Pentingnya Duit Deposit Rumah Sewa

Nak jadi Tuan Rumah Kedaung, bukannya senang, lagipun bukan semua penyewa dari Syurga. Ada juga yang dari Neraka. Setahun lepas, berpengalaman menyewa unit ini kosong. Tak la kosong sebenarnya. Kami kesiankan penyewa yang baru nak hidup (baru kerja), maka kami sediakan mesin basuh dan set dapur untuk beliau.

luar unit sewaan

Tapi niat kami untuk membantu, dibalas dengan sikap "bayar sewa lewat" dan sebagainya. Kami ikut je rentaknya, walaupun kadangkala rasa hampa. Dalam hati, habis sahaja kontrak 1 tahun, tak akan renew untuk penyewa ini.

Awal bulan Julai yang lepas, penyewa menyatakan ingin menamatkan kontrak awal kerana akan berpindah masuk kuaters. Jadi bulan Julai 2015 adalah bulan terakhir dia tinggal kat situ, tapi bulan tu jugak lah dia lewat bayar duit sewa rumah (memang lewat sangat sebab sambut Raya Puasa). Nak pendekkan cerita, kami terus terang cakap tolak dari duit deposit rumah. Si penyewa setuju.

Baki duit deposit  1 bulan penyewa akan dibayar kemudian setelah semakan semula bil-bil yang berkaitan seperti bil elektrik, bil air dan Indah Water. Lagi satu perkara paling penting, kena check semula keadaan dalam rumah selepas ditinggalkan. Bukan apa kalau ada kerosakan yang dibuat oleh si penyewa bolehlah potong terus dari duit deposit sewa.

Apa pun, dalam tempoh hampir setahun penyewa tinggal di unit ini, tak ada sebarang kerosakan yang dikesan. Alhamdulillah !!! Bekas penyewa tanya berapa lama boleh dapat balik baki duit deposit, dan aku menyatakan selepas 2 minggu. Deposit Utiliti (bil api/air) sebulan selepas tamat kontrak. Si penyewa setuju lagi.

Tak sampai seminggu bekas penyewa keluar,  beliau ada roger-roger, mintak supaya aku bayar dengan kadar segera. Nak buat bayar deposit katanya. Dengan tegas aku jawab kena lah sabar tunggu aku check apa yang sepatutnya. Masa nie la aku terus ingatkan dia semula pasal perjanjian sewa rumah yang kami dah tandatangan masa mula-mula dia berpindah masuk. Si penyewa akur !!!