Tutorial Create Recent Post Blogspot

Bagi yang tidak menggunakan Blog Archive seperti saya .. mungkin widget Recent Post ini sesuai digunakan didalam blog anda. Tujuannya sama sahaja iaitu dapat mempermudah pengunjung blog untuk mengetahui post terbaru di blog anda. Selain itu anda juga boleh menentukan seberapa banyak post yang anda ingin paparkan didalam widget ini. Macam dalam blog ini, saya meletakkan hanya 10 post terbaru sahaja dipaparkan.

Cara pemasangan widget ini mudah sahaja. Hanya perlu masukkan code dibawah;

1. Anda perlu Login ke akaun blogger.
2. Pada dashboard klik: Layout > Add a getget > dan pilih "HTML/Javascript"
3. Kemudian copy paste code di bawah ini:

<script language="JavaScript">
imgr = new Array();
imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";


showRandomImg = true;
boxwidth = 220;
cellspacing = 8;
borderColor = "#ffffff";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 10;
thumbheight = 10;
fntsize = 8;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = false;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 8;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 5;
home_page = "http://www.anastasyea.com/";
</script>
<script src="http://anastasyeaproject.googlecode.com/files/recentpost.js" type="text/javascript"></script>

Sila tukar http://www.anastasyea.com/ kepada URL blog anda dan pastikan URL Blog tersebut diakhiri dengan / Sekiranya tidak .. widget ini tidak akan berfungsi. Berikut adalah keterangan mengenai fungsi code diatas;

imgr[0] = Tumbnail post tersebut.
boxwidth = Lebar widget
cellspacing = Jarak antara gambar
borderColor = Warna border (sila ganti dengan warna background template anda)
thumbwidth & thumbheight = Tinggi dan lebar gambar
fntsize = Ukuran text
acolor = Warna text
aBold = Bold text, "true" = bold atau "false" = tidak
numposts = Jumlah post yang ingin anda paparkan

ANaSTaSyeA : Nak menjimatkan space blog ...

38 comments :

  1. menarik juga,ada cara lain rupanya buat recent post tu....

    ReplyDelete
  2. tutorial yang menarik nih... so far pakai yang default widget tu ajer... something new to try..
    kuman "Windows Live Writer.." Entry

    ReplyDelete
  3. @Kuman Chaos - Hehehe.. saya kongsi je. Default pun OK cuma yang best pasal widget nie .. ada bilangan komen dlm post tersebut.

    ReplyDelete
  4. ooo baru angah tahu yeee thanks ye kongsi2 infooo

    ReplyDelete
  5. haaaiiiyyaaarrrkkk!!!
    cmne nk tuka kan bgroud colour tuh??

    ReplyDelete
  6. @NiK iMaN - #ffffff tu mewakili warna putih .. kalau nak color yang sama dengan bground blog anda .. tukar je la. Cuba tengok kat Design > Template Designer > Advanced > Backgrounds. Kemudian copy code warna bcground tu dan paste kat #ffffff tu tadi. =)

    ReplyDelete
  7. Terima kasih kerana sudi berkongsi ILMU.

    ReplyDelete
  8. terima kasih atas perkongsian ilmu.

    * nak cuba buat di blog saya :)

    ReplyDelete
  9. akak guna wordpress tk leh nk try la...

    wordress, widget ni dh sedia ada... :-)

    anyway...mmg bagsu tutorial ni..

    Recent Post "Cik T Makan T"

    ReplyDelete
  10. tutorial yang menarik..
    kalau Wordpress guna Widget je

    ReplyDelete
  11. da dapat dah =)
    terima kasih. =))

    ReplyDelete
  12. hye..thnx rajin dtg blog..
    bagus entry nihh...membantu :)

    ReplyDelete
  13. thanks....... tutorial yang sangat detail...... suka!!!!

    ReplyDelete
  14. mahu tutorial recent comment..
    dan tutorial post popular kalau boleh yang leh set by bulanan or mingguan.

    ReplyDelete
  15. wawawawawa....JALAN2 UJUNG MINGGU

    ReplyDelete
  16. cik coklat,camne ex nak bahgie kn post2 yang diletakkan,,,contohnye kn,blog saye 2 benda2 yang kitew post xde gap...camne ex nak ckp..huhu...ope tgk kaT blog sye,,hehe,,pliz,insan yang baru belajar,,,hehe

    ReplyDelete
  17. nk gune bende ni la,,
    cam besh je.,

    ReplyDelete
  18. salam anatasyea...terima kasih singgah blog anaraudhah.

    erm, camner anatasyea buat semua perkataan tajuk tu muat2 je dalam kotak recent post tu?

    raudhah punya tu masuk sikit je tajuknya. Perkataan lain dah tak nampak. huhuhuhu..

    nape ley jd camtu?

    ReplyDelete
  19. try tukar boxwidth = 240; ke 220 atau 200. Cuba sampai boleh. Nanti OK la tu =)

    ReplyDelete
  20. salam. kenapa ye, sayanye, font jadi kecik sangat, tak macam awk punya. camner nak besarkan font. saya dah tukar kat dlm script tu tapi tade effect pun..

    ReplyDelete
  21. terima kasih.
    saya da cuba kat blog saye (http://lunazahra.blogspot.com)

    ReplyDelete
  22. Salam anatasyea.
    First time singgah.

    Saya dah masukkan komen terkini. Ada gambar. tapi tak ada pulak dia note berapa komen kat situ. 0 jer. Dulu ada. Lepas install comment love, jumlah comment tak keluar . Haru betul. Harap srdri bantu saya.

    blog saya.
    http://shafizums.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Salam anastasyea.
    terima kasih singgah blog saya
    1. komen terkini.
    - masih tak berfungsi lagi. Itu yang dulu-dulu sebelum install comentluv
    2. Top comentar
    juga tak berfungsi. Yang tu yang dului-dulu
    3. recent post
    - ada latest entry tapi kat bil coment tu tak berfungsi. 0 jer. tak bagitau berapa jumlah comen

    ReplyDelete
  24. dah guna pkai dekat blog..thanks ye~

    ReplyDelete
  25. thanks for this tuto. sgt2 berguna :D

    ReplyDelete
  26. kakyong dah pasang kat blog.. dah tukor font saiz.. tp tetap kecik jer font ya... nak ubah mana lagi yer.. ??!! ;)

    ReplyDelete
  27. kakyong dah tukor yg kat situ la.. sampai letak 20.. tp bila dah save.. tetap comel jer tulisannya.. x berubah apa pun.. uhukkk.. :p

    ReplyDelete
  28. Terima kasih atas artikel yang sangat berguna ini. Saya telah menggunakannya tetapi dengan sedikit modifikasi.

    ReplyDelete
  29. salam,
    macam mane nak buat blog kita lebih interaktif dan disukai ramai?

    ReplyDelete