Tutorial Membuat Ico Favicon Macam Blog Anastasyea

Kalau anda perasaan, kita dah tukar favicon . Sebelum nie logo blogspot je kan! Tapi sekarang dah ada gambar kita sendiri. Boleh lihat perbezaanya macam gambar kat bawah nie je. Yang tak tahu favicon tu apa, tu gambar yang sebelah link URL blog. Haahhh.. yang tu la =)


Kita tukar favicon nie pun hasil tutorial dari blog lassie. So kita bagi kredit sikit kat beliau.

Tutorial tentang favicon tersebut memang menarik cuma ada ralat sikit je, nie kita buat tambahan, harap-harap beliau tak marah =)

Step 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit html, kemudian klik pada

Step 2

</b:skin>
Copy perkataan diatas, kemudian tekan CRTL + F, kemudian CRTL+V


Step 3

Kalau dah jumpa, dibawah </b:skin>, masukkan link ini;
<link href='URL image anda' rel='shortcut icon'/>
URL image anda tu, sila tukar dengan link gambar anda. Sebagai contoh, gambar kita nie kita ambil dari gambar comment (45x45 pixels), klik kanan pada gambar tersebut dan copy link image macam gambar kat bawah nie.



Step 4
Kalau dah siap, save dan view blog anda.
Selamat mencuba!

UPDATE: 16 NOV 2010
Kalau tak boleh seperti tutorial kat atas. Cuba masukkan code dibawah;
<!-- My Favatar -->
<link href='http://3.bp.blogspot.com/_TdxIK7SSN6g/TDwuS1xBtLI/AAAAAAAAAsA/-HbETNC3cj4/S45/anastasyea.jpg' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
<link href='http://3.bp.blogspot.com/_TdxIK7SSN6g/TDwuS1xBtLI/AAAAAAAAAsA/-HbETNC3cj4/S45/anastasyea.jpg' rel='icon' type='image/png'/>
sebelum
<title><data:blog.pageTitle/></title>
kemudian tukarkan URL link ini [http://3.bp.blogspot.com/_TdxIK7SSN6g/TDwuS1xBtLI/AAAAAAAAAsA/-HbETNC3cj4/S45/anastasyea.jpg] dengan URL link icon anda sendiri dan Save.

Selamat mencuba!!!


20 comments :

  1. Mmm..Thanks for sharing. Nanged btw.

    ReplyDelete
  2. oh..begitu rupanya..mmg sebelum neh tertanye2...
    tp tak tau nak buat...so....nanti2 la buat..
    hehe.
    nak cari gambau mengancam dulu..
    :P

    ReplyDelete
  3. hehehehe... nanti taruk gambar yg mengancam tau. sure lepas nie lagi ramai yg add awak =)

    ReplyDelete
  4. hoho ~
    lassie x mara pong syg ~
    ralat ?
    haha . yeker ?
    depends kt layout kowt . :P

    anywy good job syg :)

    ReplyDelete
  5. wah dah lawa la favicon dia hehe

    ReplyDelete
  6. thanks for sharing

    favicon tu nak tengok kat mana apsal kita tak nampak gambar kamu N

    ReplyDelete
  7. good info..dpt fundupermart sekali..

    ReplyDelete
  8. hy mba Assalamu'alaikum hadir nieh thkns dah berkujg ke tempatku...

    hmm favicon hehhe ePyaku udah ke hapus kemaren habis mbersihkan loading yg berat2 eh kehapus hehhehhehhehe gpplah hehhe

    aku follow yah mbak

    ReplyDelete
  9. owh, benda tuh ke favicon? ingatkan aper la tadi. hahaha.. thanx btw!

    ReplyDelete
  10. sgt berguna.. da buat da.. thankss info~~

    ReplyDelete
  11. tq kak!

    http://ourshawlsgallery.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. hurray ! dah dapat . cara 1st tak dapat , yang second tu baru okey . thanks kak ..

    Jom Singgah

    ReplyDelete