau ada .. baik delete. Tapi tengok betul² ye. Jangan sampai terdelete iframe blogger ataupun yang sewaktu dengannya sudah. Nanti habis lintang pukang blog korang. Kalau takut² ataupun rasa was² .. sebelum delete tu .. baik buat backup dulu. Lebih terjamin!

<iframe allowtransparency='true' frameborder='0' height='0' hspace='0' marginheight='0' marginwidht='0' name='' readonly='true' scrolling='yes' src=http://URL BLOG PENIPU/' vspace='0' width='0'></iframe>

Nanti masa nak check tu .. seboleh²nya tengok kat code yang berwarna merah sahaja. Kalau ada .. haahh .. yang tu yang korang harus delete atau edit sedikit. Lagi satu .. iframe code nie mungkin berbeza² mengikut kreativiti penulis code tu. Macam kat atas tu .. agak panjang. Tapi tak mustahil ada yang lagi pendek dan tersembunyi. Jadi jangan terpedaya ok!. Cuba tengok betul². Seboleh²nya .. tekankan kepada code yang berwarna merah sahaja. Itu yang penting.

Code height dan width diletak '0' adalah berfungsi untuk menyembunyikan dari mata kasar. Jadi anda mungkin tak nampak. Kalau nak check betul² .. boleh tengok kat dalam Edit HTML ataupun HTML/JavaScript gadget sahaja. Kat situ baru anda perasaan .. ada benda nie semua.

Kesan yang anda akan terima ..
  • Loading blog anda akan menjadi perlahan dari biasa sebab terdapat 2 blog yang akan loading pada masa yang sama. Satu adalah blog anda. yang satu lagi adalah blog Iframe tu .. (proses nie berlaku dalam mode visible dan pastinya  anda tak akan perasaan)
  • Trafik blog anda tak naik² walaupun kat blog tu cakap kalau letak iframe code tersebut kat blog anda .. trafik blog tu akan meletup² macam blog diva .. (Ehh .. boleh percaya ke dengan benda² macam nie?)
  • Satu sen pun tak dapat .. pada hal .. blog Iframe tu dapat generate ribu² setiap bulan.
Anastasyea : Kalau nak elak tertipu .. seboleh²nya .. pelajarilah code HTML walaupun setakat code basic. Dengan itu, anda akan faham apa fungsi code tersebut.

61 comments :

  1. Laa...ada jugak macam ni ya...macam2...ni kena check..thanks ya..

    ReplyDelete
  2. ni la cra kjam nk dpt trafik, amik ksmptn dr blogger lain...selalu kalu dapat banner atau apa akan pdm iframe tu dn gnti dgn sndiri punya url..hahaha

    ReplyDelete
  3. oo..
    nanti TK check sume kod blog TK kot2 ada..

    ReplyDelete
  4. salam sis,

    how the code get inside in the first place? mesti ada yg bukak dan masukkan bukan?

    ReplyDelete
  5. thanks sis..info yg berguna sekali..kena check ni..:)

    Entri Terkini : Dunia bakal kekurangan gula

    ReplyDelete
  6. Kalau scrolling='no' okay tak ehh... Akak ni dh la tak pandai bab2 HTML ni.. Maksudnya kalau 'yes' tu kita kena tukar jadi 'no' ke...??

    iframe utk icon share fesbuk tu okay tak?


    Peningg..huhu.. Apapun, thanx share artikel ni...

    ReplyDelete
  7. Mr.Kerro Setuju dengan cara Mr.Kerro ..

    Matjoe Benda nie tak masuk sendiri. Blogger tu yang masukkan tanpa menyedari fungsi code tersebut. Contohnya mengunakan Free HTML Templates yang diperolehi kat internet. Tengokje cantik terus apply kat blog. Tapi blogger tu tak tahu .. kat dalam tu ada code2 macam nie =)

    ~ Kak Azz ~ Scrolling='no' is the best .. sebab tak pergi ke blog tu.

    ReplyDelete
  8. la,mcm ni pn ade kan..ni lah jadinya bila duit mengelabui mata....ish ish

    ReplyDelete
  9. salam kak,
    nak tanya ini yg ada widget backlink tuh ker kak??

    ReplyDelete
  10. dlm dunia nie, x de ape pun yg telus, jujur dan ikhlas...semuanya sbb duit!

    ReplyDelete
  11. salam..
    kes baru nih
    saya pun kena
    yang herannya
    traffik masuk
    juga tapi dari
    blog dia dah beribu
    sehari..heran

    ReplyDelete
  12. actually buang the whole code dari iframe..

    ke /iframe..

    scrolling atau tidak tu xpenting, just modifier kepada frame saja.

    code iframe pun kena tengok jugak, kalau iframe facebook share atau blogger-navbar tu terkecuali.

    My entry here : Semakin Ramai Blogger Gemar 'Curi' Trafik Blog Lain

    ReplyDelete
  13. @b a m b a m ' s Bergantung kepada code juga. Kalau setakat widget backlink tu ada URL je .. tak apa kot. Tapi kalau melibatkan IFRAME .. baik check betul2!

    @Tupai Karan Delete terus! bergantung gak. Contoh macam Shoutmix .. guna iframe. Tapi tak memberatkan!

    ReplyDelete
  14. aah xkan la nk delete shoutmix sebab nmpak kod iframe kat situ..

    blogger kena detect url yg ada pada iframe tu, kalau ke web gadget cam fb+shoutmix etc xpa. tapi kalau url tuju ke blog yg bergantung kepada trafik jugak then itu yg mencurigakan sket ehehe

    ReplyDelete
  15. thanks sbb backlink :D
    sama2 kita alert kan blogger lain..
    bukan niat menjatuhkan sesiapa..

    ReplyDelete
  16. dah search dalm coding, mmg xde..atau mmg ada tp tersirat? entah la labu..

    ReplyDelete
  17. sebenarnya dah lama code iframe ni ada, dulu pun banyak web directory guna cara ni

    cuma sekarang ni saja - blogger guna sebab nak trafik

    kadang2 pelik juga, blogger tak boleh baca html code yang simple ke..bila kita copy paste code tu kan kita boleh baca url blog yg ditarget tu...dalam tulah ada backlinknya

    ReplyDelete
  18. macam2 la kan sekarang..nk cepat punye pasal..saya ni pun newbie gk..ikut je cara cikgu dahlia ajar..blogwalking..lama2 org kenal byk la trafik kn?ad sesape stju?hehe

    ReplyDelete
  19. [center][a href="http://jomblogwalking.blogspot.com/" target="_blank"] [img src=" http://1.bp.blogspot.com/__RfAaCcDqoY/TU0uKZPI-gI/AAAAAAAAAAw/gq6YMY1bcFA/s1600/footprint.gif" /][br /][br/][iframe name="text link" src="http://jomblogwalking.blogspot.com/" marginwidth="0" marginheight="0" readonly ="true" vspace="0" hspace="0" allowtransparency="true" scrolling="yes" width="0" frameborder="0" height="0"][/iframe][/a][/center]

    apa pendapat cik anastasyea ttg coding ni?ni cm sama ngn yg ats 2 cuma aturan dia je lain.

    p/s; tanda <> dah saya tukar ke [] sbb xleh nk msukn lam komen ni.

    ReplyDelete
  20. waaaaaaaaa..

    arini jek da bce 3 blog sal pembongkaran iframe ni..
    huhuhu..
    takut SCC jadi mangse gak tnpe SCC sedar..

    ReplyDelete
  21. owh nie kod nya.. mk tiru lah.. hehe! gurau je.. nk cari one by one ke kt edit html tue? susahnya!!

    ReplyDelete
  22. dh tkena ni, nk delete coding tu, huh..

    p/s: thanks for sharing ya ^^

    latest en3: ~ tira miss u ~

    ReplyDelete
  23. hurm....sempat ler tertipu sekejap..tp since blog hari tu ada masalah ngan malware...terus delete link iframe tu.....nasib baik ler..kalau tak...sure terjebak lebih jauh...and paling takut..en nuffnang reject nanti..hu hu hu

    ReplyDelete
  24. dni risau gak kalo2 ada code tu tersesat dalam blog dni huuhu

    ReplyDelete
  25. @blackrosehunter Blogwalking is the best way untuk mengenali blogger lain.

    Pasal code tu .. memang sama sebab anda memberi trafik kepada blog tu dengan meletakkan code ini src="http://jomblogwalking.blogspot.com/" . Code ini scrolling="yes" pula berfungsi membenarkan transaksi tersebut berlaku setiap kali blog anda dibuka .. blog orang tu pun dapat trafik. Lebih kurang macam tu la. Kalau blackrosehunter nak kekalkan code tersebut .. lebih baik tukarkan kepada scrolling="no" ataupun scrolling="auto". Tapi saya tak pasti code ini dapat mengurangkan kesan tersebut. =)

    ReplyDelete
  26. alamak..rie cam tak bape faham
    adeii..xbape reti coding2 ni
    dan lebih suka blogreading dr blogwalking :)

    ReplyDelete
  27. thanks..the best way buang jela kan..mmg rasa pelik lpas pasang widget 2..xaktifkn pn page loading sndiri(klu tgk kt tab)..pas2 page kte loading lame..berat..

    ReplyDelete
  28. asih~ macam2 la... hu~ kene check ni~~

    ReplyDelete
  29. saya secara peribadi lebih suka komen yang banyak berbanding trafik yang beribu juta

    ReplyDelete
  30. kalo letak lebih dari satu ntah bila la blog nak abes loading.. sudah2 blog kita yg takde sape masuk.. :d

    macam2 la dorg ni nak generate trafik dan income cara mudah.. tak beretika langsung..

    ReplyDelete
  31. iframe mcm diatas cuma paparkan blog saja..klau ada yg minat dgn blog tu dan pergi sana dapatlah trafik. scroll cuma untuk boleh gerak atas bawah.Memang ada yg buat kod tersembunyi kononya utk backlink dan blog ranking.

    ReplyDelete
  32. sorry to say,,tpi aku dgn banner iframe tu la rank alexa aku naik mendadak..kene tgk juga la korg kejar traffic ke atau rank..aku rase sebelum korg pasang banner tu..kena fhm la konsep give and take..benda ni sebenarnye dah lame..xtau pasai pe skng bru nk kuar..

    ReplyDelete
  33. lepas baca terus mamat buang..huhu

    ReplyDelete
  34. hoo, macam tu..kadang2 bila edit2 blog nmpak jgk url2 ni..tapi buang je.

    ReplyDelete
  35. ish ish..nak trafik pun buat cara senang sudah..blogwalking ke..

    lagi senang hati tengok komen kat entri bnyak compare trafik baca tapi xde orang komen..

    ReplyDelete
  36. patut la nak view blog adam lembab kaw2 je...rupenye iframe ni la punya keje..haiz...ok adam dah delete dan blog adam ok dah sekarang,.. thanks sis

    ReplyDelete
  37. kalau rank naik dsbbkn iframe dltakkn ke atas org lain tanpa org tu sedari, pngkatan prestasi rank itu bukan dr blog kta sendiri tp tumpang dr org lain.. errghhh.. hope kta pakat2 naik dr achievement n usaha kita sendiri..

    ReplyDelete
  38. huhuhu klu tak baca mmg tak tau...kang ada gak tettipu dgn code iframe tu..ermmm klu gitu baik guna add widget blogger yg sedia ada je ek..lebih selamat...
    betul x?

    ReplyDelete
  39. takpaham lah.dah 5 kali baca..bengap gak

    ReplyDelete
  40. salam, nak konfemkn, iframe tu ada dalam banner ke

    ReplyDelete
  41. sebenarnya..sy baru lg dlm dunia blogger ni..itupun hny sekadar suke2..trafik ni apa sbnrnya?? boleh minta pnjelasan??huhu..TQ

    ReplyDelete
  42. @Sis-Lin - Betul Lin. Saya setuju kalau guna banner sendiri.

    sugar2 kapas strawberry - Benda nie adalah code yang diubahsuai dan dimuatkan dalam iframe. Fungsinya sama macam parasit .. menyedut trafik blog yang memasang kot tersebut dan memindahkan ke blog parasit. Haah .. lebih kurang mcm tu la senarionya. Harap anda faham :)

    Sola Hadi - Conform ! Memang banyak dekat code banner. Sebab tu kalau nak masukkan sesetengah banner .. check dulu code iframe banner tersebut. Make sure tak ada code lain yang terselit.

    HamBa ALLAH - Tak apa. Saya lebih suka org bertanya. Boleh sama² belajar. Contohnya; kalau buka 1 blog dikira 1 trafik, dua blog 2 trafik. Mcm dlm kes ini, kalau kita buka blog yang memasang kod iframe tersebut, yang memasang dapat 1 traik, yang parasit tu pun dpt 1 trafik. Kesannya, blog yg memasang code iframe tu akan lembab. Harap anda faham penerangan ringkas ini.

    ReplyDelete
  43. saya buat entri & refer ke blog tuan umah...

    ReplyDelete
  44. salam akak...

    baru tahu rupanye, ada jugak penipuan dlm jana trafik ke blog. saya xde libat dgn iframe ni. stakat nuffnang tu jer ada la.

    ReplyDelete
  45. godek..godek..baru tahu ape itu iframe..huhu

    ReplyDelete
  46. tak faham la macamana iframe..blog saya ada iframe tak..kalau ada tolong bgtahu...nanti kata aku pura2 aku tak tahu...

    ReplyDelete
  47. saya tak faham lah kak. kena check jugak nih.

    ReplyDelete
  48. hohoho...menakutkan..

    org yg cpta ni otak ligat betol..

    x reti nk cek =.=""

    ReplyDelete
  49. baru tau iframe tu apa.. macm mana nak detect eh? risau.. hahaha

    ReplyDelete