BLOGGER.COM vs DRAFT.BLOGGER.COM

Kadang-kadang bila kita buat blogwalking dari satu blog ke satu blog, kita rasa sedih coz masih ramai blogger baru yang tidak menyedari wujudnya draft.blogger.com.
p/s: So lps nie jangan condem lagi org yang buat blogwalking ye! =)
 
Untuk makluman, apabila seseorang itu mendaftar dan create blog dengan blogger.com. Kemudian mereka pastinya (dengan paksa rela) terpaksa memilih salah satu dari template klasik yang kurang menarik dan kekurangan banyak aplikasi didalamnya (lebih kurang begitu la senario yang selalu berlaku)

Akan tetapi dengan wujudnya draft.blogger.com ini (dah lama publish cuma tak ramai yang tahu), blog tersebut akan pastinya akan lebih ceria seperti template yang kite tengah pakai sekarang. So, mari kita lihat apa yang ada dalam draft.blogger.com. Opss.. sebelum kita teruskan, nak bagi tahu sekiranya anda telah log in blogger.com... tak perlu lah untuk sign out. Just taip draft.blogger.com di URL browser anda ataupun klik terus link yang kita bagi nie. (coz dlm 1 familly google gak).


Home page yang berbeza cuma tambaf draft dibahagian depan sahaja

Dibahagian layout, wujud satu bahagian dipanggil Template Design

Lebih banyak template termasuk background dan macam-macam lagi.


Tools bar pada new post lebih banyak cth: insert jump break, check spelling dan lain-lain lagi.

Itu je yang kita dapat ceritakan serba sedikit. Kalau nak tau dengan lebih lanjut, cuba la explorer dulu draft.blogsot.com nie dan pastinya korang akan lebih tau nanti =)

Persoalan: Pernah dengar tak pasal http://draft.blogger.comnie?


21 comments :

  1. sama-sama... kita kongsi je apa yang tahu =)

    ReplyDelete
  2. still produk yang sama tapi ianya lebih memudahkan pengguna untuk ubah suai template.

    ReplyDelete
  3. kita pun suka pakai nie berbanding yg lama (blogger.com) =)

    ReplyDelete
  4. oh, sy dah tau lama dah pasal blogger draft ni
    dah penah buat tapi tak lama takot ilang sume data blogger yg lama
    den dah lah tak pro bab2 backup data ni
    muahehee (--,)

    ReplyDelete
  5. alamak..aku masuk dlam list org yng taktau r :(

    ReplyDelete
  6. salam, dah lama tau pasal draf bloger nie..huhu

    ReplyDelete
  7. heeee~
    tatau pun wujudnyer benda nie
    thnxx
    entri berguna
    =]

    ReplyDelete
  8. err. saya juga baru tahu pasal draft blogger ni.
    tapi, macam was2 jep =_=

    ReplyDelete
  9. wahhh =)
    terima kasih utk info nie..

    ReplyDelete
  10. NiZaM LiMiTeD: thanks nizam krn bagi komen...

    Si Kenit: Kata org, kalau taku nak mencuba... smpi bila-bila pun tak tahu. Betul tak? Nie kita bagi tips kalau takut hilang data...

    1. Pergi kat Settings > Basic > Blog Tools n klik Export Blog. Nanti simpan fail tersebut. (Fail tersebut mengandungi kesemua post yg ada dlm blog awak)

    2. Pergi ke Layout > Edit HTML > Download Full Template. Nanti simpan fail tersebut. (Fail tersebut mengandungi struktur HTML template awak, kalau html awak jadi x betul, minta upload balik fail t'sbt & akan jadi seperti sedia kala.

    ReplyDelete
  11. Call T: Thanks sbb berterus terang =)

    yanmie: Oh ye ke... tak apa.. dengar lagi k.

    syahira ariff: So dah tau.. cuba la... Mesti awak suka.

    natsumiDyla: Kalau was-was, cuba gi kat google site n search pasal nie. Tak pun tanya org yg pandai bab blog nie, sure diorang tau.

    ZaRa al ZahRa: Sama-sama... kita just share apa yg kita tahu je. =)

    ReplyDelete
  12. thx 4 da info... nk pg tgk jap =)

    ReplyDelete
  13. Salam.Saya pun termasuk dalam golongan yg x tahu.Huhu.Patut tgok blog orang len best je template dye.Btw,nice sharing.thanks.^^

    ReplyDelete
  14. kanapa saya tak tau tentang ni???wahhhhh..thanks awak...hehehe

    ReplyDelete