Bukti Penyokong Indonesia Menggunakan Laser!

Dalam perlawanan Piala Suzuki AFF 2010 semalam, berjuta² rakyat Indonesia mempertikaikan dan memaki-hamun Malaysia mengenai penggunaan laser yang dihalakan ke muka pengadil mereka, Marcus Harison Rihihina sehinggakan hasshtag carian #malaysiacheatlaser #uselaser #malaysianlasersucks menjadi trending topik di Twitter.

penyokong indonesia guna laser
Bukti pancaran laser ke muka penjaga goal Malaysia!

hasstag MalaysiaCheatLaser
Hasstag #MalaysiaCheatLaser

Namun, adakah mereka sedar. Sebelum ini dalam perlawanan di antara Indonesia menentang Malaysia dalam perlawanan peringkat kumpulan di Stadium Gelora Bung Karno pada 1 Disember 2010 yang lalu di mana menyaksikan penggunaan laser turut digunakan oleh penonton Indonesia ke atas permain Malaysia sehinggakan Malaysia kalah teruk dengan Indonesia 5-1. Pada ketika itu, tiada pula 'suara' yang lantang membantah penggunaan laser kedengaran, seolah² seperti merelakan apa yang berlaku.



Minit ke 4:05 hingga 4:08

Media Indonesia juga turut mensensasikan penggunaan pancaran laser tersebut untuk menghentam Malaysia sehinggakan ada di antara rakyat Indonesia yang ingin memboikot permainan yang akan diadakan di Stadium Gelora Bung Karno di Jakarta, 29 Disember ini.

Jadi dengan pendedahan ini diharap dapat membuka mata penyokong Indonesia bahawa penggunaan laser ini bukanlah dimulai oleh penyokong Malaysia, tetapi sebaliknya. Saya juga berharap dalam perlawanan Stadium Gelora Bung Karno di Jakarta, 29 Disember ini, pihak pengurusan stadium akan lebih peka dengan hal ini dan melarang penggunaan laser dari dibawah masuk kedalam stadium bagi mengelak aksi tersebut daripada berulang!

Anastasyea : Perlukah pemain Malaysia dibekalkan dengan alat perlindungan mata dalam perlawanan akan datang?

39 comments :

  1. lebih baik kalah dengan terhormat daripada menang dengan kecurangan!!

    ReplyDelete
  2. tah ape2 je drg neh.. adat permainan la 2 mng kalah. pandai je cari alasan kalah sbb men laser.

    ReplyDelete
  3. cuba bayangkan bila pemain malaysia pakai cermin mata hitam...wah..so cool! ^_^

    ReplyDelete
  4. tu la..rasenye diorang yang start dulu...bace paper arini,penyokong indonesia robohkan gate keselamatan....isk..isk...

    ReplyDelete
  5. uh! Kena pakai spek hitam nampak gayanya...

    ReplyDelete
  6. Langkah keselamatan je! Tau2 je la macam mana agresifnya penyokong Indonesia tu. Nanti bukan setakat satu dua je .. berpuluh2 alat laser dibawa masuk dalam stadium sbb nak tala kat muka pemain Malaysia. =)

    ReplyDelete
  7. ahahaa,..dah kalah buat banyak alasan pulak,...

    ReplyDelete
  8. Harap2 Malaysia dapat mempertahankan kemenangan. :)

    ReplyDelete
  9. salam

    bila sudah hilang semangat kesukanan....

    ReplyDelete
  10. Siapa yg cari duit bolehlah jual laser kat Jakarta dari hari ni sampai Rabu nanti hehehe

    ReplyDelete
  11. menang kalah adat bertanding.. jom la sama² kita memajukan sukan utk negara~

    ReplyDelete
  12. those indonesian are so fanatic make them being ridiculous. their acting are too much! heeeeee... ape pon x boleh... suke2 je nak kutuk negara org...

    emosi bace n3 sis yg ni. hehehe

    ReplyDelete
  13. Kalau main ikut perasaan, teruk la. negara yang dapat malu.

    ReplyDelete
  14. U know wat anastasyea? hr ni sy berkunjung ke blog2 rakan dr indon n kebanyakan mereka kata, "SAPU MALAYSIA! GANYANG MALAYSIA!". Mak aih! Menyirap jugk drh den. Yg pling best, mereka bersorakkan krn berjy hack beberapa lmn web n blog Malaysia. Apa nak jd ni? Ptut la kena tsunami..

    ReplyDelete
  15. @Mawar Merah Entah la Mawar .. kerana bola sebijik, sampai nak boikot satu Malaysia. Diorang dah lupa bila Tsunami dulu, siapa yg banyak membantu! Orang yg dihina ini jugak! Kan!

    ReplyDelete
  16. Tapi msia jge banyak salah kat diorang, kite tlah banyak curi pulau-pulau dan kebudayaan indonesia, saye malu jdi orang msia, kite dah banyak salah ngan sodara serumpun mlayu kite jer,

    ReplyDelete
  17. tapi kte tak patut lah buat laser2 cam tu, malu kite, dunia dah tengok msia tu tuan rumah yang tak best, tengok kat kite lawan vietnam lalu, budak2 kite jga maen laser,

    dak poyoo.. tu budak2 indo pun ngamok, kerajaan kite dah curi2 budak tu pny pulau dan budaya, malu saye jadi budak msia, nak mati rsany

    ReplyDelete
  18. tapi tak patut jga lah budak2 kita main laser cam tu, dinia dah liat kite sebagai tuan rumah yang tak best, waktu lwan vietnam budak2 kite pun guna laser, kita macam menang dengan kenistaan jer,

    tu budak2 indo pun first, sudah dendam ket kite yang curi2 tu bdak punya pulau dan budaye, malu saye ni nak jadi warga negara yang baik,

    ReplyDelete
  19. mmg supporter msia pon ade main laser..tp tgoklah sape yg start dulu mase msia kalah ngn indon 5-1 hari tu..mmg dasar maling..

    Ramalan Malaysia Bakal Juara Piala AFF Suzuki Cup 2010

    ReplyDelete
  20. bangsa indon memang begini. kalau kalah tu buat la cara kalah. takkan nak menang je manjang. kuikuikui

    ReplyDelete
  21. Sebenarnya diorang tu jeles je kat malaysia....

    ReplyDelete
  22. Jangan saling menyalahkan antara garuda atau harimau malay,,kita tidak bisa mengkalim yang bawa laser itu kubu garuda atau harimau malaya,,,kita tidaktahu dari arah mana datangnya laser itu bukan????jadi jangansaling tuding antara garuda dan harimau malaya,,andai menang saja,,itu merupakan sebuah keberuntungan harimau malaya yang bisa memanfaatkan sedikit keslahan pertahanan kubu garuda,,jadi buak faktor utama laser menjadi kalahnya garuda dan menangnya harimau malaya...tapi bisa memanfaatkan situasi itu lah yang mnang dalm sepka bola,,,bola itu bundar,,yang diats pun bisa berbalik dibawah,,dan yang di bawah bisa juga diatas,,junjung sportifitas sepak bola negra diantara kita ye....

    ReplyDelete
  23. ada laser ke takde laser ke, memang dah tertulis Malaysia menang semalam.

    Semoga pasukan Malaysia akan terus cemerlang di Indonesia utk final ke-2.
    chaiyok2!

    ReplyDelete
  24. Salam alaikum...

    KALIAN SADAR NGGAK SIH.. MALAYSIA DAN INDONESIA ITU DIADU DOMBA... SEMUANYA EMANG PADA TOLOL.. ORANG MALAY NGGAK BISA SPORTIF.. ORANG INDON NGGAK BISA TAHAN EMOSI... KALIAN AKAN BEGINI TERUS SAMPAI MATI.. LAGIAN, KENAPA SIH MALAYSIA ITU MAU-MAU AJA JADI BONEKA INGGRIS... ??????

    ReplyDelete
  25. nth pape indon nih. kalah wat xpuas hati lak

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum..

    Aku hairan ba sesetengah penyokong indonesia ni sangat terlampau emosinya kalo menyokong. Kena-kena lagi media dorang ni jenis macam Hollywood, suka mensensasikan pasal Malaysia.

    Bukan mau membangkit, tapi ingatkan dorang ketika mereka di landa bencana alam Malaysia antara negara terawal memberi bantuan kepada mereka. Derma bencana kilat cepat-cepat dibuka untuk meringankan beban mereka dan aku salah seorang penderma kerana dasar KITA SERUMPUN.

    Sesetengah orang Indonesia ini memang agak kurang ajar. Lebih-lebih lagi yang extreme..aku suka Indonesia tapi dengan orang Indonesia yang tau hormat orang dan tidak pandang rendah dengan orang lain..

    ReplyDelete
  27. jujur, sbg warga indonesia, saya merasa malu sendiri. mereka menanggapi semua itu dengan emosi. tidak seharusnya ada kejadian seperti ini. apalagi dengan topik yang masuk dalam jajaran trending topic di twitter. kami benar-benar meminta maaf.

    ReplyDelete
  28. x perlu 2 negara bergaduh sbb bola...

    ReplyDelete
  29. Sama.... Semua sama begonya. Kalau buat urusan soccer semua jadi berantem, berarti semua bego....

    ReplyDelete
  30. Selamat untuk team malaysia atas kemenangan 3-0 atas Indonesia, tapi saya berpesan kepada semua masyarakat Malaysia maupun Indonesia.Jangan sampai sepak bola menjadi media permusuhan dua bangsa,sungguh bodoh apabila itu terjadi.
    malaysia dan indonesia adalah tetangga satu rumpun.

    ReplyDelete
  31. tulah.. bukan salah kita je.. dia orang pon main laser juga

    ReplyDelete
  32. heheh mlm nie malaysia comfom 2-0 chaiyooo.......

    ReplyDelete
  33. halo, saya orang Indonesia dan bangga jadi orang indo. sedih rasanya melihat negara kita saling menjelekkan, padahal kita bertetangga.

    baik malaysia maupun indonesia sama-sama hebat, tapi sayang, mental supporternya yang masih pengecut. dua-duanya salah. selamat atas kemenanganya :)

    ReplyDelete
  34. Malaysia menang Suzuki Cup 2010.. yeye..

    laser pun ada gak kena kat keeper team Malaysia masa final kat Indonesia malam tadi, siap nampak secara live lagi kat tv pancaran laser tu kena muka keeper Malaysia, tapi keeper kita performance ok je, takde le terkulai bila kena pancaran laser..

    Malaysia Boleh!

    ReplyDelete
  35. Indonesia Runner-up : Yes
    Indonesia Kalah : No
    Meskipun Prestasi Timnas Ina hanya di No. 2, namun efeknya luar biasa. Gairah dan Nasionalisme meningkat, shg mampu menggerakkan berbagai sektor ekonomi yg berujung kepada peningkatan kesejahteraan masyarakat. Ini yg lebih penting drpada sekedar sepakbola.

    Congratulation...
    Semoga kita bertemu lagi di partai Final AFF Cup 2012.

    ReplyDelete
  36. Halo malaysia, halo indonesia. Janganlah kalian bertengkar terus. Kalah atau menang dalam olahraga itu hal biasa. Apa kalian tidak malu di tertawakan bangsa lain. Janganlah mau di adu domba. Salam peace..

    ReplyDelete