Tutorial Create Popular Post Blogspot

Kalau sebelum ini saya menulis mengenai tutorial Recent Post, kali ini saya buatkan satu lagi tutorial iaitu Popular Post pula. Bezanya .. popular post nie dinilai berdasarkan bilangan komen dan berbeza sedikit dari gadget popular post default blogspot. Jadi kalau anda nak cuba .. ikuti je cara² kat bawah nie.

1. Anda perlu Login ke akaun blogger.
2. Pada dashboard klik: Layout > Add a getget > dan pilih "HTML/Javascript"
3. Kemudian copy paste code di bawah ini
<script src="http://anastasyeaproject.googlecode.com/files/popularpost.js" type="text/javascript"></script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
YourBlogUrl=http://www.anastasyea.com
&ShowHowMany=10
&_id=390e906036f48772b2ed4b5d837af4cd
&_callback=getYpipePP
&_render=json"
type="text/javascript"></script>
4. Kemudian save.

Sila tukar http://www.anastasyea.com kepada URL blog anda. Berikut adalah keterangan mengenai fungsi code diatas;

ShowHowMany = Bilangan post

ANaSTaSyeA :  Kalau suka .. cuba la. Tak rugi pun ..

14 comments :

  1. tumpang tanya...kalau yang berdasarkan hit keywords ada x?

    ReplyDelete
  2. uwaaaa..saya sudah bikin.tenkiu eyh.mau bikin header mcm kamu,tp xreti...

    ReplyDelete
  3. finally i found this tutorial. thank you very much...

    http://worldztuff.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. boleh ke kalau tak pergi amek ID kat YahooPipe tu? mintak tolong yer ;)

    ReplyDelete
  5. Sebenarnya dalam YahooPipe tu ada code yang lain. Kalau tak letak YahooPipe nie, fungsi 'create popular post' memang tak berfungsi. ;)

    ReplyDelete
  6. kak..kalau nak buat x de bilangan komen tu ade tak..
    means tajuk die je

    ReplyDelete
  7. emm .. tak ada la adik. Tak pun adik ambil dr widget blogger Popular Posts. Yang nie pun OK gak ! Dia kira berdasarkan populariti org yg baca post tu (",)

    ReplyDelete
  8. Kalau saya pakai widget dari blogger tapi ini memberatkan blog saya sebab disertakai gambar.
    Saya rasa script dari anda ini perlu untuk dicoba, terima kasih..

    ReplyDelete
  9. Time kasih akak.. Nurul dah buat.. jadi... :)

    ReplyDelete