(Gambar/Video) Kemalangan di KM15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai, Kemalangan Bas Yang Paling Dasyat Dalam Sejarah Negara

Hari ini .. kemalangan bas yang berlaku di KM15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai, disifatkan yang paling dahsyat dalam sejarah negara, dimana mengorbankan 28 nyawa. Kebanyakkan penumpang yang menaiki bas pesiaran ini merupakan pelancong yang datang dari Thailand.

kemalangan bas simpang pulai
Kemalangan yang paling dahsyat dalam sejarah negara ..

Kemalangan yang berlaku pada 11.10 pagi tadi .. menyebabkan 22 orang mati ditempat kejadian, empat meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital dan dua lagi di Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh. Bas dua tingkat, milik syarikat San Express Holiday yang beribu pejabat di Jitra, Kedah, dikatakan membawa 37 pelancong Thai manakala pemandu, pembantu pemandu dan pemandu pelancong adalah rakyat Malaysia.

kemalangan bas simpang pulai

kemalangan bas simpang pulai

Ketika kejadian .. bas yang dalam perjalanan turun dari Cameron Highlands ke Kuala Lumpur .. dipercayai untuk menghantar pelancong yang akan mengambil penerbangan pulang ke Bangkok. Ketika dilokasi .. pemandu bas dikatakan hilang kawalan dan melanggar pembahagi jalan sebelum bas terbabas ke laluan bertentangan dan terbalik di longkang. Identiti dan jantina mangsa yang terbunuh masih belum dapat dikenal pasti.

kemalangan bas simpang pulai

kemalangan bas simpang pulai

Berikut adalah senarai nama mangsa kemalangan bas di KM15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai
  1. Omar Shahidan, 48, pemandu, rakyat Malaysia
  2. Soontorn a/l Kian, 38, (pemandu pelancong lelaki keturunan Siam Malaysia)
  3. Charcart Knagsuwan, 48, (lelaki)
  4. Thanvaraj Poolsang, 36, (perempuan)
  5. Nutthiya Inyyim, 50, (perempuan)
  6. Poonporn poolsaene, 41, (lelaki)
  7. Sumruay Swatphet, 48, (lelaki)
  8. Putharee Akkrarachaw Wanont, 42, (perempuan)
  9. Ponethanest Akkrarachaw Wanont, 45, (lelaki)
  10. Suchanchida Chaiaueai, 40, (perempuan)
  11. Sriwai Swatphet, 42, (perempuan)
  12. Prinya Prassakulchai, 48, (perempuan)
  13. Chutima Throukool, 25, (perempuan)
  14. Thitisak Pongtanarat, 51, (lelaki)
  15. Junpen Pongtanarat, 50, (perempuan)
  16. Phayong Kruanjinli, 59, (lelaki)
  17. Ekachai Na Bangxang, 64, (perempuan)
  18. Mantana Phromduag, 51, (perempuan)
  19. Rung Da (perempuan)
  20. Darunee Songserm (perempuan)
  21. Isariya Thiangtham, 25, (perempuan)
  22. Ampaiwan Thiangtham, 50 (perempuan)
  23. Malinan Mekmahaprom, 53, (perempuan)
  24. Achara Wiwat, 36, (perempuan)

Video Kemalangan bas di KM15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai

Anastasyea : Memang dahsyat ..!!!

44 comments :

  1. makin menjadi accident bas nie...

    ReplyDelete
  2. takowt nyew nak naek bas..
    takziah pd smue fmly mangsa..

    ReplyDelete
  3. sebagai warga perak, agak takut sebenarnya bila lalu jalan tu. huh! meremang bulu roma.

    jalan tu dah banyak makan nyawa. kerajaan taknak buat apa-apa tindakan ke? tutup je tol kat situ.

    ReplyDelete
  4. err...saya fobiaaaa nk naik bas..tiap kali balik kmpung mstii mengucap panjang..sbb takut sngt...

    ReplyDelete
  5. @shukri.. tu bukan highway tu.. mana ada tol

    ReplyDelete
  6. tu laa .. tkut je dengar citer bnyk sangat bas accident .. Takut dah rasanye nk naik bas tuh !

    ReplyDelete
  7. nie dah berturut2 je bas excident yg libatkan kematian.. ishk bahayenye =(

    ReplyDelete
  8. ya allah
    lepas 1 - 1 tragedi bas ekspress nie..

    ReplyDelete
  9. takut nak naik bas dh skrg ni...

    ReplyDelete
  10. dasytnya..jadi takut nak naik bus..tapi terpaksa..humm

    ReplyDelete
  11. takziah kpd semua keluarga mangsa...

    ReplyDelete
  12. sngguh mengerikan...tiap2 ari mesti ade kes accident kn..melibtkan bas plak tu..

    ReplyDelete
  13. baru smlm balik dr Kuantan, akk cakap dgn hubby pasal bas 2 tingkat. Ngeri betul tengok gambar2 & video tadi.

    ReplyDelete
  14. Bas sudah jadi ibarat kuku dan daging bagi saya. Mao tak mao kena naik juga.

    Kenapa takda kajian dijalankan untuk lihat kenapa hal ni boleh berulang. Ada sesuatu yang tak kena...

    Hopefully perkara ni jadi iktibar dan cari jalan penyelesaian...

    ReplyDelete
  15. dasyatnye...takziah kpd smua keluarga mangsa

    ReplyDelete
  16. malang tak berbau.. takziah untuk keluarga mangsa

    ReplyDelete
  17. astaghfirullahal azhim... apa nak jadi ni??? menjadi2 la bas skarang ni..

    na'udzubillahi min dzalik...

    ReplyDelete
  18. Peristiwa yang sangat mengerikan.
    Turut berduka cita atas jatuhnya banyak korban yang meninggal dunia.

    ReplyDelete
  19. nieya xtau nk kate pe...tp kan, bodo jugk toke bas tuh...da tau jln m'sia ni cmne...even jln cmeron tuh dah dbesar kan, tp jln tuh stil bengkang-bgkok...

    bas 2 tingkat mane la seswai wat jln jauh n bas ekspres...even jln dlm bndar pon xseswai...sbb maintenace jlnrya m'sia ni kurang...law ngara len, jln dy gile rata...xyah g jauh...g tgok sngapore sudah la...
    btw, 2 juz pndapat nieya lah kan..

    ReplyDelete
  20. naik bas skrg, nk terlelap mata kejap mata pun takut...

    ReplyDelete
  21. kalau dah ajal,naik apa pun boleh jadi :/

    ReplyDelete
  22. Turut berduka cita atas insiden tersebut.., semoga kedepanya gk terulang lagi..,,

    ReplyDelete
  23. betul-betul kemalangan yang membuat ngeri semoga tidak akan terjadi lagi

    ReplyDelete
  24. salam takziah kepada keluarga mangsa...

    ReplyDelete
  25. bila pemandu pemandu bus hilang kawalan....28 meninggal, berdarah la jln tu....next week kena p meeting kat cameron ni...cmnor ni?...adus bos kena tukar tpt la...takut rasanya nk ke sna....

    ReplyDelete
  26. salam
    x kira lah kita naik kereta, motor, bas,basikal,kapal terbang dll ke,,if ajal untuk kita dah sampai , kita pasti akan lalui nya...

    yg tersngt pentng sekarang ni adalah sejauh mana 'bekalan' kita menghadapi alam selepas mati...

    mati i2 boleh berlaku dimana-mana...

    ReplyDelete
  27. Dah beberapa kali kita "terhantuk" dek kemalangan ngeri thn ni.. Apakah langkah-langkah kerajaan bagi mengatasi isu ini?

    ReplyDelete
  28. sedihhh sangat.....kesiann mereka datang kesini dpt bencana yg tak disangka...

    ReplyDelete
  29. byk nya ekseden bus skrg nie.. jadi takut nk naik bus... nk g naik cameron wat masa tdekat nie pun takut...

    ReplyDelete
  30. makin menjadi2 aja kecelakaan sekarang ini! sangat menyedihkan!

    saya udah follow mbak! follower no #3567

    mohon kunjungi salaya baliq n follow back yah :D

    ReplyDelete
  31. dahsyat..
    plan nak g cameron next week terus rasa berdebar ngeri..

    ReplyDelete
  32. ni yg makin buatkan diriku takut nk pi tempat2 cam tu..seram weh...kasihan kat diorg kan....

    ReplyDelete
  33. takut tengok.....huhuhuuuu

    smgo kita dijauhkan dari perkara yg tdk diingini

    ReplyDelete
  34. takziah buat mangsa, dan al fatihah buat pemandu bas...hmm,kenapa tragedi camnih selalu sangat berlaku...

    ReplyDelete
  35. i feel so sad actually when I read the number of deaths involved.

    ReplyDelete