Mengoptimumkan Search Engine Optimization SEO (basic)

Disini saya ingin kongsikan beberapa cara untuk mengoptimumkan pencarian Search Engine Optimization (SEO) yang pernah saya baca diInternet dan pernah saya gunakan didalam blog ini. Harap² ianya dapat membantu rakan-rakan yang lain dalam mencari cara yang lebih baik untuk mengoptimumkan Search Engine Optimization (SEO) didalam blog masing².
  1. Mengoptimumkan Search Engine Optimization SEO Generasi Baru
  2. Mengoptimumkan Search Engine Optimization SEO (basic)
  3. Mengoptimumkan Search Engine Optimization mirip Wordpress
Penjelasan: Penggunaan cara lama bagi mengoptimumkan pencarian Search Engine Optimization (SEO) berdasarkan kata kunci/keyword niche keatas tajuk blog dan tajuk post.

Berikut adalah cara²nya, seperti biasa;

1. Login blog anda, kemudian klik Design > Edit HTML
*Sebelum anda membuat sebarang perubahan, digalakkan anda supaya membuat backup terlebih dahulu dengan mengklik pada Download Full Template
2. Klik pada Expand Widget Templates
3. klik CTRL+F dan cari code dibawah

<title><data:blog.title/></title>

kemudian tukarkan mengikut dengan kod HTML dibawah;

<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>

dan kemudiannya save ..

Anastasyea : Harap² ianya berguna untuk semua ..
.

15 comments :

  1. tak berjaya la bila cuba buat.. boleh bantu lebih lanjut tak?

    ReplyDelete
  2. kat blog saya tak jumpa

    data:blog.title

    tapi ada

    data:blog.pageTitle

    sama ker?

    pastu camner nak comfirm dh berjaya?

    ReplyDelete
  3. OK.. saya cerita pasal perbezaan dulu. cthnya, blog anda bertajuk; BLOG SAYA dan entry pertama anda; ENTRY PERTAMA.
    Jadi bila anda buka je entry pertama, anda akan perasaan diatas sekali Browser ditulis ENTRY PERTAMA. Akan tetapi bila dah apply code tersebut; entry tersebut akan jadi ENTRY PERTAMA | BLOG SAYA.
    Jadi ini akan membantu SEO blog anda supaya lebih dikenali.
    Pasal code data:blog.pageTitle,
    ya .. memang sama. Just replace saja dengan code yang saya tulis dalam entry ini.

    ReplyDelete
  4. huhuhu.. masih tak berjaya...
    bila masukkan, tak boleh save...
    walau apapun ribuan terima kasih kat Anastasyea yg menerang panjang lebar kat sya yg tk berjaya2...

    ReplyDelete
  5. Emm .. jangan mudah putus asa. Cuba try lagi. Nak tanya sikit .. masa buka Edit HTML tu .. ada klik pada Expand Widget Templates tak? Kalau ye .. dan masih tak boleh. Cuba copy semua code html tu dan save dalam word atau notepad. Kemudian emailkan kepada saya. Nanti saya tengok. Email saya boleh diperolehi kat blogger profile =)

    ReplyDelete
  6. @blogger Memang banyak kegunaanya. Kalau nak cite 9 hari 10 malam pun tak habis2.. Salah satunya, boleh kasi blog ada ada dalam page pertama engine carian seperti google =)

    ReplyDelete
  7. tq Anas, sya dh berjaya.
    Anastasyea, sya jumpa mcm ada maklumat yg lebih kurang sama kat blog Seri:

    http://www.seribahasa.com/2011/01/kenapa-template-blogger-mempunyai.html

    apa beza/kelebihan/kebaikan antara yang di terangkan oleh Anas & Seri?

    tq.

    ReplyDelete
  8. dear tasya
    kuar message ni bila try tukar dengan html yang u bagi

    Please correct the error below, and submit your template again.
    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
    XML error message: The element type "head" must be terminated by the matching end-tag "".

    ReplyDelete
  9. .::: Princess MOMOY :::. Nak tanya .. awak ada klik pada Expand Widget Templates tak sebelum edit code tersebut ? Kalau tak. Cuba try lagi. Rasanya .. code nie tak ada masalah sebab ianya hanyalah code basic dan boleh digunakan dalam mana-mana template blogspot.

    ReplyDelete
  10. dah klik expand widget template tapi tetap tak boleh

    ReplyDelete
  11. sudah klik sis
    tak boleh


    boleh sis check tak html momoy?

    ReplyDelete
  12. nice info..mcm2 cara ada kan...:)

    ReplyDelete
  13. Shakira sakit pinggang ni but still teruskan dengan bacaan ilmu2 dari akak ni.. hehe

    Entry Terkini : Tutorial Penggunaan Backlink Dengan Betul

    ReplyDelete