Mengoptimumkan Search Engine Optimization Blogspot mirip SEO Pack Wordpress

Disini saya ingin kongsikan beberapa cara untuk mengoptimumkan pencarian Search Engine Optimization (SEO) yang pernah saya baca diInternet dan pernah saya gunakan didalam blog ini. Harap² ianya dapat membantu rakan-rakan yang lain dalam mencari cara yang lebih baik untuk mengoptimumkan Search Engine Optimization (SEO) didalam blog masing².
  1. Mengoptimumkan Search Engine Optimization SEO Generasi Baru
  2. Mengoptimumkan Search Engine Optimization SEO (basic)
  3. Mengoptimumkan Search Engine Optimization mirip Wordpress
Penjelasan: Cara ini lebih mirip kepada penggunaan SEO Pack didalam wordpress tetapi agak merumitkan kerana melibatkan editing HTML setiap kali publish entry post baru.

Berikut adalah cara²nya, seperti biasa;

1. Login blog anda, kemudian klik Design > Edit HTML
*Sebelum anda membuat sebarang perubahan, digalakkan anda supaya membuat backup terlebih dahulu dengan mengklik pada Download Full Template
2. Klik pada Expand Widget Templates
3. klik CTRL+F dan cari code dibawah

<title><data:blog.title/></title>

kemudian tukarkan dengan kod HTML dibawah;

<b:if cond='data:blog.url == &quot;YOUR URL BLOG LINK&quot;'>
<meta content='DESCRIPTION' name='description'/>
<meta content='KEYWORD' name='keywords'/>
</b:if>

<!-- place future descriptions and keywords here -->

<b:if cond='data:blog.url == &quot;YOUR URL BLOG POST LINK&quot;'>
<meta content='DESCRIPTION' name='description'/>
<meta content='KEYWORD' name='keywords'/>
</b:if>

<b:if cond='data:blog.url == &quot;YOUR URL BLOG POST LINK&quot;'>
<meta content='DESCRIPTION' name='description'/>
<meta content='KEYWORD' name='keywords'/>
</b:if>

Setiap kali anda publish entry blog yang baru, tukarkan perkataan yang bertanda BOLD seperti contoh dibawah dan letakkan selepas;

<!-- place future descriptions and keywords here -->

Berikut adalah contohnya;

<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://www.anastasyea.com/2010/09/wajah-baru-iklan-baru-follower-baru.html&quot;'>
<meta content='Berubah .. berani ke? Or masih takut². Ataupun masih nak kekal dengan imej lama. Ye lah .. orang dah kenal dengan imej macam ni .. so lebih baik kekalkan je. Janji tak menganggu orang lain. Ehhh .. boleh ke?' name='description'/>
<meta content='iklan nuffnang, , buffered earning nuffnang, wajah baru, penampilan imej, website baru, berubah kearah kebaikan, berubah keran allah, berubah menjadi lebih baik, template blog, tips mencari follower, kejayaan' name='keywords'/>

dan kemudian save ..

ANaSTaSyeA : Harap² ianya berguna untuk semua ..
.

7 comments :

  1. wah! macam tue ea? terima kasih kak..memang amir dah nantikan ..hehe.sebelum nie amir 'curi' kod SEO dari blog wordpress.. alhamdulillah.menjadi. tambah ngan nie.makin hebat la.hehe

    ReplyDelete
  2. kak, setiap kali selepas buat entri baru, kena edit semua nie ke??

    ReplyDelete
  3. Ye Firdaus! Sebab itu akak dah tak guna SEO nie. Agak menyusahkan. Tapi kalau Firdaus nak cuba .. rasanya ok kot =)

    ReplyDelete
  4. ha ah lah kak . macam susah aje kalau tiap kali post entri kena buat macam tu . nak2 kalau sehari post entri ada 10 . perhh ..

    Entri : Bekas Kekasih Sebar Gambar Seksi

    ReplyDelete
  5. keywordnya gak boleh lewat dari 20 ya kak?

    ReplyDelete
  6. tapi blogspot dah update interface blogspot..search description..xpayah coding html lagi.

    ReplyDelete