Tutorial Generate Backlink Percuma Dan Meningkatkan PageRank Untuk Blog Anda!

Kalau sebelum ini anda pernah dengar ComLuv boleh menghasilkan backlink mudah. Hari nie saya nak bagi tutorial macam mana nak generate backlink seperti ComLuv untuk pengguna Blogspot. Cara²nya senang je. Hanya perlu guna browser Mozilla Firefox dan install Add-ons. Itu sahaja! Tak perlu nak susah² kan diri nak pasang ComLuv dan IntenseDebate kat blogspot anda sebab cara ini pun dah mencukupi. Yang penting bila pasang benda nie .. kena la rajin² menggunakannya. Pasti PageRank anda akan meningkat!

Generate Backlink Percuma
Lagi banyak backlink, lagi cerah PageRank blog anda untuk naik!

Apa yang perlu anda ada seperti yang saya terangkan tadi .. cara ini memerlukan browser Mozilla Firefox sahaja. Kalau kat Internet Explorer ataupun Google Chrome .. saya tak sure sama ada boleh pakai atau tak. Nanti cuba sendiri ye! OK .. Selepas dah install browser Mozilla Firefox, klik pada Tools dan pilih Add-ons dan search CoLT version 2.5.1. Kalau ada yang version terkini .. lagi bagus. Lepas tu klik untuk install.

Generate Backlink Percuma

Lepas dah install, kena restart browser Mozilla Firefox tersebut. Kemudian check semula kat Add-ons tadi dan kelihatan sepeti gambar dibawah.

Generate Backlink Percuma
Nak guna CoLT nie senang sahaja. Klik pada link yang anda nak copy, contoh seperti yang saya highlight pada gambar di bawah.

Generate Backlink Percuma

Kemudian buka ruangan komen blog rakan² anda. Tulis dulu apa yang anda nak tulis dan klik paste seperti gambar dibawah

Generate Backlink Percuma

Dan akan menjadi seperti begini. Kemudian klik Preview untuk melihat ataupun terus Publish!

Generate Backlink Percuma

Kalau dilihat pada gambar ke 4, anda perasan ada satu yang dinamakan Entry Terkini tak ada pada fungsi default CoLT add-ons anda. Jadi sekiranya anda nak buat. Cara mudah sahaja. Klik Tools pada Mozilla Firefox > Add-ons dan klik Option. Kemudian klik button Add... dan isi ruangan tersebut seperti apa yang saya highlight pada gambar dibawah. Selain itu, anda juga boleh mengubah Custom ini mengikut creativiti anda sendiri.

Generate Backlink Percuma

Anastasyea : Semoga tutorial ini dapat membantu anda mengembangkan backlink dan seterusnya meningkatkan PageRank blog masing².

97 comments :

  1. Thanks for sharing kak... Baru tau cara akak mengomen selama ni.. hihi

    Latest Entry: Dauspozi.com Dapat Pagerank 3 & Google Sitelinks

    ReplyDelete
  2. wah! terima kasih ye kak anastasyea, baru tau ni,

    nk install addon tu jap. :)

    pagerank still maintain 0 :( wlupun dah buat meta tag dan bagai lagi

    ReplyDelete
  3. test sekali lagi jadi ke tak heheh

    Terini dari blog AUC: Blogger Kini Jutawan

    ReplyDelete
  4. @Daus Tak apa .. kena rajin berusaha dan perbaiki kelemahan yang ada pada blog Daus. Insya allah nanti pasti boleh naik.

    @Anak Ulu Cheka Haahhh! Dah boleh pakai tu. Yang tinggal cuma kena betulkan ejaan je!

    ReplyDelete
  5. salam

    terima kasih sebab berkongsi, syira guna kaedah lain selama ni, patutlah tak ada efek..huhu...

    ReplyDelete
  6. thanks cik anastasyea..baru tahu ada cara gni..

    Latest Entry: Antioksida..apakah ia?

    ReplyDelete
  7. Wah !! bestnye dpt blaja benda baru..thanks kak !!

    Entri Segar: Tips Selepas Putus Cinta Bagi Perempuan (Lelaki Pun Boleh Gak )

    hehe jadi pun..;D

    ReplyDelete
  8. salam..tahniah, anda ditag

    http://anaraudhah.blogspot.com/2011/01/lovely-awards-from-dya.html

    terima kasih sbb ajar saya. Sukses sudah...mekasih cik anastasyea =)

    ReplyDelete
  9. wah terrujaer nk cuba,,thanks kak anas,,he3

    ReplyDelete
  10. klik pada Tools dan pilih Add-ons dan search CoLT version 2.5.1..

    -tak leh nak search laa selepas Add on tu.. ke, kat mana??

    ReplyDelete
  11. oh camtu...ok nk pgi test jap..tpi slalu guna chromela..kna test gak ni

    ReplyDelete
  12. tq 4 de info..
    i like..t nk try..

    jom bca ni...
    Lelaki skarang suka perempuan tak bertudung???
    http://itqannajah.blogspot.com/2011/01/lelaki-skarang-suka-perempuan-tak.html

    ReplyDelete
  13. kbtulan guna firefox.. nk try laa..

    p/s: anastasyea.. thanks for sharing ^^

    ReplyDelete
  14. da lma da sy cari tutorial ni thanx ye kak

    redzuan-ridz

    ReplyDelete
  15. wah menarik ni..
    nanti kami pun nak cuba ler..
    thanks:)

    ReplyDelete
  16. Terima kasih atas entry ini...:) Memang sangat berguna...:) Nak cuber jugak la.

    Latest Entry: Chapter 227.0: ANNOUCEMENT! SAPER NAK BELI PREMIUM BEAUTIFUL!!!!

    ReplyDelete
  17. tak payah nak hafal coding.. hehe..tapi kalau komen kat WP letak link kat ruang komen, tak auto approve..

    ReplyDelete
  18. ini sudah bagus...akan cuba kakD pratik...tq dear...

    ReplyDelete
  19. Dalam hal backlink dan Pagerank ni.. satu jer yg perlu faham.. Kalau komen yg dibuat pada ruangan komen blogspot, dan komen tersebut ada link, secara default nya setting yg blogspot buat adalah link tersebut nofollow. Jadi, nofollow tidak mendatangkan backlink yg berkualiti dan nofollow juga tidak akan meningkatkan Pagerank. Walau sebanyak mana pun backlink yg dibuat, tetapi semuanya adalah link yg nofollow, ianya masih belum dpt memberi backlink yg berkualiti dan masih belum dapat meningkatkan Pagerank.

    ReplyDelete
  20. @Azuan Mengenai NoFollow dan DoFollow tu memang saya faham dan tahu sangat tentang default setting NoFollow ruangan komen bagi blogspot ianya tidak mendatangkan kesan yang banyak kepada PageRank melainkan trafik. =)

    ReplyDelete
  21. ooo nak try tp selalu guna google chroom

    ReplyDelete
  22. anastasyea..
    sy try kt sini, btul result akan kuar seperti kt bwh ni?

    latest en3: ~ wanted ~

    ReplyDelete
  23. @caliph shuriken, @Nora A'ah .. dah jadi. Nanti guna la secara bijak k. =)

    ReplyDelete
  24. thankz kak.. berguna juga..dah try..
    tgk kesannya nanti..hehe

    Cepatnya masa berlalu

    ReplyDelete
  25. tempoh hari, pernah nak cuba install commenluv di blogger tapi tak lepas.. tak tau kat mana silapnya..

    dah ada yang ni memang lagi mudah la.. terima kasih banyak kak!:)

    DOSA SYIRIK: Umat Terperangkap Tanpa Sedar

    ReplyDelete
  26. saya dah try buat nih... tp tak tau jadi ker tidak.. huhuhu

    Tak Do KOjo Edisi Bunga²an

    ReplyDelete
  27. alamak lmbt jumpa blog nie..
    thanks 4 de info..

    ReplyDelete
  28. Info yang sangat berguna untuk saya yang baru nak belajar ni.. thanx sesangat :)

    Harga minyak RON 97 naik lagi ke??

    ReplyDelete
  29. serius tak penah tahu mende ni.. terima kasih tau.. tahu guna manual je

    ReplyDelete
  30. @yannalayola Nanti boleh check guna backlink checker. Free je. Kalau ada peningkatan .. maknanya ada la tu .. =)

    @Encik Blogger Yang nie senang sikit. Kalau guna manual kadang2 tersalah taip. Kan dah rugi satu backlink. =)

    ReplyDelete
  31. saya beginer agi.. baru nak start belajar dari bawah.. Tq for tutorial nie..


    Aduii.. CPA~ Cost Per Action

    ReplyDelete
  32. ehem ehem....amboi kak...mmg sempoi la entry nih. senang n kemas. sesapa pun mesti leh wat punyer. Tahniah!!!

    Terhangat:
    SUAMI TIDUR BAWAH KATIL: Semua Gara-Gara Miaa Mais...

    ReplyDelete
  33. sajer try nak nengok jadi ke x..hehehe

    Entry Terkini : Laksa Lemak

    ReplyDelete
  34. saya guna google chrome,
    nampaknya kena pakai cara manual jugak la yea?

    Scholarship for MS food sci at KU, Thailand

    ReplyDelete
  35. salam sis anas..

    hehehe..terima kasih atas teguran tempoh hari. Sampai sis wat n3..malunya saya..

    soalan saya > erm, camne nak wat backlink guna google chrome? Mozilla saya sengal..

    ReplyDelete
  36. @raudhah Untuk pembelajaran .. tak apakan! Nanti boleh digunakan bersama. Pasal Backlink tu ... nampaknya add-ons CoLT masih belum ada untuk Chrome. Tapi Raudhah boleh gunakan cara basic untuk buat backlink .. berikut adalah codenya;
    <a href="LINK URL BLOG">TAJUK POST BLOG</a>

    ReplyDelete
  37. oooo..dpt 1 ilmu harini.nak try test.

    Latest entry:My hero died on Valentine's Day!

    ReplyDelete
  38. memang berguna sungguh ilmu ni..semoga perkongsian pelbagai ilmu dimurahkan rezeki olehNYA...

    Keputusan Skuad Olimpik Negara Vs Pakistan

    ReplyDelete
  39. thanks sebab ajar..baru clear..:)

    nak cube kat sini..

    it's all about life :)

    harap2 jadik...

    ReplyDelete
  40. info backlinks ini memang berguna kepada blogger baru seperti saya.

    ReplyDelete
  41. terima kasih atas info ini yang sangat berguna

    Skim Rumah Pertama ku 2011

    ReplyDelete
  42. A'ah .. hanya berkesan untuk Mozilla Firefox je !

    ReplyDelete
  43. woww panjang nya jalan ceritanya ^^'

    ReplyDelete
  44. Ohhh baru tahu.. terima kasih kak anatasyea.. nak try la..

    FILEM SERU - SINOPSIS

    ReplyDelete
  45. da try buat tp search x kuar pun colt..

    yg ada e gun..

    ReplyDelete
  46. Salam sis,

    wah. mutiara terus cuba buat.

    Thanx ye sis :)


    Entri Bebelan Mutiara Terkini || : Curang dan 10sen

    ReplyDelete
  47. terima kasih tuan blogger.... saya cuba buat ey...jadi x...

    Entry terkini : Nak Kenal Dengan Zizan Raja Lawak

    ReplyDelete
  48. Terima kasih, satu tips yang beharga utk newbie macam saya nie

    Tajuk post terkini
    exchange link

    ReplyDelete
  49. hehe . Tia selalu amalkan cara ni . yelah , memudahkan pengunjung untuk singgah ke blog kita ..

    Bekas Kekasih Sebar Gambar Seksi

    ReplyDelete
  50. Thanks for the tuto kak, shida dg try. meh nak test jap. hihi

    Entri Terkini : Kau yang Aku Cinta

    Yes jadik! :)

    ReplyDelete
  51. skrg tak boleh buat macamni lg kn? nanti google remove blog terutama yg pakai domian blogspot..

    boleh ke lg buat backlink kat komen? nak tahu

    ReplyDelete
  52. Sebenarnya boleh, asalkan anda tidak meninggalkan URL berusur SPAM. =)

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  54. Terima kasih utk info ini... dlm post ini juga saya cuba menggunakan tekni yg diajar... so kira teknik ini telah dirasmikan di blog yg best ini laaa ;P --- harap2 jadi, kalau x jadi saya delete buat sampai jadi :D


    Recommended Product:DSM994 | Nur Diana's Collections

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes berjaya... terima kasih banyak..

      Delete
  55. Salam...thanks cik anastasyea..nnt sy akan pratikkan..hehe. klu x kebertan, tag la blog sy , http://betta24hours.blogspot.com . . thanks

    ReplyDelete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  58. Kakak, Shakira ada share ilmu akak ni kat blog Shakira. Jom kak :) Thanks banyak2 sifu.. seronok!

    Tutorial Penggunaan Backlink Dengan Betul

    ReplyDelete
  59. Terima kasih atas tips berguna ni. Dah apply! Sebelum ni pakai ComLuv.

    Entry Terkini Tips Menyusukan Anak

    ReplyDelete
  60. Informasi yang sangat bermanfaat pada blogger-blogger...

    ReplyDelete