NorFaNil.com ada Malware | Cara mengatasinya!

Minta maaf ye NorFanil. Link blog anda .. saya terpaksa buang dahulu. Sebabnya .. En Mozilla dan En Chrome cakap .. blog anda ada malware. Jadi saya tak berani nak buka! Takut merebak pula kat komputer ini. Nanti kalau blog Norfanil dah sihat. Insya Allah .. saya masukkan semula.

Atasi Malware Warning
Blog saya pun kena malware!

Nak buang malware nie. Norfanil kena tahu dari mana puncanya. Macam sekarang .. saya guna Google Chrome dan saya tahu puncanya adalah dari blog anda. Lepas buang .. saya dah boleh akses semula ke blog anastasyea. Macam tu juga yang perlu NorFanil buat.

Cuba cari dari mana punca malware tu datang. Kalau tak tahu .. cuba try guna Webmaster Tools. Klik pada Diagnosis dan seterusnya Malware ataupun lihat pada warning yang diberi.

Atasi Malware Warning

Selain tu .. NorFanil boleh cuba guna Google Chrome. Kalau keluar warning macam gambar kat atas. Klik More Information. Lepas tu klik Safe Browsing diagnostic page. Nah .. kat situ NorFanil akan tahu .. malware tu berpunca dari mana .. macam gambar kat bawah? Buangkan link tersebut. Insya Allah. Blog NorFanil akan kembali sihat.

Atasi Malware Warning

Anastasyea : Kalau tak atasi masalah ini .. pembaca yang menggunakan Mozilla Firefox dan Google Chrome .. kemungkinan besar tak berani nak buka blog tersebut.

26 comments :

  1. Sama macam diriku.. untuk langkah keselamatan terpaksa aku delete sementara waktu.. harap maklum

    ReplyDelete
  2. laa.. huhuhuh.
    ari tu bukak gak page norfa ni. memang ada kuar warning ni, tp saya masuk gak page tu. sebelum ni memang dah penah jumpe warning macam ni gak, kat belog orang lain. tp saya tak masuk ar, takut. yg norfa saya masuk pulak. huhuhu. ada effect pape tak? [abes la my lappy]

    ReplyDelete
  3. thanx dear for sharing... br jer ada kwn yg kena n tya psl ni...

    ReplyDelete
  4. @Aiydalela Kalau antivirus laptop .. update. Rasa tak ada masalah .. saya pun terjah blog beliau tadi. Tapi tak lama la. Takut gak =)

    ReplyDelete
  5. tak jumpa lak link norfa pye blog dalam blog den..penat dah mencari huhu

    ReplyDelete
  6. alamak..
    kak anas,,huhu..
    xphm la pulak bende2 ni..
    huhu

    ReplyDelete
  7. saya baru jer buang 2 blog yg menghasilkan malware. biasanya malware tu kat salah satu blog yg kita follow. kalau x caye bleh check kat BLOGS I FOLLOW klik view profile kat dashboard > manage blog i follow > cari nama blog/url blog yg ada malware tu.

    ReplyDelete
  8. @HAZWAN17 Sesiapa sahaja boleh jadi pembawa malware .. tapi benda nie boleh diubati dengan membuang link blog yang dijangkiti. =)

    ReplyDelete
  9. akak..tolong!!! sy punye blog pon kne malware dari cik blog cik norfa ni..mcm mane nk buang??

    ReplyDelete
  10. good info..
    blog adik sy pn dh tkena.. tak berani nk buka..
    n dh buang blog yg punca virus tue... :)

    ReplyDelete
  11. heheh.. macam nama pompuan ada NOR.. seb bek kid takde nor nih.. :)

    Eh, anastasyea nak tiket WAYANG GSC FREE tak? join laa Contest Tiket Wayang dari Blogger Shakiddo
    Contest Pertama Kid nih.. Join laaa ek!

    ReplyDelete
  12. ema pernah kena virus...
    terus kena format balik pc..
    BAHAYA betul...
    nasib baik semua file boleh buka...

    ReplyDelete
  13. @~ch@wi~ Buang link tersebut. Cuba check dekat bloglist/exchange link anda!

    ReplyDelete
  14. huhuhuhu...bhy...saya pown terpakse buang link tue..

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah... Kali ni tak terkena serangan malware ni...

    Masa mula2 kena dulu, gelabah la jugak... Kecoh jadinya sebab tak tau cmner nak buat. So, kena la belajar sendiri... Kalau tak cuba, mana nak tau hasilnya, kan...

    http://kakazz.blogspot.com/2010/09/warning-dari-malware-tolong-buang.html

    ReplyDelete
  16. adam dah search name blog cik norfa dkt bloglist xde pulak..naik pusing mata ni mencari..da laa byk blog yg adam dh follow..n kene cari satu2..:(
    xzjmpe jgk..exchange banner tu adam dah buang chawi pny traffic backlink sbb blog chawi pnah kene jgk kann...

    ReplyDelete
  17. Adam Haiqal Blog NorFanil tu .. contoh je. Kalau blog anda juga dijangkiti. Tak semestinya dari blog NorFanil. Mungkin dari blog orang lain. =)

    ReplyDelete
  18. tapi kak..dkt chrome tulis blog dari norfanil tu dtgnye ..
    abes cmne nak detect blog sape yg bwk ye?adoi..rumit ni...~

    what should i do?
    remove all the backlinks n banner ye?

    ReplyDelete
  19. akak..terima kasih.. baru terbaca entry akak ni.. blog norfa tak dapat diselematkan harituh.. 3 hari tak bukak blog..dah merebak teruk.. so norfa dah delte semua entry.. la ni smeua entry baru... terima kasih akak...

    http://www.norfanil.com/2011/04/terharu-dengan-sikap-blogger-yang.html

    ReplyDelete
  20. terima kasih sis. Cik Wan rujuk sini. =)

    ReplyDelete
  21. sis,macamna nak buang link blog tu..sy trkena juga ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya Blog Erra dah OK .. Tadi saya cuba buka guna Chrome, Ok je .. ^__^

      Delete
  22. tolong jab, terkena nie...tp tk reti nk buang...

    ReplyDelete
  23. thanks a lot .sangat membantu :D

    ReplyDelete